Friday, December 18, 2009

Salam Maal Hijrah dan Selamat Hari Lahir Sayang..

Assalamualaikum..

Hari ini kita sudah beralih ke tahun baru...semoga apa yang berlaku pada tahun lepas menjadi asbab kepada kita untuk lebih berjaya pada tahun baru...Berjaya di Akhirat dan dunia..

Dan kebetulan hari lahir ayah jatuh pada hari yang sama ummi dan anak2 juga ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir...Semoga Allah Memberkatimu dan Merahmatimu sentiasa...Sebenarnya hajat hati nak buat satu scrap card utk ayah tapi disebabkan ummi sibuk sangat minggu nih nak siapkan case sebelum balik kg so tak sempat buat...hanya sempat buat digital card jer..Ummi dah hanta kad kt fb cek yer nanti dear.... ^_^




Buat kawan2...esok ummi akan pulang ke kampung selama seminggu naik keretapi ... So insya allah ummi akan update story once dah balik sini yer...Pray for my safe journey...thanks

Wednesday, December 9, 2009

Multipurpose Zippered Felt Pouch as a Free Gift

Assalamualaikum...

Lama juga rasanya tak masukkan entry craft..Ok lets do it today...Alhamdulillah finally I'm done with Kak Linda's order amik masa juga nak siap 5+1 case nih..


Well Kak Linda give her trust to me to design apa2 saja as long as it's cute and pretty..and since she is a very busy mama I could not send the draft to her, so everything is up to me..

Challenging juga sebab ummi takut nanti dah design my customer tak suka plak....then fikir punya fikir I decided to use cupcake as my image..dah kuarkan dlm sneak peek sebelum ni...Case nih 4 for girls and 1 for boys..ummi rasa girls nih sumer adik beradik sebab nama cam dekat2 sama jer..so ummi decided to use the same image just change the colors and embelishment...senang nanti tak gaduh2..

For Athira and Amira...


For Ardini and Alissa...


And as for Yusry pula for the first time ummi use sewing machine to sew the applique...and outcome nyer...hai ummi suka sangat...Dah lama ummi nak cuba jahit applique pakai mesin cuma tak berani sebab mostly details kecik2...but since this one is quite big and straight so I took this opportunity to practice it..For this design ummi sell it for RM20.00. The rest are around RM18-RM19 depends on the design and embellishment.


Last but not least STAR of the day is my first multipurpose felt pouch..dijahit menggunakan mesin. So jahitannya adalah lebih kukuh dan kuat. Tapi applique tu hand sewn. Ummi juga jahit zip...nampak cam common sangat tapi ummi rasa zip lebih praktikal..In future maybe ummi pakai button ker snap ker tgklah cam mana...Since tujuan utama pouch ni adalah untuk isi handphone so ummi design something which is related to hp..and I am so proud of it.. So this pouch value of RM10.00 now belongs to Kak Linda for purchasing more than RM80.00. Thanks a lot for patiently waiting and buying from me..


Packed and stacked up..and on the way to it's owner..

Sunday, December 6, 2009

Train Adventure .... Rawang-KL Sentral-Rawang

Assalamualaikum..

Yesterday we went out to KL but yg adventure nyer kami naik komuter..biasanya naik keta jer...Well adventure nih lebih pada anak2 sebab kami waktu muda2 memang dah biasa naik komuter...Komuter and LRT dah jadi pengangkutan harian for me when I was working at KL 6 years back..

Actually kami nak pergi KL Sentral to buy train tickets sebab ummi dan anak2 akan bercuti di Muar selama seminggu... cadangnya nak naik bas...but then ayah suggest we all naik train...so we off to KL Sentral via komuter .... Seronoknyer anak2...yelah they all ni peminat train... Chuggington..Choo Choo Soul...apa sajalah...

Perjalanan dari Rawang ke KL Sentral amik masa about 45 min...alhamdulillah waktu tu takder putus bekalan ker..stranded kat mana2 ke...if happen aduih hai...

Excited... sumer tengok door closed sebab ader bunyi...

Ghazi waving at ayah...


Apa yang kelakar sangat sampai Ghazi gelak segitu sekali...


Ayah tgh snap gambar LRT...

Ummi n anak2 from far away...

Tiket nak balik Muar via Segamat..


4 keping tiket ... for us..

Sunday, November 29, 2009

Alhamdulillah... Akhirnya dapat juga...

Assalamualaikum...

Hari ni hari 3 Aidil Adha ... masih ada lagi surau yang melakukan xtvt korban..tapi ummi bukan nak cerita pasal korban...

Alkisahnya nak citer pasal mendidam ummi since mengandungkan Faiq lagi tapi tak tercapai hajatnya... Apa hajatnya yer...? hehehe sebenarnya ummi mengidam nak makan burger king... Kami ni jarang sangat makan fast food apatah lagi bila start boikot2 tu... lagi pun pada kami fast food ni termasuk dalam kategori makanan mahal ...dulu waktu tak boikot pun dlm setahun cuma 3-4 kali jer makan..

Since BK nih tak termasuk dlm list boikot ( sebab tgk dlm list kroni Israel tu BK takder) so semalam waktu kami belanja barang dapur kat Giant Batu Caves , ayah pun lajaklah sket sampai ker Burger King kat Petronas Lingkaran Karak. Alhamdulillah thanks ayah penantian 2 tahun akhirnya berakhir semalam...

Ni gambar yang ummi snap kat sana pakai hp cam jer..


Ni lah yang diidamkan.. Whooper set..

Anak2 makan...

Aksi anak2 ummi...suka pakai crown BK ni..


Faces expressions by abang2 Faiq...


Alhamdulillah ayah belanja ummi n anak2..Thanks ayah..

Thursday, November 26, 2009

Selamat Eidul Adha...

Assalamualaikum..

Ini tahun ke 4 kami beraya di Rawang....Rasa macam dah biasa dah takderlah sedih sangat...

For my muslim friends and relatives, we wish u "Selamat Eidul Adha". Berkorban dan berhijrahlah kita untuk menjadi lebih baik for the sake of Allah. Janji Allah itu pasti dan benar. Dan MATI itu juga pasti dan benar. A reminder for myself coz always lupa pada NYA YA ROBB ....



Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Monday, November 23, 2009

Konvokesyen Tadika Islam Al Fathonah 2009

Assalamualaikum...

Tamatlah sudah sessi pembelajaran tahun 2009. Pada hari Ahad lepas ummi sekeluarga telah menghadiri majlis konvokesyen untuk 2 orang anak kesayangan ummi iaitu Umair & Moustoffa.. Ni sebahagian dari gambar yang diambil ayah waktu majlis berlansung...

Ni persembahan dari Umair, Moustoffa dan rakan2 sekolah. Nyanyi lagu assalamualaikum ibu ayah.

I've written their names so that Umair n Moustoffa can remember their friends..sekarang ni zaman fb leh carik kawan2 sekolah besok zaman dia orang tak taulah canggih mana lagi..


Dua sahabat kusyuk menyanyi sampai lalat pun leh masuk dalam mulut..


Umair dan hadiahnya...Dapat 2nd place...alhamdulillah try your best lagi nanti yer kat sekolah baru plak...



Moustoffa dapat hadiah cenderahati dan sijil...Congratulations sayang. Ada peningkatan from 10th place ke 7th place..



Persembahan dikir barat from some of their friends...



Ni persembahan dari sekolah tadika lain...Majlis ni sebenarnya gabungan 2 sekolah.. In the picture is adik Rabiatul Adawiyah. She has been awarded as pelajar terbaik for her school..

To teachers, Cikgu Ina, Cikgu Effa and Ummi Jun (principals) thank you for teaching, guiding and being patience to my sons throughout the year.

If I offend you, please forgive me and please consider it as constructive criticism for better achievement in the near future. Insya Allah till we meet again.

Friday, November 20, 2009

Kawaii Faces Reference...

Assalamualaikum...

Ummi suka tengok kawan2 buat cuppies or apa2 sajalah pastu ada buh mata n mulut (kawaii lah tu) ... Tapi ummi tak sangka plak ada bentuk2 yg tertentu untuk menepati ciri2 kawaii tu..Dan sewaktu ummi tengah menggodek2 pakcik google (pinjam perkataan maya) secara tak sangaja ummi terjumpa nih...

So ummi nak share ngan kawan2 kat sini...


Credit goes to sugarlette on devianART for her artwork.

Giveaway..giveaway...

Assalamualaikum...

Tuan punya blog ada jemput ummi untuk join her first giveaway...mari kita ramai2 memeriahkan suasana...What should I do to join this giveaway...Ok kena bagi tau apa nak buat ngan kain yang diberi kalo menanglah...Well ummi ada wish list yang ummi nak buat but tak sempat kerana menyiapkan custom made order...So ummi maybe nak buat sling bag for my sons (tgk kain sesuai ker tak)...or maybe buat tote bag (ummi dah buat satu tapi tak berapa cantik) .... Buat apron ker..hehehe...maybe buat purse yg simple ker (ummi nyer dah koyak)... buat masa ni tu jerlah yang ummi terfikir nak buat...


Okay sahabat mari kita pakat ramai2 join giveaway nih..

Wednesday, November 18, 2009

My threads cum apa2 saja organizer

Assalamualaikum..

Yesterday ayah captured some pictures using my stuff for his photography studies. So dah amik gambar apa lagi ummi nak post lah citer tu kat sini..memang hajat hati nak suruh ayah amik gambar pun tapi tunggu time dia free sket.

Ni sebenarnya my newly bought threads organizer beli kat Habby & Wools for RM28.90 termasuk 20 carters (kalo kat label dia kata ada 50 carters tapi err..cuma ada 20 jer). Waktu beli ni ayah bising kat ummi katanya buat apa beli organizer nih kat sini kan leh beli kat Giant lagi murah (hurmmm...ada ker jual kat Giant).

Anyway ummi suka sangat dapat benda nih sebab barang ummi tak bersepah lagi...lebih teratur walau nampak bersepah (teratur dari segi sumer barang ada kat sini tapi kat compartment masing2 hehehe).

Pinjam gambar ayah from his Flickr.

At the mean time ni saja threads yang ummi ada dan selalu gunakan so byk lagi tempat kosong..therefore I put my other stuff here i.e. buttons, needles, scrap felt and my left over threads..

My organizer... ^_^

Monday, November 16, 2009

Sneak Peek My Ongoing Project...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah my boys dah sihat...but they are so tired...hari ni kami sehari suntuk di luar....dari satu bank ke bank lain...ke sekolah baru...ke jpn..haih sian kat anak2...tapi nak buat cam mana kena bawa sekali becoz baby sitter aka ummi yang ada urusan ngan bank so no choicelah and ayah plak drebarnyer...

Okay but ummi bukan nak citer pasal urusan yang amik masa berjam2 tu...ummi nak share pasal custom made order yang ummi tgh buat sekarang..

Sneak peek jer ni belum jadi pencil case lagi.

Order nih from Kak Linda..dia tak kisah image apa2 pun bleh as long as cute..so since ummi baru jer buat keychain cupcake ari tu so ummi rasa cuppies ni cute and never try it before for my applique...Ada dua lagi yang ummi kena buat...satu lagi cupcake and satu lagi (still tgh fikirkan ni ni utk boys)... yang cupcakes tu sumernya utk girls...Sekarang ni memang kering kontang idea..kadang2 nak matchkan color pun takder idea.. ^o^ ...

Kaylah that's all for tonite...esok kena concentrate balik pada keja.

Sunday, November 15, 2009

Umair was sick...Now Moustoffa...

Assalamualaikum...

Semalam Umair sakit...petang tu dalam kul 3pm badan dia dah rasa panas2...ummi bagi ubat then malam tu ayah urut, menjerit2 lah si abang...alhamdulillah pagi ni ok...

Then since tengok dia dah ok ummi pun ajak ayah gi fraser hills...tak jauh dari rumah ummi dlm 80km jer..tapi kami tak sampai atas pun...half way jer kami patah balik...Sekarang musim hujan, kami nampak tanah2 dilereng bukit tu macam poros sangat and ada juga batu2 yang dah jatuh atas jalan raya...then ayah decided not to continue the journey, takut bila kami dah sampai atas then tak boleh turun.

So kami stop kat satu kawasan air terjun, ada binaan wakaf kat sini. So dapatlah ayah snap few pictures ni antara gambar Umair yg ayah snap...


Balik jer Moustoffa dah lemah longlai dalam kereta sibuk tanya bila nak sampai rumah...petang tu dlm kul 5pm dia dah ngadu pening kepala..ummi bagi ubat..picit sikit kepala dia then muntah..lepas makan muntah lagi...ayah picit badan ... now kami tgh monitor fever dia..insya allah doa besok dia dah oklah...

Anak2 ummi biasanya kalo demam sebab salah urat lepas ayah picit...next day insya allah ok..dalam seminggu nih 3 boys tu main lasak sangat..ha sampai demam2..

Thursday, November 12, 2009

Bugslock Lagi..

Assalamualaikum...

Maaf yer kawan2..this is totally out of craft topic...ummi still tak berkesempatan nak open another blog just for ummi's product so kenalah tumpang kat blog umm chak nih...temporarily..

Ada sahabat bertanyakan tentang produk nih..so biar ummi bagi extra info sketlah pd potential buyer ummi...Bugslock nih ada expiry date..kalo tgk gambar bawah ni yang dlm circle tu menunjukkan expiration date utk produk nih...

Bila kita nak keluarkan band tu kita gunting kat tempat yg disyorkan sebab lepas pakai kita boleh simpan balik dlm bekas nih..Dalam pek nih ada satu zipper (alah mcm plastik ubat) so lepas pakai kalau kita storage elok dlm bekas nih or any seal container...effectiveness nyer insya allah leh guna sampai 240 hours atau bersamaan ngan 10 hari..


Dalam pek ni hanya mengandungi 1 band strip sahaja...

Terima kasih.

Monalisa...???

Assalamualaikum...

Ni email yang ummi dapat daripada seorang rakan...sahaja nak kongsi kat sini..

Kreatif sungguh mereka nih...tapi apa2 pun ilham ni Allah yang beri..So untuk kita sentiasa bersyukur atas apa sahaja bentuk nikmat yg kita dapat (ingatan untuk diri ummi).

------------------------------------------------------------------------

Artist assistants stand next to 3,604 cups of coffee which have been
made into a giant Mona Lisa in Sydney , Australia . The 3,604 cups
of coffee were each filled with different amounts of milk to create
the different shades!!


Curious jugak eh...ada black coffee, cappuccino, mocha apa lagi tah dia prepare just to make this picture..



Saturday, November 7, 2009

BUGSLOCK

Di sini kami ingin memperkenalkan satu produk kreatif yg dibangunkan dari Negara KOREA bagi melindungi manusia dari gigitan nyamuk (kalau kat Malaysia kita famous dengan Aedes)…….yg diberi nama: “BUGSLOCK”


"Bugslock" is a mosquito repellent which repels the mosquitoes with 100% natural aroma. It is a creative band shaped product, it prevents mosquitoes from approaching by wearing it on the wrist or ankle, where the item emits an aroma that the insect can't stand.
As it is small in design and easy to carry, it is usable at anytime, thus it is considered a very convenient product. Plus, it is a safe product, which can be used even by infants, in other words, all age groups can use it because it is made of non-toxic substances. It is an elegant product with its various colors and refined designs, hence, it can be used as a form of accessory for women and also a fun children's wear item.

BUGSLOCK is kind of insect repellent but in a strap form. The material of the strap is made of ultra micro fiber and Citronella Essential Oil. The product is so gentle and suitable for everybody and even babies. It is a creative and band shaped product, which prevents mosquitoes from approaching by wearing it on the wrist or ankle, where the item emits an aroma that the insect can't stand. The total length of the strap is 25cm, and the length can adjustable by setting the button in the hole. The strap can be re-inserted back in to the zippered


. Also hook it on the strollers, baby cots or anywhere near the baby.

Effectiveness: up to 240 hours or 10 days in equivalent, it protects the wearer within 1.5m

**Long-term storage can be secured if only user closes zipper after inserting product into package for storing again for next time use.

Features of Bugslock

- 100% deet-free, non-toxic

- 100% natural extract
- no side effects
- environmental friendly
- effective against mosquitoes

- simple to use
- 100% safe – even for infant/children
- perfect for the whole family

Ingredients
  1. 100% Natural Citronella Oil (30% w/w)
  2. Inert (70% w/w)
  3. Net Weight(3g)
Available in pink, blue, orange, green, yellow and beige

Ianya boleh didapati dengan harga RM 9.50 setiap satu. dan kini dengan harga pengenalan kami memberi Percuma 1pek dengan pembelian 5 pek.


Kaedah pembayaran:

Maybank2u : 162106505001 (HAFFIZAH BINTI HASHIM)

- Penghantaran akan dibuat melalui pos express
(RM3.00 Bg 5pcs dan RM6.00 - Bagi 5pcs keatas). Bergantung kepada berat, ketebalan dan juga jarak destinasi.





Friday, November 6, 2009

Camping n Picnic at Ulu Kalong Hulu Yam Selangor

Assalamualaikum...

Lama tak post entry kat sini...itu tandanya ummi sedang concentrate menyiapkan tempahan dan takder projek lain yang nak diwar-warkan...but jeng..jeng...jeng .... mcm tajuk entry di atas last weekend hari sabtu dan ahad ummi sekeluarga bersama kawan ayah aka Uncle Bad sekeluarga including his mom, Uncle Nazrul sekeluarga (but tak overnight kat situ) and Uncle Wan (kawan to Uncle Bad) telah pergi ke Sg. Ulu Kalong, Hulu Yam Selangor for an outdoor activities...Mulanya ummi takmo join ayah sebab still lots of things pending but since kawan2 ayah bawa family tak kanlah ummi tak ikut kesian plak kat ayah..so me going therelah..

So pagi sabtu tu lepas subuh tugas ayah as organizer pergi Pasar Borong Selayang cari ikan, jagung, keledek dan bhn2 lain. We all budget dlm RM200 kongsi 4 family but harga ikan kat sana murah so dpt lebih lagi..Balik ayah cuci2 ikan, as usual ayah volunteered then ummi tolong sket2 buat perapan..Dalam kul 3pm baru kami bertolak ke Ulu Kalong. Kalau dari rumah ummi it just take about 1/2 hour jer nak pi sana dekat jer..

Uncle Bad and Uncle Wan actually from Serdang ke Sri Kembangan lupalah..but they have diving rehearsal kat Shah Alam so mereka pun sampai lambat (paling lambat sebab sesat).. Uncle Naz sampai dlm 6.30pm gitu..

So layan gambar sambil baca apa yg ummi tulis yer..

Tgk ini budak..Leka main pasir..suka sesangat...


Ini sorang lagi budak tgh main air dgn umminya...tapi gambar ni dah kena crop malu hehehe


Ni xtvt adik Ghazi..dari dlm keta dah tido sampailah kat sana terus tido nak dekat 2 jam..ayah tolong jaga sambil ummi main air sebelum Uncle Bad and lelain sampai...Nilah pondok yang ummi ngan 3 boys tu tido

Ni khemah ayah..ayah tido dlm nih sorang2..Uncle Bad and Uncle Wan tido dlm satu khemah lain..and orang perempuan and budak2 sumer tido dlm pondok..


Bakar ikan ramai2..Uncle Bad, Uncle Wan and Uncle Naz in da pictures..

Uncle Wan bakar ikan sorang2..sebenarnya tempat bbq nih bukan kat sini..ada kat tempat khas utk bbq tapi ayah n the geng angkat bawak kat ngan kawasan kami camping sebab jauh benor..

Masak air lepas subuh ... Ni bonda Uncle Bad tgh tolong jaga api ...orang lama nih dah biasa masak pakai kayu api...seronok pagi2 nih air masak pakai kayu api..pastu panaskan keledek bakar...dan yg paling besh ayah bakar roti ... pastu sapu kaya n planta minum ngan air kopi...lepas tu apa lagi sambung balik xtvt main airlah ngan bebudak nih..

Ummi dukung adik baru bangun tido sambil tgk bonda Uncle Bad hidupkan api yang dah nak padam

Nilah pondok yg ummi and other ladies tido..Since malam tu hujan gerimis so cuaca sejuk sgt but ummi takleh tido sgt sebab dengar bunyi air deras kat sebelah cam dekat sgt (memang dekat pun) ... but anak2 sumer masuk pondok terus lelap mata...

Kawasan parking sebelah jambatan..

Tempat budak2 nih main pasir just near our pondok..tapi nak turun tempat ni tinggi sket..Gambar taken by ayah after subuh sebaik sahaja sun arise..

P/S : Saja bagi info byk2 sebab kalo nak carik website khusus utk Ulu Kalong nih memang takder harapkan report dari org2 yg pernah pi jer...satu pesanan kalo nak tido kat pondok tu bawak kain alas sendiri...sebab owner just bagi pondok lengkap ngan kipas, lampu dan tilam ngan katil sahaja...lain2 sendiri bawa for those yg nak overnightlah...