Monday, April 6, 2009

Muffin o muffin

Taraa...ni lah muffin yang ummi kata nak buat memang sedap and very the senang..coz sukat2..pastu campak2..tuang2 and bake...cuma muffin ummi tak sekembang yang second time baked...oven tu ader tech prob lak..

So ummi pun panggil superhero ummi..Jeng..jeng..jeng..jeng..ayah pun datang menyelamatkan keadaan..cek tu cek ni alhamdulillah..boleh berfungsi balik oven ummi rupanya...so inilah hasilnya after baked..

Nak resepi??.. Ummi amik dari yani from myresepi..credit to her for the yummilicious muffin

Bolehlah salin :-

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur (suhu bilik)
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara :

1. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
2. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
3. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu sampai (kembang).
4. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
5. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
6. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.

Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.


Buat muffin utk Umair's schoolmates....Sedap n simple

No comments: