Saturday, August 29, 2009

Umair, Puasa dan Puyuh Panggang

Assalamualaikum...

Kawan-kawan alhamdulillah semalam Umair berjaya puasa 1 hari penuh..Ummi bersyukur sangat..Itu saja update utk semalam..But today Umair cuti posa..dari pengamatan ummi..Umair tak larat puasa berturut-turut..

Okay hari ni ummi nak update pasal juadah berbuka puasa..hari ni special sket ..Puyuh panggang dan kuah kacang..Ummi tak pernah buat kuah kacang sebelum nih..mak mertua pernah juga bagi short briefing cam mana nak buat kuah kacang..tapi ummi dah lupa...so ummi pun browselah internet dan jumpa satu resepi yang very similar ngan resepi atuk mak nih..

So dari pukul 12 ummi dah siap2kan bahan untuk perap puyuh dan juga masak kuah kacang tu..Dapatlah ummi rasakan jiran ummi ... bila rasa lepas buka..yang kena modified sket just kena tambah gula untuk balancekan rasa kuah kacang tu. Alhamdulillah..puyuh panggang pun sodap..

Tugas ummi untuk puyuh nih just sediakan bahan untuk perap dan of course kena perap teruslah...Ayah yang panggang puyuh tu..kami guna tempat panggang DIY jer..hehe..Sebenarnya kalo bab masak yang rumit2 nih ..ummi memang ermm..malas sket..biasanya kalo nak masak something yang special ayah yang akan masak..from A - Y.....naper tak Z yer... sebab Z tu bab kemas..akan diserahkan pada ummi..But today ayah kerja dan dia teringin sangat nak panggang puyuh..so demi suami tercinta ummi gagahkan juga..penat memang penat sangat..tapi bila makan sedap..rasa puas hati...

Okay bawah-bawah nih ada gambar waktu aktiviti memanggang puyuh...Kami panggang kat belakang rumah...Proses memanggang 10 ekor puyuh bermula dari pukul 5pm till around 6.30pm..sempat jugalah pergi bazaar ramadan kat depan nih beli kuih dan nasi ayam...Oh for informations..my boys tak makan puyuh panggang nih..yang makan cuma ummi, ayah dan ghazi..dia orang nih kalo benda yang pelik2 nih memang tak makan...hai rugi2 ...

Umair nengok ayah panggang puyuh..

Sebenarnya waktu snap gambar ni dia facing camera..pastu start gerak2...lastly gambar nilah outcome nyer..

Leka sungguh Moustoffa nengok ayah....

Ayah nak sapu santan atas puyuh...

Panggang kat atas tempat panggang DIY..bekas yang letak arang tu baru je ayah beli kat kedai india...mcm nih best kan cam picnic kat air terjun lak..sambil xtvt panggang2...tapi realitinya kami panggang kat belakang rumah...lagipun takder orang duduk kat area belakang rumah kami...so leh ler buat xtvt nih...


Two pairs of beautiful legs..satu gelap satu cerah..dah kena selimut ngan kuah kacang...

Okay mungkin ada yang nak cuba...puyuh ummi perap pakai resepi ayam percik yani dari myresepi tapi dah modified sket..resepi kuah kacang pula dari rosmiza juga dari myresepi.


Selamat Mencuba dan Selamat Berbuka...

P/S : Gambar not so clear sebab amik pakai cam hp jer..

No comments: