Friday, November 6, 2009

Camping n Picnic at Ulu Kalong Hulu Yam Selangor

Assalamualaikum...

Lama tak post entry kat sini...itu tandanya ummi sedang concentrate menyiapkan tempahan dan takder projek lain yang nak diwar-warkan...but jeng..jeng...jeng .... mcm tajuk entry di atas last weekend hari sabtu dan ahad ummi sekeluarga bersama kawan ayah aka Uncle Bad sekeluarga including his mom, Uncle Nazrul sekeluarga (but tak overnight kat situ) and Uncle Wan (kawan to Uncle Bad) telah pergi ke Sg. Ulu Kalong, Hulu Yam Selangor for an outdoor activities...Mulanya ummi takmo join ayah sebab still lots of things pending but since kawan2 ayah bawa family tak kanlah ummi tak ikut kesian plak kat ayah..so me going therelah..

So pagi sabtu tu lepas subuh tugas ayah as organizer pergi Pasar Borong Selayang cari ikan, jagung, keledek dan bhn2 lain. We all budget dlm RM200 kongsi 4 family but harga ikan kat sana murah so dpt lebih lagi..Balik ayah cuci2 ikan, as usual ayah volunteered then ummi tolong sket2 buat perapan..Dalam kul 3pm baru kami bertolak ke Ulu Kalong. Kalau dari rumah ummi it just take about 1/2 hour jer nak pi sana dekat jer..

Uncle Bad and Uncle Wan actually from Serdang ke Sri Kembangan lupalah..but they have diving rehearsal kat Shah Alam so mereka pun sampai lambat (paling lambat sebab sesat).. Uncle Naz sampai dlm 6.30pm gitu..

So layan gambar sambil baca apa yg ummi tulis yer..

Tgk ini budak..Leka main pasir..suka sesangat...


Ini sorang lagi budak tgh main air dgn umminya...tapi gambar ni dah kena crop malu hehehe


Ni xtvt adik Ghazi..dari dlm keta dah tido sampailah kat sana terus tido nak dekat 2 jam..ayah tolong jaga sambil ummi main air sebelum Uncle Bad and lelain sampai...Nilah pondok yang ummi ngan 3 boys tu tido

Ni khemah ayah..ayah tido dlm nih sorang2..Uncle Bad and Uncle Wan tido dlm satu khemah lain..and orang perempuan and budak2 sumer tido dlm pondok..


Bakar ikan ramai2..Uncle Bad, Uncle Wan and Uncle Naz in da pictures..

Uncle Wan bakar ikan sorang2..sebenarnya tempat bbq nih bukan kat sini..ada kat tempat khas utk bbq tapi ayah n the geng angkat bawak kat ngan kawasan kami camping sebab jauh benor..

Masak air lepas subuh ... Ni bonda Uncle Bad tgh tolong jaga api ...orang lama nih dah biasa masak pakai kayu api...seronok pagi2 nih air masak pakai kayu api..pastu panaskan keledek bakar...dan yg paling besh ayah bakar roti ... pastu sapu kaya n planta minum ngan air kopi...lepas tu apa lagi sambung balik xtvt main airlah ngan bebudak nih..

Ummi dukung adik baru bangun tido sambil tgk bonda Uncle Bad hidupkan api yang dah nak padam

Nilah pondok yg ummi and other ladies tido..Since malam tu hujan gerimis so cuaca sejuk sgt but ummi takleh tido sgt sebab dengar bunyi air deras kat sebelah cam dekat sgt (memang dekat pun) ... but anak2 sumer masuk pondok terus lelap mata...

Kawasan parking sebelah jambatan..

Tempat budak2 nih main pasir just near our pondok..tapi nak turun tempat ni tinggi sket..Gambar taken by ayah after subuh sebaik sahaja sun arise..

P/S : Saja bagi info byk2 sebab kalo nak carik website khusus utk Ulu Kalong nih memang takder harapkan report dari org2 yg pernah pi jer...satu pesanan kalo nak tido kat pondok tu bawak kain alas sendiri...sebab owner just bagi pondok lengkap ngan kipas, lampu dan tilam ngan katil sahaja...lain2 sendiri bawa for those yg nak overnightlah...

No comments: