Tuesday, June 30, 2009

Influenza A (H1N1) (Selesema Babi atau Swine Flu)

Assalamualaikum

Info bagi penyakit di atas...mungkin ada yang dah tahu...tapi tak salah kalau nak baca lagikan ... (^_^)




ABSTRAK

Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau World Health Organization (WHO) pada 24 April 2009 telah mengisytiharkan krisis kecemasan kesihatan antarabangsa ekoran merebaknya wabak Virus Influenza A (H1N1) (Selesema Babi atau Swine Flu) bagi memberi amaran wabak yang dianggap makin mencemaskan dan berpotensi untuk menjadi pusat ‘pandemik’ atau wabak yang akan merebak. Selesema babi yang disebarkan oleh manusia ini telah mencetuskan keadaan panik di seluruh dunia terutamanya di Mexico dan Amerika Syarikat (AS). Sehingga 6 Mei 2009, wabak ini telah mengorbankan 29 orang di Mexico, 2 orang di United State (US), 1786 orang telah disahkan dijangkiti dan lebih 4169 orang disyaki dijangkiti di seluruh dunia. Jumlah kematian dan mereka yang dijangkiti meningkat dari semasa ke semasa dan amat dikhuatiri merebak ke Negara ini.

PENGENALAN

Demam Virus Influenza A (H1N1) adalah sejenis penyakit sistem pernafasan (respiratory) yang biasanya ditemui dalam kawanan babi. Virus Influenza A (H1N1) atau demam babi ini biasanya berlegar dalam spesies babi sahaja dan tidak menjangkiti manusia. Namun jangkitan terhadap manusia telah berlaku dan penyebaran virus ini dalam kalangan manusia telah mula dikesan sejak tahun 1988.

Apakah Virus Influenza A (H1N1)?

Virus Influenza A (H1N1) adalah sejenis penyakit respiratory yang ditemui dalam kawanan babi disebabkan oleh virus influenza jenis A (H1N1). Selesema babi ini dikesan saban tahun dan biasanya terjadinya kepada mereka yang mempunyai kaitan dengan babi. Manusia biasanya tidak dijangkiti oleh virus ini tetapi jangkitan terhadap manusia telah dikesan. Virus selesema babi telah dilaporkan merebak dari manusia ke manusia lain. Tetapi pada masa lepas, pemindahan virus ini adalah terhad dan menjangkiti sehingga tiga orang sahaja.


Adakah Terdapat Jangkitan Demam Virus Influenza A (H1N1) di US?

Pada akhir Mac dan awal April 2009, beberapa kes jangkitan virus ini (H1N1) terhadap manusia telah dilaporkan di Southern California berdekatan San Antonio, Texas. Beberapa negeri lain di US juga telah melaporkan jangkitan yang sama pada manusia dan juga telah dilaporkan di peringkat antarabangsa. (Perkembangan terkini mengesahkan bilangan jangkitan virus di Amerika Syarikat boleh di dapati di http://www.cdc.gov/swineflu/investigation.htm. Pusat pencegahan dan kawalan penyakit (CDC - Centers for diseases control and prevention dan Jabatan serta agensi kesihatan sedang bekerjasama dalam menyiasat situasi ini).


Adakah Virus Ini Berjangkit?

CDC telah mengesahkan bahawa virus ini (H1N1) adalah berjangkit dan merebak dari seorang ke seorang manusia lain. Walau bagaimanapun masih belum diketahui cara dan bagaimana mudahnya jangkitan ini terjadi.

Apakah Tanda-tanda dan Simptom Virus Influenza A (H1N1) Terhadap Manusia?

Simptom Virus Influenza A (H1N1) ini terhadap manusia adalah sama dengan simptom selesema biasa seperti demam, batuk, sakit tekak, sakit badan, pening kepala, sejuk dan kelesuan. Ada juga sesetengah kes cirit-birit dan muntah yang berkait dengan selesema burung yang dilaporkan.

Pada masa yang lepas, beberapa penyakit (kegagalan paru-paru dan sistem pernafasan) dan kematian telah dilaporkan dengan jangkitan selesema babi dalam manusia. Seperti virus selesema bermusim, selesema babi boleh menyebabkan keadaan kesihatan kronik.


Bagaimanakah Selesema Burung Merebak?

Virus jenis A (H1N1) selesema burung ini dijangka akan merebak seperti mana virus selesema bermusim lain. Virus selesema ini biasanya disebarkan dari seorang ke seorang yang lain melalui batuk dan bersin mereka yang terkena jangkitan. Kadang-kadang seseorang itu boleh dijangkiti melalui barang yang disentuh dengan tangan dan kemudiannya menyentuh mulut dan hidung mereka.

Bagaimanakah Seseorang Yang Dijangkiti Selesema Menjangkiti Seorang Lain?

Seseorang yang dijangkiti mungkin boleh menjangkiti seorang lain bermula sehari sebelum simptom itu merebak hingga ke hari ke-7 selepas dijangkiti (sakit). Ini bermakna kita mungkin boleh menyebarkan virus ini sebelum mengetahui yang kita telah dijangkiti.


Apa Yang Perlu Dilakukan Untuk Mengelak Daripada Dijangkiti Selesema?

Perkara yang terpenting sekali adalah membasuh tangan. Cuba untuk berada pada tahap yang paling sihat. Dapatkan tidur yang cukup. Sentiasa aktif, menangani tekanan, minum banyak air dan makan makanan berkhasiat. Cuba mengelak dari menyentuh tempat yang dicemari dengan virus. Mengelak hubungan dengan mereka yang sakit.

Adakah Terdapat Ubat Untuk Virus Influenza A (H1N1) Ini?

CDC menyarankan pengambilan ubat seperti oseltamivir atau zanamivir untuk merawat dan/atau mencegah jangkitan virus selesema babi ini. Ubat antiviral adalah ubat-ubatan berpreskripsi (pil, cecair ataupun ubat sedut) yang melawan virus dari terus membiak di dalam badan anda.

Jika anda jatuh sakit, ubat antiviral akan dapat melegakan dan membuat anda sihat dengan lebih cepat. Ia juga dapat mencegah dari komplikasi selesema yang lebih serius. . Untuk tujuan rawatan, ubat antiviral adalah lebih berkesan untuk diambil sebaik sahaja jatuh sakit (dalam dua hari selepas simptom).


Berapa Lama yang Diambil oleh Seseorang yang Dijangkiti dengan Selesema Burung Untuk Menyebarkan Kepada Orang Lain?

Mereka yang dijangkiti dengan virus ini boleh dikira sebagai pembawa virus selagi mereka di dalam simptom sehingga tujuh hari dari bermula sakit. Kanak-kanak, terutama anak-anak kecil berpotensi untuk dijangkiti untuk jangka masa yang lebih lama.

Apakah Kawasan-kawasan Yang Berkemungkinan Sebagai Tempat Yang Dicemari?

Kuman boleh merebak apabila seseorang menyentuh sesuatu yang dicemari dengan kuman dan menyentuh pula mata, mulut dan hidung mereka. Titisan rembesan dari batuk dan bersin dari mereka yang dijangkiti boleh bergerak melalui udara. Kuman boleh merebak apabila seseorang itu menyentuh titisan rembesan batuk dan bersin dari seorang di atas permukaan seperti meja dan permukaan lain dan menyentuh mata, mulut dan hidung sebelum membasuh tangan mereka.

Berapa Lama Virus Tersebut Boleh Hidup Di Luar Badan?

Seperti yang diketahui sesetengah virus dan dapat hidup sehingga lebih dua jam di permukaan seperti meja kafeteria, tombol pintu dan meja. Membasuh tangan dengan kerap akan mengurangkan kesan pencemaran yang didapati dari permukaan-permukaan ini.

Apa Yang Boleh Dilakukan Untuk Mengelak Daripada Dihinggapi Penyakit?

Buat masa ini belum lagi ada sebarang vaksin untuk melindungi dari selesema babi ini. Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk membantu menghalang penyebaran kuman yang menyebabkan penyakit pernafasan seperti demam selesema. Cubalah langkah-langkah ini untuk melindungi kesihatan anda:


• Tutup/lindung mulut dan hidung anda dengan tisu sewaktu bersin atau batuk. Buangkan tisu tersebut ke dalam tong sampah selepas menggunakannya.


• Basuhlah tangan dengan sabun dan air dengan kerap terutamanya selepas batuk atau selesema. Pembersih tangan berasaskan alcohol juga berkesan.


• Mengelak dari menyentuh mata, hidung dan mulut. Kuman boleh merebak dengan cara ini.


• Jika anda sakit akibat demam selesema, disyorkan supaya anda tidak bekerja atau ke sekolah juga mengehadkan pergaulan dengan orang lain supaya mereka tidak dijangkiti.

Apakah Cara Terbaik Untuk Mengelak Dari Menyebarkan Virus Melalui Batuk Dan Bersin?

• Jika anda sakit, hadkan pergaulan anda sebaik yang mungkin.
• Jangan pergi ke sekolah;
• Tutup mulut anda dengan tisu semasa batuk dan bersin. Ia boleh membantu mengelak orang-orang di sekeliling kamu dari jatuh sakit;
• Buangkan tisu yang telah digunakan ke dalam tong sampah;
• Tutup mulut anda semasa bersin dan batuk jika tiada tisu;
• Basuhlah tangan kamu setiap kali batuk dan bersin.


Apakah Teknik Terbaik Untuk Mencuci Tangan Dan Mengelak Dari Jangkitan Selesema?

Membasuh tangan dengan kerap akan membantu melindungi anda daripada kuman. Basuhlah dengan sabun dan air ataupun pembersih tangan berasaskan alcohol. Basuhlah tangan antara 15 ke 20 saat dengan air suam dan sabun. Jika tiada air dan sabun, tisu pakai buang berasaskan alcohol atau pembersih gel boleh digunakan. Ianya boleh didapati di kedai-kedai ubat dan pasar raya. Jika menggunakan gel, sapulah tangan anda sehingga gel itu kering. Alkohol di dalam gel tadi akan membunuh kuman dan ianya tidak memerlukan air untuk berkesan.


Apa Yang Perlu Saya Lakukan Jika Jatuh Sakit?

Jika anda tinggal di kawasan yang dikenal pasti wabak Virus Influenza A (H1N1) itu merebak dan mempunyai simptom-simptom demam selesema termasuk demam panas, sakit badan, selesema, sakit tekak, muntah mual dan cirit-birit, anda perlu berjumpa dengan doktor, terutamanya jika anda risau tentang simptom-simptom tadi. Doktor akan mengesahkan sama ada sebarang ujian atau rawatan adalah perlu.

Jika anda sakit anda perlu:-

• Tinggal di rumah dan mengelak hubungan dengan orang lain sebaik mungkin untuk mengelak jangkitan;
• Mendapatkan rawatan kecemasan jika mengalami tanda-tanda awal penyakit;

Untuk kanak-kanak tanda-tanda dan perlu dibawa untuk dirawat adalah seperti berikut:-

• Kesukaran bernafas dan pernafasan yang terlalu cepat;
• Warna kulit bertukar kebiru-biruan;
• Tidak minum air yang secukupnya;
• Tidak bangun dan berinteraksi;
• Tidak suka dipegang dan asyik merengek;
• Simptom seperti selesema dan pulih tetapi kemudiannya berulang bersama demam dan batuk yang lebih teruk;
• Demam dan beruam.


Bagaimana Seriusnya Jangkitan Virus Influenza A (H1N1) ini?

Seperti demam selesema yang lain, kesan selesema babi (Virus Influenza A) (H1N1) pada manusia adalah berbeza dari tahap sederhana ke tahap serius. Antara 2005 hingga Januari 2009, 12 kes jangkitan pada manusia tanpa kematian dikenal pasti di Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun kesan dari selesema babi ini boleh menjadi serius. Pada September 1988, seorang wanita mengandung berumur 32 tahun dari Wisconsin dimasukkan ke hospital akibat jangkitan paru-paru akibat selesema babi dan meninggal dunia 8 hari kemudian. Pada tahun 1976, wabak selesema babi dikesan di Fort Dix, New Jersey mengakibatkan lebih 200 kes serius dan satu kematian.


Bolehkah Saya Dijangkiti Melalui Memakan Dan Menyediakan Masakan Berasaskan Babi?

• Tidak.


Selesema babi tidak boleh merebak melalui makanan. Ianya tidak boleh dijangkiti melalui makanan dan produk berasaskan babi. Memakan produk berasaskan babi yang dimasak dan disediakan dengan sempurna.

TINDAKAN SERTA-MERTA KEMENTERIAN KESIHATAN

• Kementerian Kesihatan menguat kuasa serta-merta empat langkah pencegahan:-


i. Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan Malaysia mengaktifkan Bilik Gerakan untuk membuat pemantauan situasi wabak Virus Influenza A (H1N1) dengan pihak WHO bagi memastikan tindakan-tindakan proaktif diambil untuk melindungi kesihatan awam penduduk Malaysia.


ii. Semua Pengamal Perubatan termasuk di sektor swasta yang merawat kes-kes yang mempunyai tanda-tanda atau gejala ‘influenza-like illness’ atau ‘severe pneumonia’ dan mempunyai sejarah melawat Mexico, California, Kansas, Ohio, Texas, New York atau Kanada selepas 17 April 2009 diminta untuk memaklumkan kepada Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat dengan serta merta melalui telefon untuk tindakan pencegahan dan kawalan.


iii. Saringan tanda-tanda jangkitan Virus Influenza A (H1N1) di semua pintu masuk negara untuk pelawat atau warga Malaysia yang ada melawat ke negara Mexico, California, Kansas, Ohio, Texas, New York atau Kanada selepas 17 April 2009.


iv. Membuat kenyataan akhbar dari masa ke semasa situasi wabak Virus Influenza A (H1N1) untuk maklumat orang awam di Malaysia dan langkah kawalan dan pencegahan yang diambil oleh Kerajaan.

• Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai menyatakan pada Sidang Media pada 26 April 2009 mengenai wabak berkenaan amat berbahaya kerana ia tersebar melalui manusia bukannya haiwan seperti selesema burung atau ‘avian flu’ yang pernah melanda negara ini.

• Beliau bagaimanapun meminta rakyat negara ini supaya tidak panik kerana Kerajaan sentiasa berwaspada terhadap apa jua wabak yang boleh menyebabkan kematian.

• Pengawasan itu membabitkan pemeriksaan kesihatan terhadap orang ramai antaranya mereka yang menunjukkan tanda-tanda demam panas.

• Pengawasan di semua pintu masuk negara diperketatkan sebagai langkah berjaga-jaga bagi mengekang penularan wabak selesema babi dari merebak ke dalam negara terutama penumpang penerbangan dari luar negara termasuk AS.

• Orang awam yang ingin mendapat maklumat lanjut berkaitan dengan wabak Virus Influenza A (H1N1) ini boleh mendapatkan maklumat tersebut melalui talian 03-88810200 atau 03-88810300 pada waktu pejabat atau di laman web Kementerian http://www.moh.gov.my

Sumber : Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)
• Pusat Pencegahan dan Kawalan Wabak Amerika Syarikat (US Centers of Diseases Control and Prevention) atau CDC
• Akhbar-akhbar Utama Tempatan

Info dari: Jabatan Penarangan Malaysia


Friday, June 26, 2009

What Is My Next Craft Work?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah ummi now is working for 2 custom made pencil case...Order come from ayah's colleague as a token for her daughters..

But since my youngest son Ahmad is in a crying stage (he is so afraid of cat till I could not leave him alone)... Let me tell ya a story within these few days there were stray kitten came to my house...and these cats were chasing people like crazy (mind my words ya)...Ahmad was so afraid ...till the stage where he wants me to always hug him...aduih stress gak nih letak nangis...tinggal nangis...so all the work has been postponed...

So ummi will show you the finish product once it done...at the mean time I have sketched one of the order...now got to he has awake and apa lagi cryinggggggggggggg......

Thursday, June 25, 2009

Happy Birthday Moustoffa

Assalamualaikum...

Yesterday was Moustoffa birthday...Ummi packed few things for his friends and later at night we celebrated his birthday..Pictures will be upload later ...

Now he is 4 years old, I hope he will be anak soleh, beriman and bertakwa...Belajar rajin-rajin yer sayang...


Tuesday, June 23, 2009

Handmade Pencil Case Chicken Little Felt Applique

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, finally ayah made it to snap picture of Moustoffa's pencil case...Moustoffa insisted to have this Chicken Little picture...He actually wanted to have the whole body of Chicken Little...but since the space is not that big so ummi only managed to get only the face...
Note : If you are interested with my pencil case, do not hesitate to contact me at my email add given.

Monday, June 22, 2009

Nak cerita apa yer...

Assalamualaikum...

Have been few days tak update blog, actually ummi waiting for my photohrapher to take picture of Moustoffa's pencil case which I've made last week...but since ayah kebizian..then have to postpone entry tu..

So ummi kenalah cerita pasal non-crafty stuff...cerita pasal durian..this picture ummi pinjam from ayah's flickr..My father and mother drove for about 300km from Lenga Muar Johor just to send fruits i.e. durian and mangosteen to their only daughter, son in law and grandkids...Hai begitulah kasih ibu dan bapa...Sebab tu ada yang mengatakan kasih ibu bapa tidak boleh dibayar dengan wang ringgit...

My father brought 3 full sacks of durian and few plastic bag of mangosteen...so rezeki jiran2 ummi jugalah dapat merasa durian Muar yang sedap nih...

Enjoy the picture..


Hai bukan setakat buah jer yang atuk abah bawa...siap ngan serawa durian, jem durian hem tempoyak lagi...katanya durian kat Muar ader tempatnya yang jual murah dari area lembah klang...

Saturday, June 13, 2009

Handmade Pencil Case With Felt Applique

Assalamualaikum...

Ummi has been working on this for 3 days and finally today it's done...Mostly materials ummi used to make this pencil case are recycled..Ayah's old pair of trousers dah dekat 4 tahun tak pakai...lining I cut from the tote bag which ayah received from the OGA (Oil and Gas) Exhibition..sekali dapat memang byk tote beg nih ader lah dlm 7-8 beg...zipper from the ribbon embroidery starter kit which I bought last year tapi tak buat2 lagi kusyen nyer... :p

I did for Umair first and Moustoffa's is on the way..maybe within this few days..






p/s : If u are interested with any of my handmade do drop me an email.

Donut o Donut

Assalamualaikum...

Donut?... Oh bukan felt donut...ummi belum cuba lagi buat felt donut..but this is the real donut untuk dimakan..pagi nih rajin sket nak buat donut dan kesian juga kat abang yang dah beberapa hari request ummi suruh buat donut nih...Selamat Menjamu Mata...


Untuk resepi sila klik sini

Friday, June 12, 2009

4 Perkara....

Assalamualaikum...

Ummi received an email from a very good friend of mine and I wanna share this with all of you...

Tazkirah pagi Jumaat yang barakah..Ingatan untuk ummi juga nih..alhamdulillah..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Telah bersabda Nabi Muhamad SAW yang maksudnya:

" Ada empat perkara yang berharga dalam diri manusia dan dia boleh hilang dengan empat perkara juga.

Adapun yang berharga itu ialah...Akal, Agama, Malu dan Amal soleh. Maka....

1. Akal boleh hilang disebabkan marah.
2. Agama boleh hilang disebabkan dengki.
3. Malu boleh hilang disebabkan tamak.
4. Amal soleh boleh hilang dan terhapus disebabkan suka menceritakan keburukan orang lain.

Manusia akan menghadapi empat penarikan antaranya:-

1. Malaikat pencabut nyawa akan menarik rohnya.
2. Para ahli waris akan menarik hartanya.
3. Ulat akan menarik tubuhnya.
4. Orang yang dimusuhi @ dianiayai akan menarik barang kepunyaannya di hari kiamat iaitu AMALNYA.

Dari Ali r.a yang bermaksud: Sesungguhnya amalan yang paling sulit adalah empat macam:

1. Memberi maaf pada waktu marah.
2. Suka memberi pada waktu susah.
3. Menjauhi yang haram pada waktu sunyi.
4. Mengatakan yang hak kepada orang yang ditakuti atau kepada orang yang diharapkan sesuatu darinya.

Dari Hatim Al-Asom yang bermaksud: Empat perkara yang hanya diketahui oleh empat jenis orang akan nilainya iaitu:

1. Nilai masa muda hanya diketahui oleh orang tua-tua @ orang lama).
2. Nilai kedamaian hanya diketahui oleh orang yang pernah ditimpa bencana@musibah.
3. Nilai kesihatan hanya diketahui oleh orang-orang sakit.
4. Nilai kehidupan hanya diketahui oleh orang-orang yang telah mati.

Tuesday, June 9, 2009

Nasi Ayam

Assalamualaikum...

Malam ni ummi sekeluarga makan nasi ayam...buat yang simple jer...Selamat Menjamu Mata...

Monday, June 8, 2009

Sate Kajang

Assalamualaikum

On Saturday after the wedding reception end we headed back to Rawang together with my SIL family my MIL and BIL...So sempat juga ummi masak tom yam ayam, sawi goreng and sambal belacan for that night dinner...Penat memang penat...Then during dinner my SIL mentioned that she really wants to eat Sate Kajang...so she is thinking to go to Dengkil to eat sate at the R & R Dengkil...

So we decided to send youngest SIL who study at GMI Bangi that night and eat Sate Kajang at Kajang instead of Dengkil....Kalau dari rumah ummi kat Bukit Sentosa ni nak pergi Dengkil mau 2 jam lebih...tapi Kajang pun jauh gak nak dekat 2 jam...tapi sebab sate punya pasal n makan free except for the fuel n toll so penat2 pun pegi jugaklah...Bertolak dalam kul 9.30 mlm sampai rumah kul 2 pagi lebih...

Some of the pictures taken during makan-makan...We ate at Sate Kajang Hj Samuri...tapi mungkin sebab mlm minggu nak amik order pun kena tunggu 1/2 hour..tapi sate sampai cepat..

In the pictures are suami adik ipar, my SILs, BILs, kids and sate...


Kenduri...kenduri..kenduri...

Assalamualaikum....

Well since this is a school holidays so a lots of wedding invitation ....on 6th June sahaja ummi received 3 invitations...in Shah Alam, Perak and Negeri Sembilan..but ummi only managed to go to Shah Alam as this is ayah's cousin wedding and my MIL and SIL pun datang from Johor..

Antara pictures taken during the reception at Dewan Guthrie Bukit Jelutong Shah Alam...and from ummi sekeluarga we wish the couples Ennie and Asrul ..Selamat Pengantin Baru...Semoga Berkekalan Hingga Akhir Hayat..and Selamat Berbulan Madu...They will go to Phukhet for their honeymoon trip..

Friday, June 5, 2009

Scrapping....Flash Back Memories

Assalamualaikum...

Entry hari ini ummi just nak tunjukkan hasil scrapping ummi...scrap pun baru lagi nak cuba...tapi bagus juga ader blog ...

Since I started blogging ...ummi started to learn a lots of new things i.e. photoshop, internet, digital scrapping tools, blogging tools...

So ni hasil dari my try out using scrapblog.com tools...cool juga...

Thursday, June 4, 2009

Adakah anda masih memboikot Israel produk?

Assalamualaikum...


Cerita perkara lain...Bukan pasal anak2 or craft...tengok title pun dah tahu kan..ummi saja tulis untuk bagi ingatan pada diri ummi dan readers yang lain...

Selepas peristiwa Israel melancarkan serangan terbaru ke atas umat Islam di Palestin banyak kempen2 malahan demo memboikot Israel dan juga produk Israel...Tapi kempen yang dilancarkan diseluruh negara hanya tertumpu pada 3 produk sahaja....namun ramai juga yang memboikot produk Israel yang lain terutamanya produk Nestle ..Maggi...KFC ...Mcd..

Waktu kempen baru dilancarkan..ramai yang berkobar2 ..terdengar suara2 marah di sana sini..kini selepas beberapa bulan ..apakah kesannya ke atas kempen maupun produk2 ini..

Ini hanya dari pengamatan dan pandangan peribadi ummi...
Pertama kempen boikot ke atas produk membawa kesan yang besar ke atas harga barangan yang di boikot...Tengok harga Milo..Maggi..apa lagi KFC dan Mcd...Kenapa sebelum boikot selaras dengan kenaikan harga minyak semua harga barang melambung2..tetapi bila dah kena boikot harga barang2 ni boleh diturunkan...sebenarnya pengeluar2 ni mungkin boleh menurunkan harga tapi saja mengambil kesempatan ke atas kita pengguna dengan menggunakan bermacam2 alasan..dah kena boikot baru nak turunkan harga..

Yang kedua adakah anda masih lagi memboikot....sedih jugak tengok orang Islam masih lagi ke Starbuck..ke Tesco...ke KFC...Mcd...tapi ummi faham...kita manusia ni pelupa...nafsu tu kadang 2 boleh overpowered kita..hatta kadang2 tu ummi pun sendiri terasa macam nak beli produk2 yang diboikot lagi2 bila harga dah turunkan....tapi haruslah kita ingat...selagi terdaya kita untuk memboikot...teruskanlah...inilah ingatan untuk ummi dan readers yang lain...

Hari ni ummi saja jalan2 ke blog international...ader antaranya secara terangan2 mempersendakan Islam dan juga menyokong tindakan Israel..

Jadi untuk readers sekelian teruskanlah memboikot produk Israel..kalau boleh jangan yang 3 tu jer...produk makanan lagi besar impaknya ke atas Israel..

Gambar ni ummi amik dari website nih..bolehlah pegi sini untuk lihat bukti kekejaman Israel

Monday, June 1, 2009

Craft stuff

Assalamualaikum...

Last weekend we went to IKEA and The Curve..Maklumlah nak cari barang kat area ummi ni memang takder nyer..since ayah wanted to buy something so ummi grab this opportunity to buy something for myself..banyak jugak fabrik yg cantik at IKEA but since ummi takder project fabbies dlm masa terdekat ni so takla beli..

Tak banyak sket jer..kang banyak2 tapi tak buat harus membazir jer..boleh guna duit untuk yg more important dulu kan...

Congratulations Umair

Assalamualaikum....

Forgot to mention that Abang @ Umair got 1st place in his examination..Keep it up son...and for Moustoffa...try ur best..ummi loves u both..


Ni gambar card yg ummi prepared for their teachers..