Monday, August 31, 2009

Buka Apa Hari Ini..??

Assalamualaikum..

Hari ni ummi masuk dapur pukul 5pm..start ngan masak sup dulu..then ayah balik dari kedai dengan barang-barang so bermulalah projek menu buka puasa kami...

Menu : Nasi Ayam Berempah
Ayam Goreng ala KFC
Jemput-jemput udang with vege
Air Laici Sejuk

Siap masak jer tengok jam dah nearly 7.00pm.... aduh penat gak terkejar2 nih... Tapi ummi just jadi pembantu jer...nasi...ayam goreng ayah prepared ...ummi masak sup n jemput2...oh ya air..

So inilah menu istimewa di bulan ramadan...yang special2 nih kalo nak buat kena tunggu hari ayah tak kerja lah ...sebab tak larat nak masak sorang...nanti dengan si kecik yang nangis2... aduh kuah pun boleh jadi masin...macam lori garam tumpah... ^_^

So inilah gambarnya....ha apa lagi..bolehlah sediakan utk keluarga anda pula...

Sunday, August 30, 2009

Percubaan men'crochet'

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...pagi nih after sahur , lepas solat, lepas cuci toilet ^_^ ...ummi baring sat...tapi dalam kepala asyik teringat nak baut bunga crochet ...tutorialnya dah lama ummi save kan... nak tido pun tak bleh sebab asyik teringat nak crochet jer..ni antara wish list ummi.. so ummi bangun cubalah nak print..lah ada prob pulak nak printing asyik error jer..try trouble shoot pun tak leh gak kena tunggu my expert tolong fix kan...

So nekad gak nak belajar buat bunga crochet nih so ummi pun ngadap ler laptop monitor tuh...Hehe cuma tau buat single crochet dah nak buat bunga..so cuma inilah yang jadi...but I am not giving up...nanti kalo dah berjaya ummi for sure will war-war kan di sini..

Ni picture bunga yang tak rupa bunga...pakai barang2 yang dah 2-3 tahun ada dlm simpanan..jarum kait tu main taram jer..bila dah belit2 tu terlupa lak dah berapa kali belit...lately I am very pelupa...dah tua kan..then bila nak tarik benang tu keluar from all the loops baca bismillah byk2 kali ^_^ why?? Hehe sebab bila dia termiss satu loops ahh that's it..




Okaylah kena latih lagi...







See I can only do 3 petals..nak buat petal seterusnya tak boleh sebab stitch tgh kaler coklat tu dah terburai...

Saturday, August 29, 2009

Umair, Puasa dan Puyuh Panggang

Assalamualaikum...

Kawan-kawan alhamdulillah semalam Umair berjaya puasa 1 hari penuh..Ummi bersyukur sangat..Itu saja update utk semalam..But today Umair cuti posa..dari pengamatan ummi..Umair tak larat puasa berturut-turut..

Okay hari ni ummi nak update pasal juadah berbuka puasa..hari ni special sket ..Puyuh panggang dan kuah kacang..Ummi tak pernah buat kuah kacang sebelum nih..mak mertua pernah juga bagi short briefing cam mana nak buat kuah kacang..tapi ummi dah lupa...so ummi pun browselah internet dan jumpa satu resepi yang very similar ngan resepi atuk mak nih..

So dari pukul 12 ummi dah siap2kan bahan untuk perap puyuh dan juga masak kuah kacang tu..Dapatlah ummi rasakan jiran ummi ... bila rasa lepas buka..yang kena modified sket just kena tambah gula untuk balancekan rasa kuah kacang tu. Alhamdulillah..puyuh panggang pun sodap..

Tugas ummi untuk puyuh nih just sediakan bahan untuk perap dan of course kena perap teruslah...Ayah yang panggang puyuh tu..kami guna tempat panggang DIY jer..hehe..Sebenarnya kalo bab masak yang rumit2 nih ..ummi memang ermm..malas sket..biasanya kalo nak masak something yang special ayah yang akan masak..from A - Y.....naper tak Z yer... sebab Z tu bab kemas..akan diserahkan pada ummi..But today ayah kerja dan dia teringin sangat nak panggang puyuh..so demi suami tercinta ummi gagahkan juga..penat memang penat sangat..tapi bila makan sedap..rasa puas hati...

Okay bawah-bawah nih ada gambar waktu aktiviti memanggang puyuh...Kami panggang kat belakang rumah...Proses memanggang 10 ekor puyuh bermula dari pukul 5pm till around 6.30pm..sempat jugalah pergi bazaar ramadan kat depan nih beli kuih dan nasi ayam...Oh for informations..my boys tak makan puyuh panggang nih..yang makan cuma ummi, ayah dan ghazi..dia orang nih kalo benda yang pelik2 nih memang tak makan...hai rugi2 ...

Umair nengok ayah panggang puyuh..

Sebenarnya waktu snap gambar ni dia facing camera..pastu start gerak2...lastly gambar nilah outcome nyer..

Leka sungguh Moustoffa nengok ayah....

Ayah nak sapu santan atas puyuh...

Panggang kat atas tempat panggang DIY..bekas yang letak arang tu baru je ayah beli kat kedai india...mcm nih best kan cam picnic kat air terjun lak..sambil xtvt panggang2...tapi realitinya kami panggang kat belakang rumah...lagipun takder orang duduk kat area belakang rumah kami...so leh ler buat xtvt nih...


Two pairs of beautiful legs..satu gelap satu cerah..dah kena selimut ngan kuah kacang...

Okay mungkin ada yang nak cuba...puyuh ummi perap pakai resepi ayam percik yani dari myresepi tapi dah modified sket..resepi kuah kacang pula dari rosmiza juga dari myresepi.


Selamat Mencuba dan Selamat Berbuka...

P/S : Gambar not so clear sebab amik pakai cam hp jer..

Friday, August 28, 2009

Cosmetic Case

Assalamualaikum..

Jumaat yang berkat di bulan yang mulia...Pagi ni hujan since sahur till now 8.35am..Cuaca sejuk sgt yelah sejuk2 pun still on kan kipas..

Anyway this morning ummi nak update about my cosmetic case..It is 13cm height x 7 cm width x 20cm length..waktu buat case ni susah jugak..byk kali redo template to get the exact measurement requested by Kak Lily..Anyway this is my first cosmetic case..The problem I'm facing here is during the sewing..sebab kain di lining (in fact all my cases ada lining)..so the measurement lepas jahit akan lari sikit..Alhamdulillah I've got thru all the obstacle..

Actually case ni dah 2 minggu siap but Ummi can't hand it over to the owner because she is been quarantine.

So here are the pictures..


Front view..


Side view..

P/S : Ummi akan update my first square tote bag after picture been taken later. After this I have to finish Kak Mai's order then concentrate on making baju raya for myself and ayah..For boys, tok mak insisted to make 2 pairs each..alhamdilillah.. ^_^

Thursday, August 27, 2009

Kisah Umair dan Puasa...

Assalamualaikum...

Semenjak dua menjak ummi jarang sgt dapat update entry baru..kerana sibuk siapkan tempahan ataupun mungkin sebab takder cerita yang nak diupdate..

Okaylah entry nih pasal Umair..He is 5 years old and 4 months..Hari kedua kami sahur (owh..ari pertama tak bangun sahur sebab tak sedar) till now dia tak miss sahur..tapi day 2 and 3 dia dapat bertahan utk setengah hari jer...dalam pukul 11am dia dah start cakap lapar..

But alhamdulillah yesterday Umair posa abis...afternoon tu ummi terlupa dan terbagi dia makan ubat demam 5 ml so sebab perut dia kosong so ummi suruh dia abis susu ghazi adalah dlm 3ml (itu jer yg masuk perut dia sampailah waktu berbuka..For me alhamdulillah one great achievement..

Semalam boleh dikatakan penat jugalah for him..biasanya duk kat rumah jer..tapi yesterday we had to go out..pergi atm..not one but two places..then pergi klinik cause Moustoffa is sick..dekat 2 jam kat luar..tapi pelik leh tahan pulak dia..

So kawan-kawan..doakan Umair dapat tahan posa lagi yer...


Umair dapat hadiah..Muka pun cam muka baby lagi...

Adik dan abang...


Gambar ni gambar last year waktu sukan sekolah Umair..Bila ummi tgk gambar2 lama anak2 ummi..kadang rasa macam cepat benar anak-anak ni membesar..but alhamdulillah ummi dapat opportunity to not to work...stay at home raise my children...and segala perkembangan anak-anak ummi dapat lihat 24 hrs everyday...Every first moves dan semua yg pertama ummi yang ajar..so ummi bersyukur..semoga anak2 ummi jadi anak yang soleh dan hafiz..

Friday, August 21, 2009

Marhaban Ya Ramadhan


Kecurian....

Assalamualaikum....

Dalam 4-5 hari ni ummi tak dapat online..ingatkan masalah biasa..rupa-rupanya..kabel telefon dicuri...baru sat ni jer ummi dapat online balik..rindu kat blog..selain dari tu ummi juga dapat tahu ada disruption pada internet service sebabnya ada kerosakan pada Asia Pasifik undersea kabel...so slow sket kalo browsing website hosted kat US and Northern Asia...(wah jadi pelapor TM plak ummi)... since I was not be able to online..so ummi leh concentrate siapkan case for kak lily..baru siap pagi tadi..nak tgk gambar??

Hehe kena tunggu my photographer amik gambar dulu...

Anyway dikesempatan ini ummi mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan yang mulia..ummi juga ingin memohon maaf kepada sesiapa sekiranya ummi ader melakukan kesalahan kepada anda semua..

P/S : Kepada pencuri kabel tu kalo Islam hai nak puasa dah esok..banyak2lah istighfar ngan taubat..sebab perbuatan anda menyusahkan orang ramai..

Thursday, August 13, 2009

Black Pencil Case Mr. Woot Woot the Owl

Assalamualaikum..

Yesteday I'm giving 150% just to finish the sample product for ayah. This is a 3D appliqué. Ummi use cotton canvas which I've dyed with black color. As for the lining and handle I use Borneo Batik. The left over fabric from Umair's samping during the traditional costume parade. I'm thinking to use this Mr. Woot Woot for my branding...

So with this sample in hands, promoting and marketing job will be easier. Besides ayah will be able to put all his stuff inside..Thank you abang... aka ayah.


Front view



Inside view..

Wednesday, August 12, 2009

Natasha's Big Pencil Case

Assalamualaikum...

Lama juga tak masuk any entry..Last week was not a productive week for me..Tak sihat...and tak pergi jalan-jalan so there was nothing to story about...ader cerita pasal buat kek..tu nanti ummi kongsi resepinya later ya...

Okay this is Natasha's big pencil case..lebih besar dari saiz standard yang ummi buat.. 3 inch x 3 inch x 8 inch..ordered by Kak Lily for her 11 years old daughter..



Pandangan depan...



Pandangan sisi...


My packaging ready to be delivered ..


And tada..1st attempt for my felt keychain..free gift to Kak Lily...So now kena buat mummy's punya plak..Kak Lily ordered 2 case..one for her daughter and one cosmetic case for herself..so lets wait and see for my new design..itu pun kalau she approvelah.. ^_^


P/S : Purchase above RM35 in single receipt will get a free gift.

Picture taken using Sony A200.

Wednesday, August 5, 2009

Balik Kampung

Assalamualaikum..

Almost a week ummi tak update blog dek kerana tidak sihat dan juga perkara-perkara lain. Last weekend we went back to my hometown in Muar sebab ada family matters. Disebabkan bulan lepas kami hanya balik ke BP so this time we only went back to Muar...nak balik dua2 kampung tak cukup masa..so fair and squarelah kan..

Balik jer dari kg ummi terus demam..bukan sebab H1N1 but sebab salah urat..and maybe penat..

Anyway ni gambar2 waktu kami stop at R&R Dengkil saja bagi peluang anak2 ni main kat situ..

Amboi sukanya si kecik nih..

Yang nih apalagi dapat peluang main...sampai tak reti nak stop

Yang ni tgh bereksplorasi...