Monday, September 28, 2009

Cerita Hari Ini

Assalamualaikum...

Wah...seminggu ummi tak online...kat kg line 3G pun tak clear...so kenalah tungu balik Rawang baru boleh update blog nih...Okay semua blogger sket2 ader update pasal cerita Hari Raya...Ummi pun nak update gak...tapi malas nak taip panjang2 so ummi update picture jerlah sket2...


Tahun ini beraya di kampung sebelah ayah...keluarga bahagia..Encik Rahamat dan Puan Seniwati bersama 8 orang anak, 3 menantu dan 5 orang cucu..


Gambar raya lagi..

Sepetang di Tanjung Emas Muar...sambil tunggu sunset..ni of courselah bila dah balik kg ummi di Muar...



Kami tunggu sampai sun tu betul2 setting down..

Tuesday, September 15, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum..

Buat semua bloggers dan pembaca dan rakan2 craft...ummi sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir dan Batin...Kami sekeluarga akan pulang ke kampung bermula dari hari Jumaat hingga Sabtu depan...kalo dapat online di kg...then nanti boleh kita citer2 lagi yer...


Monday, September 14, 2009

Kembali ke Rahmatullah...

Assalamualaikum...

Pada hari Jumaat malam Sabtu, kami mendapat berita dari kampung memberitahu Atuk Ki (Hj. Buang Bin. Kardin) bapa kepada mak mertua ummi...telah meninggal dunia di hospital Batu Pahat...Selepas berkemas kami sekeluarga bertolak balik ke Parit Jelutong Batu Pahat...Sampai sahaja di rumah arwah pada pukul 3pagi, kedengaran bacaan ayat2 suci sudah berkumandang...Selepas bersalaman kami melihat jenazah arwah...kemudian ayah hantar ummi dan anak2 ke rumah mak dan ayah kembali semula ke sana...

Arwah mengidap kanser paru-paru dan waktu beliau dimasukkan ke hospital doktor anggarkan arwah hanya boleh bertahan dalam 5-6 bulan sahaja...tetapi Allah lebih sayangkan beliau dan memanggilnya pulang lebih awal...

Disebabkan beliau menghadapi kesukaran bernafas so doktor suspect arwah mengidap H1N1 ...tapi kami sekeluarga tidak dapat kepastian dari pihak hospital..walau bagaimanapun sebagai langkah berjaga-jaga...arwah telah dikapan di hospital dan diseal..

Dalam temph yang singkat mengenali arwah, beliau menrupakan seorang atuk yang penyayang dan begitu mengambil berat akan hal anak2 dan cucunya...

Semoga rohnya tenang di alam sana dan dimasukkan dalam golongan yang beriman...Al-Fatihah (Amin)



Friday, September 11, 2009

Mari Kita Teka Lagi...

Assalamualaikum...

Tengah godek2 laptop nak carik gambar Faiq, ummi terjumpa lak gambar raya tahun lepas...Cuba teka siapa sebelah Umair tu...sebenarnya dia ni cousin ummi, anak arwah Pak Andak (pakcik ummi adik kepada ayah)... dia ni sebaya ngan abang ummi yang sulung...


Before this Umair tak pernah jumpa dia...ummi just bagi tahu Umair siapa dia bila sekali sekala tertengok cerita yang dia lakonkan...yang paling Umair suka tgk of courselah cerita Pepaya yang mana dia ni jadik Borhan (kalau tak silaplah)... tapi bukan selalu tengok pun...amik gambar ni pun untuk kenang-kenangan Umair...waktu ni ummi takder blog lagi..

But last year kebetulan waktu dia datang rumah atuk abah , Ummi masih lagi berada di Muar...biasanya dia ngan family datang tiap2 tahun rumah ayah ummi ...tapi ummi sekeluarga jarang bump ngan his family..so apalagi Umair...amiklah peluang untuk beramah mesra dan terlebih lebih mesra..Moustoffa tak kisah pun..dia buat dek jer....Umair sanggup tunggu sampai dia ni balik seingat ummi till pukul 2 pagi kot...


So dia ialah Qazem Noor...ni nama glamer jer...kami sekeluarga tak panggil cenggitu sebab dari kecik dia ader nama timangannya...tak kuasa nak panggil nama glamer...nanti rasa macam cakap ngan orang lain plak... awal kemunculan dia berlakon ummi macam alah...dah glamer mesti dah berubah...tapi alhamdulillah he is still the same person ummi kenal sejak dari kecik sampai ler besor nih..takleh cerita lelebih nanti takut paparazzi amik citer masuk plak dalam majalah...manalah tahu kan..pastu ada tambah2 cite kata ni Umair anak dia plak hehehe...

Ummi tak follow pun cerita pasal dia...maklumlah memang tak ikut perkembangan artis pun...kalau masuk paper baru tahu cerita...so Ummi sekeluarga harap moga dia nih pandai jaga diri, agama dan keluarganya..

Note : GAMBAR INI ADALAH SIMPANAN PERIBADI GAMBAR KELUARGA TIDAK DIBENARKAN DI ULANG CETAK, DI SALIN DAN SEGALA APA-APA YANG BOLEH DILAKUKAN MENGGUNAKAN GAMBAR INI.

Thursday, September 10, 2009

Apa yang special minggu ini?

Assalamualaikum..

Okay ada 2 menu istimewa minggu ini yang ummi rajin buat...Last Monday ummi buat kuey teow tomyam campur...tapi even buat kuew teow lauk lain kena masak gak sebab boys tak makan yang pelik2...Buat kuey teow ni senang jer..main masuk2 jer...

Gambar ni amik waktu azan dah berkumandang...sempat makan kurma then cepat2 snap picture ni..tu yang cam tak cantik jer...


Nari ummi masak pucuk paku masak lemak cili api ngan daging dan untuk boys ayam masak kurma...


Ummi saja share apa yang ummi masak so nanti boleh jadik inspirasi for others utk masak for breakfasting.

Wednesday, September 9, 2009

Cuba Teka?

Assalamualaikum..

Okay nari waktu kemas2 ummi nampak album lama..adalah sket2 gambar anak2 dlm bentuk hard copy...So jom kita teka siapa si comel si comel ini?

This is Moustoffa. Ni ler first time amik gambar semenjak lahir..waktu ni raya...waktu budak2 ni umur 1-3 tahun kami struggle sket...hp pun pakai hat lama nyer yg takder cam...camera pun takder so takderlah gambar mereka sgt.. Ye lah ummi tak kerja..ayah sorang jer so survive ler..


Moustoffa juga...sengih2 sampai basah mulut ngan air liur tapi bila dah scan tak berapa clear plak..
Born with 3.25 kg antara 3 boys apalah paling besar sekali...tapi dah besar ni kurus lah plak..Tgk dia nyorok bawah kerusi..


Ni umair...rasanya umur dia baru 5-6 bulan kot...first raya for him kat rumah atuk abahnya..

Ni Umair lagi..gambar kat rumah atuk abah...umur 1 tahun 1 sebulan...waktu ni ummi pantangkan Moustoffa kat kg..Tgk muka dia dlm gambar yg first...actually dia gelikan ikan dlm bekas tu...

Yg nih gambar cousin Umair...Amirul Husni Afendey..Now he is 11 years old stay ngan atuknya kat kg...


Okaylah saja suka2 masukkan gambar lama untuk kenangan ummi kelak...

Monday, September 7, 2009

My New Masterpiece...

Assalamualaikum....

Ummi amik kesempatan cuti amik order nih dengan melakukan xtvt yang termasuk dlm wish list ummi...which I could not be able to do it bila tgh sibuk buat case...

So yang terbaru nih adalah dress for my niece..remember ummi pernah buat kan her peasant blouse.. so since ummi pun ader lagi xtra kain so I made her this dress. Inspired by Girly Dress made by Jennifer Casa. Tasha is 9 months old ... but she is a big size ... minta2 lah boleh pakai...terpaksa ukur pakai baju Ghazi and agak2 jer..

Siap baju nih ummi cuba kan kat Ghazi tak boleh masuk pulak..so kenalah buka balik dekat part shoulder tu and tambah button..


From my experience yang tak seberapa ni, rasanya lebih byk option jahit baju for girl then boys...and lebih senang..

Ummi sempat juga jahitkan short DIY for my boys...cari t-shirt2 lama ayah..dapatlah 3 helai..

Anyway nilah bajunya...

Maaf kualiti gambar tak cantik ... amik gambar dengan kipas on so gerak2 ler baju tu...


With button...

Friday, September 4, 2009

Scallop Piping and My New Blouse

Assalamualaikum...

Pagi Jumaat yang indah dan barakah... Alhamdulillah tak hujan seperti minggu lepas...

Okay ummi nak update pasal scallop piping... waktu ummi blog hopping..terjumpa satu blog ajar cara buat scallop piping... cantik lagi bila kita jahit kat baju budak2.. so ummi pun menerai ler... nak dapatkan wave yang cantik amik masa juga..sebab kena adjust length, width n tension jahitan tu..nilah hasilnya...harus diperbaiki lagi ..


Dan dalam masa 2 hari nih ummi mengerjakan baju blouse nih..untuk dipakai di rumah mentua.. yelah kat rumah mentua ada ipar duai, sedara mara.....biasanya rumah mak sendiri ummi boleh pakai t-shirt sebab sume mahram ummi..tapi kali ni balik rumah mak sendiri pun tak leh pakai t-shirt ..maklumlah musim raya..berpeluh ummi nak pakai baju berlapis2 nanti..kalo ada tetamu datang...Untuk info ummi tak buat baju raya tahun nih ^_^ ... nak budget pun ada nak jimat pun yer jugak...Okay ni dia blouse nyer..baju besar sebab orang nyer pun besar..kalo tak besar mana pun...ummi memang suka pakai baju besar2...hehehe conpius tak...


Baju ni ummi buat pakai japanesse cotton..kalo ummi tak tambah stripe tu harus orang nampak cam baju kurung kedah jer...so kenalah tambah sket untuk naikkan seri sket.. mungkin boleh pakai buat jalan jugak kot baju nih ^_^