Sunday, October 25, 2009

Fried Sandwich Rolls

Assalamualaikum..

Nari citer pasal masakanlah yer...boring juga kalo hari2 citer pasal craft...so pagi ni ummi sempat buat fried sandwich rolls...Credit goes to Cik Mimi n Acik Nadia..coz they taught me how to cook this snack..Buat nyer senang jer...roll roti sampai dia nipis betul...then stuff ngan inti sardin or apa saja u like..then gulung..tak payah celup telur so dah untung kat sini kan..boleh guna tepung untuk gamkan rolls ni..then deep fry dengan api yg kuat..bila kuning angkat dan toskan...

Okay..Selamat Mencuba


Credit goes to ayah for this beautiful picture..Thank you laling.. ^_^

Friday, October 23, 2009

Fish Applique Pencil Case and Keychain

Assalamualaikum...

Ini pencil case untuk Auntie Liza..Sebenarnya waktu buat pencil case ni idea datang on and off..bila sketch down and nak apply pada fabrik tgk cam tak kena ...so ader juga yg ummi buka balik sebab tak sesuai..Since she is so sweet and generous and this is her second order so ummi ader free gift for her worth of RM5.00


Gambar bahagian depan..

Ada changes sket pada label ummi and lebih suka dengan yg baru nih...


First attempt buat cuppies and its belong to Auntie Liza..Lepas ni boleh cuba buat keychain yg lain2 pula..lebih cepat buatnya berbanding buat pencil case...anyway no worries me still buat pencil case tu lagi...


I hope she likes it and thank you very much again

Monday, October 19, 2009

Uncle Bad's Pencil Case

Assalamualaikum...

Hai sekarang ni dah jarang2 update blog sebabnya takder cerita menarik yg nak dikongsi bersama...kalau ada pun tak snap gambar..so cerita tanpa gambar kan tak menarik ....so ummi malaslah nak update kat sini...rutin harian seperti biasa..siapkan custom made order...and yg terlatest sekali adalah utk Uncle Bad...dia nak design ladybird like Auntie Lily punya...ummi buat tema ladybird but design tak samalah ada lain sket...taknaklah buat design yg samakan nanti boring plak...

Sekarang ni tgh siapkan Auntie Liza punya...dah 85% siap...kalo everything ok by Wed ni dah leh hand over tu her...kalo Ahmad buat perangai then lewat sketlah nampak gayanya...

Gambar ni snap pakai hp cam jer so takler secantik pakai DSLR...takperlah at least ummi ada simpan gambar my handmade product for my future reference kelak...maklumlah pelupa sgt nih...


Dah siap pack...baru amik gambarnya..

To Uncle Bad tengkiu for ordering this...Fiza tu nama his wife...

Sunday, October 11, 2009

Bunga Crochet..

Assalamualaikum...

Since after raya I've continue back my pencil case order, so I don't have time to learn crocheting...tapi waktu bulan puasa hari tu ada singgah kat pinkyfrog and she is a very talented lady...Since I've put up her banner on my blog...dengan murah hati tuan empunya blog telah menghadiahkan saya sekuntum bunga crochet sebagai contoh for the sake of my studies.

Saya terima pada hari sabtu yg lepas...cantik bunga double layer nih..

Friday, October 9, 2009

Congratulations Cik As n Cik Ajid

Assalamualaikum...

Nari ummi nak war2kan kehadiran ahli baru dalam our family chain (ayah's side)...

Sicomel ni bernama Muhammad Fayyadh Zharif.... Dinantikan selama 4 tahun..alhamdulillah akhirnya lahirlah permata hati kepada Cik As n Cik Ajid... Kami doakan semoga sikecil menjadi anak yang soleh kelak...




Tengok kecik2 dah pandai senyum...

Note: Gambar nih ummi amik kat facebook Cik As...

Thursday, October 8, 2009

Wish Good Luck in PMR

Assalamualaikum..

Abang Long sekeluarga wish Cik Ashraf Good Luck in your PMR...Buat yang terbaik yer..

Hari ni day 1 budak2 amik PMR...

Thursday, October 1, 2009

Mari Kita Berkraf....

Assalamualaikum....


Yer...seperti tajuk diatas...mari kita berkraf...tapi this time kraf melalui masakan...Masak pun kena ada kreativiti juga kan...Okay siapa yang masak...em...tentulah bukan Ummi...then who??.... Siapa lagi kalau bukan Chef Ayah...

Masak apa...?? Hehe bukan lauk pauk...masakan yang simple sesuwai untuk anak-anak...dan juga kita orang dewasa...POPCORN....

Kos nyer murah, mudah dan very the simple...sepeket jagung tu ayah beli kat Giant tak sampai RM3.... Satu peket tu pun boleh buat sampai 4 kali... sekali buat dapat 2 mangkuk aiskrim yang besar...

Sebenarnya yang ni kali ke 3 ayah buat...first kat Muar..tak jadi sepeket buang dalam tong sampah sebab hangit...yg ni pakai resepi ingat-ingat lupa...yang kedua popcorn jadi tapi waktu nak coat dengan karamel terhangit sket...and lastly nilah yang paling best...makan pun laju jer...so sapa2 yang teringin nak cuba boleh klik sini untuk resepinya. http://noorsha.blogspot.com/2009/05/homemade-popcorn.html

Mari-mari jemput makan...umminyer dah tinggal 2-3 ketul jer.. ^_^