Sunday, June 20, 2010

Kejadian Pelik Duit Top Up Hp ku Hilang?

Assalamualaikum..

Entry ni ummi catatkan di dalam blog untuk rujukan ummi di masa akan datang dan juga untuk dikongsi dengan sesiapa yang mungkin tidak tahu atau perasan tentang perkara ini..

Suatu hari ummi dapat sms mengatakan yang GPRS ummi telah tamat tempoh so jika hendak menyambungkan perkhidmatan, reply balik msg tu dengan arahan2 tertentu..bermula dari tarikh ini ummi kehilangan duit top up secara misteri..

Ummi akan menerima salinan video setiap kali ummi menghantar top up kepada telefon ayah..ummi ingatkan mungkin perasaan ummi sahaja atau maybe ummi terlupa yang ummi maybe telah membuat panggilan ke mana-mana sebab itu credit telefon ummi cepat habis..biasanya sebulan ummi pakai tak sampai RM30 siap boleh kongsi lagi dengan ayah...tapi dalam dua bulan nih RM30 tak cukup...pelik...pelik..pelik..pikir lagi..

Salinan video yang ummi terima pula ummi tak pernah open file hanya tersimpan dlm inbox...so ummi terpikir kalo tak retrieve file takkanlah service nih nak deduct credit hp ummi...aaarghh tapi sangkaanku meleset..Pagi tadi ummi cuba view account my celcom ummi tapi malangnya tak boleh masuk lah pulak..



So ummi pun call customer services..akhirnya terbongkarlah misteri kehilangan credit ummi..Rupa-rupanya service2 sebeginilah yang telah menelan duit2 credit..Untuk kawan-kawan or anyone yang menggunakan service celcom..jika anda menerima sms2 untuk langganan perkhidmatan tertentu..apa yang anda boleh buat untuk menghentikan penghantaran sms sebegini ialah dengan menghantar sms baru kepada nombor2 ini dan taip STOP ALL dan hantar kepada nombor yang anda terima sms tadi..Alhamdulillah lega..dah dapat selesai misteri sekaligus masalah ini..

p/s : nak tukar password share credit with others send msg - CPWD_(password lama)_(password baru) send to 1019.. _ (tanda untuk space sahaja) ..esok lusa kalo ummi nak tukar password senang ummi refer entry kat sini jer..anyway this my online diary kan.. ^_^

6 comments:

sararisa said...

owhh..mama sara pun alami kejadian yg sama... kadang2 rm30 tak sampai seminggu..kesian mama... bila dia wat STOP ALL tu ok la..dahh tak hilang tp tensen gak la...msg mcm tu still masuk n setiap kali kena send STOP ALL tu... tak de keja plak..huhuhu mama pun pkai celcom...agak2 nak kena tukar tak? hehehe

Ummi-Izah said...

yer ker sara..emm ummi baru send stop tu hari ni...hehehe kalo mama sara dah rasa fed up sgt maybe leh tukar no baru kot...tapi kalo ummi sayang nak tukar sebab no ni dah pakai lama...as long as duit tak hilang takper lagi kot ^_^

♥ Xett Hereen ♥ said...

btol tuh,
dlu kite keje celcom, ramai col pasal wet habes scara tbe2.

bile cek kat system, ad menda2 neh,
kdg2 sms d trime tuh kidnap wet kite.

>_____________<

hehehee.
jd, kalu agak2 wet hilang ke ape ke, cepat2 la col celcom CSE.




*statement = xde kena mengena ng entry neh*

Ummi-Izah said...

thanks hereen for your comment..ummi hope with this entry ppl will be more precautious..

cintaQue said...
This comment has been removed by the author.
cintaQue said...

salam... tapi yg type stop all tu da x bley nak guna da skang... kena call cse baru diaorg wat report... hurmmm... leceh betol rasa....