Tuesday, September 28, 2010

Apa aktiviti ummi selepas raya??

Assalamualaikum..

Lama sungguh tak update blog ...last sekali sebelum raya...sekarang ni dah nak penutup raya...kesian blog kesayangan ini ditinggal-tinggalkan begitu saja...emm nuffnang pun dah merajuk...

Alkisahnya selepas raya ummi sibuk dengan beberapa perkara... malangnya tidak ada satu pun yang melibatkan kraf...sibuk cari kerja...sibuk hantar resume sana sini...cek email hari2 ... kot2 ada company yang sudi nak amik ummi...hai sebenarnya hati ni betul2 tertekan sejak akhir-akhir ini..

Selepas 7 tahun berhenti kerja dan walaupun hidup tidak semewah sewaktu bekerja dulu (al maklumlahkan tak pegang duit sendiri melainkan duit jual handmade ummi) tapi ummi rasa gembira sebab kebebasan bekerja sendiri dan tidak terikat dengan sesiapa...

Alkisahnya sekarang ummi jadik part time staff kat satu tempat ini.. Kerjanya alternate days cuma 3 hari seminggu. Hari pertama bekerja (Jummat lepas) ummi dikejutkan dengan sikap tidak professional empunya tempat ini kepada staffnya.. Marah kow-kow punya depan students and staff lain.....Hari kedua (hari ini Isnin) okay keadaan lebih terkawal tapi ada perkara2 yg ummi lupa... And here kerjanya kena pantas...kejar masa supaya all students balik on time and attend their session... depends kalo ada satu subjek legalah...kalo ada 2 lagi kena rush.. Kena check itu dan ini...kena guide students lagi..everything must be done on the spot...I admit semakin usia meningkat tahap ingatan ummi macam semakin kurang.. So bila perkara ini berlaku... terdetik dihati ummi mampukah aku nak bekerja sepenuh masa balik..Tekanan perasaan..tekanan perasaan... sekarang sudah pukul 2 pagi...walaupun badan letih tapi mata still tak boleh nak lelap coz otak masih berfikir...last week pun sama...itu yang dok tulis entry luahan hati ni pagi2 cenggini..

Ya Allah bantulah aku.... V_V

5 comments:

Wan Anis Sorfina said...

Stress nmpknya ummi ~
mari lah kita melakukan kerja dengan passion & patient.. dengan kebiasaan, ingatan akan datang sendiri.. insyaallah..

Yati said...

Ummi-Izah,
semoga Allah permudahkan urusan anda. Amin... Takes time...sebab kita kan dah lama tak kerja, nak get used to persekitaran bekerja balik...

Ummi-Izah said...

thanks wan and yati for your concern...memang stress lagi2 bila kena bekerja bukan sebab passion tapi sebab keperluan...

anyway will try my best to solve this...thanks dear frens again..

rohamia said...

almost 7 years x bekeje...sure byk benda dh lupe kan...take ur time..sure u can do it...

Ayu@Sweetlilcraft said...

Ummi,
Semoga dpermudahkan segala urusan ummi. Kekadang bila dah lama tak kerja ni mmg passion tu susah nak dtg kecuali kerja yg betul2 kita suka. Insyaallah, dah biasa nanti,hati akan suka :) Good luck ummi.