Wednesday, February 24, 2010

Selamat Hari Lahir Anakandaku Ghazi

Assalamualaikum..

Hari ini genap umur anakanda ummi yang bongsu 2 tahun..Kami meraikan harijadi Ghazi secara tertutup di tempat yang terbuka (bolehkah....boleh ajakan)...Beberapa hari ini ummi keletihan sedikit...menyiapkan blouse ummi sebelum ummi sekeluarga pulang ke kampung esok (biasanya kalo nak suh ummi jahit baju sure mesti seminggu sebelum balik kg hehehe...this one ummi akan update sekembalinya dari kampung yaa...

Malam ni takder idea sangat nak menulis so just tatap gambar jerlah yer...



Since ummi tak pandai nak decorate kek so kami tempah jerlah dari kedai kek...gambar train...fav ghazi...see kek gambar train..baju applique train ...hadiah pun train mainan...Tengok dia nangis coz ummi cuit2 aising tu kat muka dia pastu tangannya pun accidentally terkena kat aising ...cam geli gitu...

Takder tiup2 lilin pun just nyanyi pelan2 pastu potong kek...

Ummi dan ayah doakan semoga Ghazi menjadi anak yang beriman dan beramal soleh...Amin..

Tuesday, February 23, 2010

Simple Embroidery Flowery Slouch Bag for Sale...

Assalamualaikum...

Okay hari ni ummi nak jual beglah plak..remember that day ummi ada post entry pasal beg...I am open up to everyone harga promosi RM35 termasuk kos pos ekspres...


So sapa2 yang berminat boleh email ummi amirizah78@yahoo.com


Note : Jika berlaku kehilangan barangan ketika proses penghantaran, ini adalah diluar bidang kuasa ummi...terima kasih..

Thursday, February 18, 2010

Boys Collection - Monster series...

Assalamualaikum..

These are the big size pencil case ordered by Kak Linda..Yer ummi tukar lining kaler lain (mcm pernah nampak? ) Memang pun ni kain yang ummi guna utk buat pyjama Ghazi dan cosmetic case..ummi beli kain nih 2m saja nak try out utk any sewing project so end up digunakan utk lining pencil case..dah boring ngan kaler plain dull choc yg dulu..

Kak Linda requested ummi utk letak pocket kat belakang so for Mr. Grumpy ummi jahit poket with zip but my sewing machine can't take it anymore (tak boleh jahit tebal) alhamdulillah waktu jahit Grumpy nih mesin tu tak merajuk....then ummi terpaksalah beritahu my customer about my situation...alhamdulillah she's ok with it then untuk pencil case yang lain2 ummi just jahit poket without zip..Masih hutang 2 lagi kat Kak Linda...

So mari kita baca komik plak yer...

Part 1


Part 2


Besides these pencil cases ummi ader juga cuba jahit shoulder sling bag..I've yet to name this bag..maybe Simple Embroidered Flowery Slouch Bag.. Kain ni sure dah biasa juga orang tengok..so nak bagi lain sket kenalah touch up sket...Ummi pun nak bereksperimen dgn jahitan sulam yang tak seberapa ada pada mesin jahit ummi..tiba2 datang idea nak jahit macam nih..

Mari tengok gambar beg plak yer...



Lepas siap jahit beg ni baru realize yang ummi should guna benang kaler biru lebih byk, baru pattern tu nampak sket..well maybe pada beg lain kot kalau ada.. ^_^

Wednesday, February 10, 2010

Latihan Bola Anak-Anak PASTI Ummi Sham

Assalamualaikum..

Sabtu lepas bermulalah latihan bola untuk anak-anak PASTI Ummi Sham..Latihan dijalankan pada setiap hari Sabtu selama 2 jam dan dilatih oleh En. Zul..Ini satu pendedahan terbaru buat Umair dan Moustoffa. Sebenarnya Moustoffa tak terpilih sebab usianya baru 5 tahun dan pada hari itu ummi ingat saja bagi dia ikut tengok2 abangnya berlatih..tup-tup coach kata boleh latih sama..Kira ok lah tu..

Bersemangat sungguh Umair dan Moustoffa pagi tu..kejut bangun pun senang, mandi senang serba serbilah senang dek kerana nak berlatih bola..

So mari kawan-kawan tengok gambar Umair dan Moustoffa..



Aksi Umair, Moustoffa dan rakan-rakan..



Sesi latihan bersama En. Zul yang juga bapa kepada salah seorang pelajar di PASTI..

Wednesday, February 3, 2010

Cosmetic Bag

Assalamualaikum...

Yesterday managed to siapkan 1 cosmetic bag. Biasanya kalo ummi buat beg mesti guna cotton canvas but this time ummi guna cotton biasa but line with cotton canvas...Yang susah sket guna kain lembut nih ialah kain akan berkedut sket kalo kita stitch either pakai tangan or machine... Berbeza with cotton canvas kain keras so stitch ke machine ker dia tetap maintain jer...

This bag ummi buat sebenarnya utk free gift for Kak Linda again for purchasing more than RM85..but since pencil case tempahannya belum siap semua so ummi simpan dululah...Kenapa buat yang ni dulu? Ooo sebab ummi nak tunjukkan sample pada kawan adik ipar ummi yang nak tempah multipurposes zippered pouch tapi they want it in bigger size..

So ok jom tengok gambar..




Monday, February 1, 2010

Entry ke 100....Baju Ghazi & My Label...

Assalamualaikum...

Hari ini entry pasal craft...Sebenarnya ummi nak update pada hari Jumaat tapi waktu upload gambar line blogger macam slow sgt so tertangguhlah till now. Ummi telah menyiapkan sepasang baju tido buat Ghazi...baju nih sebenarnya ikut design baju kurung Melayu tapi dipotong mcm blouse tanpa pesak dan kekek...dan Ghazi teramatlah sukanya train so ummi pun tampallah image choo choo train. Applique ni using felt.



Abangnya solat dia pun nak solat...Aksi anak-anak..

Satu lagi alhamdulillah ummi dah dapat label yang ummi tempah from zubaidah....washable and quality pun bagus dan harga reasonable...Dengan adanya label nih ummi dpt jimatkan banyak masa and hopefully productivity boleh meningkat ^_^