Friday, March 26, 2010

Multipurposes Zippered Pouch for Nad aka Kakcik

Assalamualaikum..

Few days ago ummi siapkan pouch utk kakcik, she is my sis-in-law yang belajar kat GMI Bangi. I've suggested few image to her tapi she preferred hers...So ummi follow jer image yg dia bagi...I hope she likes it..Fully lining yer..Size approximately 6 inch long x 4 inch height. Dijual dengan RM10 with satu appliqué image. Additional of 50 cent for every letters and 20 - 50 cent for embellishment depends pada jenis dan kuantiti.








Hehehe borrowed hubby's DSLR tuk amik gambar outdoor except gambar inside view tu..

Monday, March 22, 2010

Boys Collection - Completed Order

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah siap semua order Kak Linda dan terima kasih atas kesabaran beliau menunggu tempahannya siap..After this ummi akan stop sekejap menjahit pencil case until diberitahu kelak, sebabnya ummi nak start dgn project lain pulak...project hari guru insya allah kalo takder aral..


Untuk Faris ummi gunakan image gecko sebagai appliqué...and I hope Faris will like it..


Untuk Aiman ummi guna image figure playing football..Aiman is 15 yrs old and hopefully he will like it too...Tapi sebelum ummi start jahit pun ummi dah dapatkan approval from his generous aunt.

Thank u soo much Kak Linda for your support and patience while waiting for this order to finish..

Tuesday, March 9, 2010

New Sewing Project and Updates

Assalamualaikum...

Rasa cemburu bila melihat rakan-rakan crafters moving forwards dgn project craft dan sewing terbaru sedangkan ummi not moving anywhere since balik dari kg minggu lepas...

Anyway blouse yang ummi jahit ni pun ummi siapkan sebelum ummi pulang ke kampung pada sambutan Maulidur Rasul yang lepas..Ummi guna kain yang ummi beli from Ayu ...ummi rasa selesa dengan pattern blouse yang ummi jahit dulu so ummi just ikut pattern blouse yg itu. Cuma blouse yang dulu tu tangannya ummi jahit cam tangan baju kurung jer but this one ummi cuba jahit cuff...So ni first time lah kiranya dengan menggunakan kaedah yang diajar oleh ibu mertua ku pada tahun lepas (so ingat2 lupa) anyway alhamdulillah outcome nya menjadi juga..dan ummi ikut tutorial jahit bias tape yang diajar oleh tini untuk hujung cuff tu..idea asal nak cuba jahit guna elastic thread juga seperti yang diajar oleh tini tapi sebab ummi nak cepat takut tak menjadi pulak...takper next time plak maybe pada dress budak2 ke...

Jom tengok hasil jahitan ummi...


Blouse..

Sulam simple di tampalan kain ...


Bias tape di hujung cuff baju...


Sebenarnya ummi dan anak2 baru sahaja sembuh dari sakit..Infected by rotavirus...Simptom...muntah2..demam...cirit-birit...sakit ni lazimnya kena kat budak2 tapi ummi pun boleh kena.. tapi alhamdulillah ummi kena 3 hari jer..Allah nak bersihkan dosa amin..Mula2 Moustoffa dapat sakit di kampung...sakit selama 4 hari sampai kena pakai diapers sebab tak boleh control cirit birit...then follow by Ghazi selama 6 hari ... Sakit yang paling teruk Ghazi sampai dia buang air setiap 5 minit and just stop waktu tido jer..After that follow by me...every 5 min for 2 hours kena pergi toilet...aduh letih...tapi alhamdulillah sekarang semua dah sembuh (but ummi still on medication)...just recover..sepupu Ghazi di kampung pun dapat sakit nih from Moustoffa..memang boleh berjangkit even melalui sentuhan kata doktor tapi tengok kalau imun badan seseorang tu tidak kuat ( erk...my imunity??)

Ni aktiviti kami waktu dikampung sebelum Moustoffa sakit (bersama keluarga sebelah ayah).. Moustoffa jatuh sakit balik je dari mandi manda nih...


Gambar atuk...makcik2 dan sepupu2...


Yang bulat tu adik ayah yang bongsu..ummi not in da picture...Tapi air di Air Terjun Bekok ni tak secantik dan sebersih air-air terjun yang ada disekeliling daerah tempat tinggal ummi..tapi since ni jer yang ado bolehlah lagi2 waktu musim panas nih...

BREACH THE FEAR....

Alhamdulillah again ke hadrat ilahi sebab bagi kekuatan pada ummi...salah satu azam tahun 2010 tercapai sudah...mengatasi ketakutan nak bawa kereta dari rumah sampai ke Rawang....pada hari Sabtu yang lepas ummi kena hantar ayah ke kedai motor di Rawang...so dengan kekuatan dan keberanian yang sedikit ummi pun bawalah kereta pergi dan balik..Pergi ok lagi sebab ayah ada kat sebelah...waktu balik kena drive sorang ngan anak2 jer..Allah permudahkan perjalanan dan ummi selamat sampai ke rumah...dan ayah juga selamat sampai ke rumah bersama motor barunya..Terima kasih Allah atas segalanya...