Sunday, December 25, 2011

Muhamad Adzbin Muaz

My Baby Adzbin Muaz.. - 5 months old..

Saturday, December 17, 2011

My Tissue Flower

Assalamualaikum,

Few days ago I've updated about my congrats stories..It has been a long...long...long time ago.. Ummi story pasal craft kan..since preggy hinggalah ke saat ini..Masa banyak ditumpukan pada si comel Muaz dan juga abang-abangnya..less time for my hobby..

Anyway when I was back at my hometown Muo...hehe Muar...Ummi ambil kesempatan untuk menghilangkan kerinduan pada hobi Ummi ...I've planned it way before went back to hometown ...and still didn't dare to commit..till I've managed to buy all the necessaries..then I text my sis-in-law about this so that she could move on other things..

So inilah hasilnya ..I've made a flower centerpieces out of serviette..some people use facial tissue..some use crepe paper.. Ummi rasa hasilnya berbeza-beza mengikut material yang digunakan...love to try again using different material..Bunga yang kaler magenta ni ummi buat dlm masa 3-4 hari...yang kaler putih pulak buat dlm tempoh 24 jam.... Yang kaler putih tu buat last minute because we thought the color combination of magenta and white lebih menarik dan tidaklah nampak bekas tu terlalu kosong.

Bekas bunga pula dibuat dari tin susu..dan touch uplah sikit..hehe jimat..



Hand bouquet from tissue flower..ummi buat bunga ...sis-in-law era kakak pd pengantin satukan untuk dijadikan bunga tangan...tapi kalau guna 7 kuntum lagi cantik kot..

Anyway semuanya dah selamat...and I'm proud because ramai yang puji...and ada pulak tetamu my mom-in-law yang tanya and bawa balik contoh..




Tuesday, December 13, 2011

Triple Congrats!!!

Assalamualaikum,

2 minggu tak online di FB dan blog..Banyak cerita yang ingin dikongsikan..Selama 2 minggu ini ummi pulang ke kg kerana rumah tengah renovate so untuk melancarkan aktiviti renovation dan juga keselesaan baby dan anak-anak terpaksalah berpisah dengan En. Ayah..

Di kampung pula Ayah telah mengkhatankan Umair, 7 tahun dan Moustoffa @ Papa, 6 tahun pada 26hb November yang lepas..Khatan di Batu Pahat dan dibawa pulang ke Lenga pada 28hb Nov sebab En. Ayah harus pulang ke Rawang. Nak meninggalkan budak berdua ni di kampung ayahnya pun tak sampai hati sebab keluarga En. Ayah tengah sibuk membuat persiapan perkahwinan adik perempuan En. Ayah yang ke-3... So sekembalinya En. Ayah ke Rawang, Ummi menggalas tugas menjaga anak-anak bujang Ummi yang berkhatan especially bab cuci-cuci dan dibantu oleh bonda Ummi..Paling mudah menjaga Papa sebab dia berani sikit waktu ummi nak cuci luka...dan lukanya pun cepat baik..ini sebab Papa tahan sakit sikit...bila dia duk diam2..dia akan cabut sendiri benang-benang jahit dan keruping2 luka.. Si Abangnya Umair pula memang tak tahan sakit...hatta nak tekap tisu kat tempat luka pun dipegangnya tangan Ummi tak bagi sentuh..kalau dia sendiri pula yang lap...hai memang tak kering lansung sebab dia sendiri pun guna hujung tisu untuk lap titis air basuhan..So terpaksa tegas sedikit selepas pujukan demi pujukan tak dilayan..itupun baik lambat 2 hari dari Papa..Lebih kurang 10 hari barulah anak-anak Ummi benar-benar sembuh dari luka berkhatan..


Papa kiri...dan Umair kanan.. 

Ni Papa waktu baru kuar dari bilik doktor..steady jer muka kan.. Congrats from Ummi and Ayah to both of you... 

Seminggu sebelum acara berkhatan ni, kami semua bersama-sama meraikan konvokesyen adik Ayah di GMI Bangi. Congrats to Kakchik..bulan Jan ni beliau akan meyambung studynya di UniKl Johor..



Lastly kami sekeluarga nak mengucapkan tahniah kepada adik perempuan ke-3 En. Ayah iaitu Mimi atau Nur Amirah kerana selamat melansungkan perkahwinan dengan pasangannya Ahmadan..kami sekeluarga mendoakan semoga jodoh kalian kekal hingga ke akhir hayat dan moga cepat dapat zuriat.. .

Itulah dia triple congratulations..

Thursday, November 24, 2011

Kenapa Bertabir atau Berlangsir di Pintu Masuk Rumah??


Assalamualaikum,

Sebenarnya ummi dah lama nak buat posting tentang perkara di atas, tetapi Allah belum gerakkan sehinggalah ke saat ini. Dulu baru kahwin pasang langsir sebab suami suruh..tak tahu atas sebab apa..tapi lepas tu fikir bagus jugak pasang langsir kat pintu sebab orang luar tak boleh see through kita dalam rumah...maklumlah dlm rumah kan tak tutup aurat..

Orang tua-tua yang datang rumah pun cam rimas ngan langsir depan rumah..bila mereka datang siap langir tu disangkut kat pintu ...depa nak bagi angin masuk..ada yang kata rumah saya bertutup-tutup...depan rumah langsir...pintu belakang langsir..tingkap ada langsir tapi tak boleh selak luas-luas...tutup jugaklah kiranya..

Pindah rumah baru ada kawan baru datang rumah..terdengar mereka cakap..."aku rimas ada langsir depan pintu...aku tak bolehlah kalo mcm ni, rasa macam sesak..."

Takperlah mereka semua ini tak paham, moga posting ni sampai pd mereka suatu hari nanti..dan Allah bagi kefahaman pd mereka..

Saya bukanlah seorang alimah, sangat kurang ilmu agamanya..tapi ada seorang karkunah pernah beritahu saya kenapa perlu bertabir atau berlangsir didepan pintu..dan diturunkan bukan diselak atau dibuka luas-luas..

Yang pertama adalah untuk menjaga aurat orang yang berada dalam rumah, menjaga pandangan mata orang yang berada di luar rumah dan menjaga keberkatan agar tidak ditarik oleh pandangan orang yang tidak solat..Ini secara ringkas saja..tetapi blogger Ustaz al-alostari ada menerangkan tentang perkara ini..Ini linknya http://hambalialorstari.blogspot.com/2009/04/melihat-ke-dalam-rumah.html.(Sori tak tahu kenapa takder plak icon utk copy url) so kena search manually pakai link add yg ummi bagi tu.

So mari kita memperkemaskan lagi bab menjaga aurat ya..ingatan untuk diri sendiri..Insya Allah..amin.

Note : Gambar ehsan dari google. Kalau ada ustaz ker ustazah yang nak tambah atau komen dipersilakan..mari kita berkongsi ilmu.

Resepi Kuih Bakar


Assalamualaikum,

Rasanya dah dekat seminggu tak mencuba resepi, so pagi tadi ummi cuba buat kuih bakar berempah..Resepi asal dari Joayee@myresepi.Credit goes to her and thanks for sharing this recipe..

Ummi suka kuih muih tradisional, lagi-lagi hat yg simple cam ni..

So ini resepinya kalau nak cuba yer:

Bahan-Bahan

• 1 cup gula
• 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
• 2 cup tepung gandum
• 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
• 2 tbs butter
• 3 biji telur
• 1/2 tsp garam
• colour hijau
• bijan

Cara-cara
1. campurkan semua bahan. blend samapi sebati.
2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing .

Note : Ummi tambahkan 1 sudu besar serbuk kayu manis dan ummi bakar pd suhu 200` celcius selama 15 min..Di atas ni adalah resepi asal dari joayee..apa-apa pun kuih bakar menjadi dan memang mabeles..

Tuesday, November 22, 2011

Separuh hatiku dibawa pergi...

Assalamualaikum..

Anakanda berdua ni sudah pulang ke kampung mengikutnya atuknya. Second time buat Umair dan first time buat Papa @Moustoffa..Terasa sunyi rumah tanpa mereka walaupun Ahmad dan Muaz ada bersama Ummi, tapi kebiasaannya Papa dan Umairlah punca Ummi mengeluarkan suara..

Sony-a200 114

Terngiang-ngiang di telinga suara Papa, terbayang-bayang di mata wajah abang kesedihan ketika berangkat pulang ke kampung..Untuk 24 jam yang pertama, ummi tidak dapat mengawal emosi..setiap kali teringatkan Papa...setiap kali itulah bercucuran air mata..sampai terbawa-bawa dalam tidur..Manakan tidak..semua anak-anak ummi besarkan sendiri dengan tulang 4 kerat ni di depan mata..tidak pernah ditinggalkan berjauhan..

Tapi kata ayah biarlah mereka berdikari di sana tanpa ummi...tanpa ayah disisi..mungkin juga ini menjadi satu rentetan baru dalam sejarah hidup mereka..Tapi jangan dinafikan hati seorang ibu..Kasih sayang ummi sentiasa bersamamu anak..

Insya Allah kita jumpa minggu depan yer sayang..

Monday, November 14, 2011

Apam Coklat Kukus

Assalamualaikum,

Pagi semalam sempat sediakan apam coklat nih untuk bekpes sefamily....cuma En. Ayah je kureng...sebab dia mmg tak suka benda manis2...so selalunya yg makan hanya ummi dan anak2...dia makan kalo dia betul2 lapar jer hehe..

Ummi dah lupa resepi ni dari sumber mana..anyway thanks pd yg share resepi apam sebelum..ni kali ke dua buat..dan yang ni pun ummi bancuh double...satu bancuhan tak cukup sebab maknya pun suka makan..



Sesiapa yang nak cuba ini resepinya..Resepi ini untuk satu bancuhan yer..Yang ummi buat 2...so double up semuanya lah..Tapi kena kurangkan gula...ummi lupa yg first time buat mmg reduce kan gula...kali ni polow betul2...ampunnnn manisnya...kena tambah koko sampai 6 sudu..nak balancekan rasa tu balik.. so manis bergantung pd individu yer..

Bahan:- (lebih kurang 16 biji)

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air
  • 1 bj telur
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 atau 2 sudu besar serbuk koko

Cara-Cara:-

  1. Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
  2. Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
Masukkan dlm acuan (acuan apa-apa pun boleh..) dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. atau hingga cake tester keluar cantik jer tak melekat-lekat..

Nak buka cerita lain plak yer...semalam pi Levain Boulangerie & Patisserie..Belakang opis dia jer..En. Ayah bawak...almaklumlah dia dah pi sana banyak kali asyik makan pree jer company belanja..so tis time bawak kami sekeluarga lak..

Gambar dari lawatannya En. Ayah ....

Pi sana siap-siap bawak kamera gedabak tu...kami ni kalo tak ya-ya...malas nak bawak camera tu maklumlah ada baby..sure kena gilir carry baby...so semalam kami bawak..sebabnya nak amik gambar kenangan makan sana..so esok lusa anak-anak tak ler jakun..

Sebelum makan...amik gambar dulu sanggup tu tunggu walaupun perut dah berkeroncong...yelah semua belum lunch lagi..hehe..ok dah makan..dah kenyang...spagethi creamy beef kalo tak silap mmg menjilat jari..ciskek peberet ummi..mcm beli kat king jer tapi rega RM9.00 satu slice!....boleh dikatakan makanan kat sana priceylah..tax lagi..Tapi En. Ayah makan twice pree...pastu ala buffet lagi..so makan pree mmg sedapkan...bila bayar baru rasa kekurengannya...anyway alhamdulillah dah pi and dah makan pun..

Balik rumah sempat view gambar2 tu semua then ada satu gambar moment Muaz cantik sangatttt..dah siap En. Ayah enter tu enter ni.. dia pun on photoshop cam biasa...konon nak crop sikit ...edit sikit letak watermark bagai...alih-alih...carik punya carik gambar takder dlm lappy...aduh rupanya dia tak save...dia view terus delete...hampanya ummi tak terkata..posing punyalah cantik depan kedai..yang tinggal hanya ini sebagai kenangan...huhuhu..

Gambar ehsan En. Ayah..nak pi lagi...emmm..kena pikior dulu..pastri cam so..so jer..caffe latte pun so..so..emmm...pi tempat lain kot..

Sunday, November 13, 2011

Majlis Ihtifal PASTI Al-Azhar, Bandar Country Homes

Assalamualaikum,

Semalam kami sekeluarga menghadiri Majlis Ihtifal (Konvokesyen) pelajar 6 tahun PASTI Al-Azhar. Kami keluar seawal pukul 8.30 pagi, sedikit terlewat kerana hari hujan dan juga kerana kenderaan perlu diletakkan di luar kawasan rumah, disebabkan ada majlis dikenduri kahwin di depan rumah kami. So exercise sikitlah pagi-pagi tu lagi pun bukannya jauh sangat. Tapi bila hari hujan, ummi hanya risaukan si kecil tu, maklumlah kan kecil lagi takut badan tak tahan kena hujan.

Okay sorry yer, kembali ke jalan yang benar hehe..ingatkan kami ler yang terakhir sampai...rupanya ada juga yang lambat pun keluarga yang ada bayi kecil..mungkin semua nak tunggu hujan reda sikit baru gerak, tapi memandangkan masa pun berjalan, so kena redah jugaklah hujan tu..

Majlis dimulakan agak lewat, mengikut kata pengusaha PASTI, kelewatan disebabkan oleh masalah terlupa ..mengikut kata emcee ada masalah teknikal..yang pasti kami nampak seorang ajk keluar dan kemudian kembali bersama dengan sebuah sound speaker...wallahualam..

Alhamdulillah rasanya nak dekat pukul 9 lebih baru majlis bermula..Aturcara majlis pun nampak macam kelam kabut walaupun katanya semua dah dirancang terlebih dahulu..tapi kita manusia kan...sebaik-baik perancangan adalah dari Allah..dugaan semua tu buat En. Nurhadi yang katanya baru saja take over management PASTI dalam tahun ini...alhamdulillah Muaz tidur tapi anak-anak kecil yang lain semuanya dah start making sounds..

Tahun depan akan diwujudkan Jemaah PIBG so ada parents yang tidak sabar nak join sebab mereka pun rasa masih banyak yang perlu diperbaiki..so ada 2 ways feedback..diharap segala yang baik itu dapat dimanfaatkan kepada anak-anak PASTI..

Okay dah panjang lebar komen ni, mari kita layan gambar pula sekitar konvo,..lebih sedap didengar Ihtifal lah..

Moustoffa dan Zhafran..bakal jiran baru di DM1.


Persembahan Nasyid, Moustoffa main kerincing..Ahamd apalah dok terlanguk cenggitu kat stage tu anak oii..

Moustoffa dapat sijil..



Amanina, anak jira setaman dapat sijil..Tahun depan pi sekolah rendah sesama..

Friday, November 11, 2011

Kisah Umair Bin AbiWaqas Menyembunyikan Dirinya

Assalamualaikum,

Hari ini Ummi nak kongsi cerita sahabat nabi yang bernama Umair Bin Abiwaqas disalin dari buku Himpunan Kitab-Kitab Fadhail. Nama anak sulung ummi, Umair diambil dari kisah sahabat nabi ini. Semoga Allah kurniakan sifat berani dan kecintaannya pada Islam kpd anak Ummi , Umair.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Umair Bin Abiwaqas ialah seorang sahabat yang muda usianya telah memeluk Islam pada masa permulaan Islam lagi. Beliau adalah adik kepada Sa'ad Bin Abiwaqas (r.a.) iaitu seorang Jeneral Islam yang termasyur. Saad (r.a.) telah meriwayatkan :

"Pada masa kami bersedia untuk menuju ke medan pertempuran Badar, daku ternampak Umair (r.a.) telah cuba sedaya upayanya menyembunyikan dirinya."

Ini telah memeranjatkan daku. Daku telah bertanya kepada beliau, "Apakah yang telah berlaku ke atas dirimu wahai Umair (r.a.) dan apakah yang telah menyebabkan dikau bersembunyi seperti ini?" Umair (r.a.) telah menjawab; "Daku takut Baginda Rasullulah (s.a.w) mungkin tidak akan membenarkan daku mengambil bahagian di dalam pertempuran itu berdasarkan usia daku yang semuda ini walaupun daku cukup rindu untuk pergi dan mati syahid di jalan Allah S.W.T."

Keinginan Umair (r.a.) untuk menyertai angkatan perang itu begitu mendalam sekali. Walaubagaimana pun Rasullulah (s.a.w) berjaya mengesannya lalu baginda menegahnya dari menyertai barisan tentera itu. Kegagalannya untuk menyertai peperangan itu begitu menghampakan harapannya lantas beliau menangis. Apabila perihal keinginannya yang amat sangat serta kekeciwaannya itu disampaikan kepada Rasullulah (s.a.w), akhirnya baginda mengizinkannya. Umair (r.a.) berjuang bermati-matian di dalam pertempuran tersebut sehinggalah nyawanya terkorban.

Sa'ad (r.a) iaitu abangnya telah berkata:
"Pedang Umair (r.a.) terlalu besar untuknya, menyebabkan saya terpaksa mengikat beberapa simpulan di pinggangnya supaya ia tidak menyentuh bumi."

Insya Allah..

Wednesday, November 9, 2011

Roti - Resepi Mudah All in One

Assalamualaikum,

Semalam teringin nak buat roti so ummi google dan jumpa satu resepi mudah sgt dan bahan-bahannya pun simple yet delicious..Thanks to kak Fida@myresepi kerana sudi share resepi roti - doh asas yg mudah ni..Selain roti..boleh gunakan resepi ni untuk buat pizza dan roti berinti...but mine roti kosong jer..sebab nak cuba buat dulu takut tak jadik..alhamdulillah encik ayah puji ...anak-anak suka ...En. Ayah siap cakap esok ader rezeki leh beli oven digital..dia kata oven letak bawah hat yg kotak tu hehe...kalo sedara mara dtg leh buat roti homemade..insya allah...tapi ummi ni ader prob dgn confidence...buat utk diri sendiri ok...nak buat utk makan2 org ...tu yg takut..hehe cuba atasi yer ummi...



Ini resepi roti - doh asas

Bahan-bahan ( tergantung size doh yg dibentuk )

  • 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
  • 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
  • 1 sk rata garam
  • 2 sb susu tepung (opt)
  • 5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
  • 1 biji telur
  • 250 ml air
  • 60 g mentega - lembut (2 sb penuh)

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
  2. Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
  3. Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
  4. Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
  5. Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
  6. Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
  7. Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.

Note : resepi dan bahan ummi copy terus dari kak fida cuma buang gambar...kalau nak tgk gambar step by step pergi link nih yer http://www.myresipi.com/top/detail/7207.

Owh letak situ all in one sebab semua campak jer dlm bowl tak payah letak one by one..kalo nampak mentega tu kat one spot jer...beat lagi sampai dia sekata..

Tips : ikut kata kak fida..lepas doh direhatkan tak payah punch doh tu..bulatkan dgn lemah lembut..kalau melekat letak tepung kat tapak tgn.. byk lagi tip2 lain kat ruangan komen so bolehlah jenguk2 sana. ummi ngan kak fida pun tak pakai bm (bread maker) cuma pakai mixer ngan dough beater..

Satu lagi tips ...kalo tgk citer AFC kalau tak silap chef Michael..dia pesan garam jgn ada direct contact ngan yis..sebab garam boleh matikan yis tu...so for this one ummi letak garam dulu...tepung..mentega..gula..yis..telur dan air..


Puas hati ^_^ sebab dpt makan roti homemade...dulu kat rumah lama cuba buat tak jadik...tapi this one alhamdulillah...next time boleh bagi jiran rasa plak yer..


Saturday, November 5, 2011

Cupcake Unique & Creative From Batu Pahat Johor.

Assalamualaikum,

Firstly a big thanks to blog owner Kak Alice, granting me a permission to publish few of her creation in my blog. I am nobody to review her works but I am deeply in love with her art works. Since I'm a crafter, I would love to share this with my fellow crafters too.Really honored to have her pictures stored in my blog, to be cheered and remember forever. And very proud too because Kak Alice is from Sri Medan, BP, just next to my husband's hometown, Parit Raja Batu Pahat.

Most important, muslim around Batu Pahat or even Muar and if not mistaken from KL too, can find muslim baker whom are very talented like Kak Alice. Lets cheer these artwork.




Cupcake TUDM vs Teacher



Cupcake Hantaran. Perfect details.


Cupcake Hantaran.





You may contact kak Alice via email cp_blicious@yahoo.com or visit her CUPPACAKE B'LICIOUS or her fb album for more magnificent pictures..

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Assalamualaikum,


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Dari kami sekeluarga. Macam biasa semenjak kahwin kami sambut di rumah sendiri..Dan rutin En. Ayah yang nolong melapah pada hari itu...Tahun ni beraya di tempat baru melapah di masjid...biasanya Encik Ayah menolong disurau jer sebab dulu masjid jauh sikit so ikut kariah ler.. Dengar kata ada 10 ekor lembu untuk dikorbankan..Kalau ramai yang menolong cepatlah habis..kalau sedikit sampai 2-3 hari mcm kat tempat lama kami dulu.

Anak-anak dah sibuk cakap nak ikut ayahnya ke masjid..Insya Allah. Sekarang ni masjid dekat jer bolehlah naik motor bawak 3 orang sekali..maklumlah anak lelaki semua..Esok kalau Adzbin Muaz dah besar nak ngikut jugak...tak tahu nak sendal ikut lagu mana..ops mau abang2nya kena naik beskal...yang adik2 ayah bonceng motor..

Salam Aidil Adha...

Friday, November 4, 2011

Kem Cuti Sekolah - Program Kerohanian Untuk Anak Perempuan

Assalamualaikum,

Kem ni bukan anjuran saya tapi saja nak panjangkan kepada readers, yelah kot-kot ada yang tak tahu ada kem seumpama ni..

Kem anjuran kak Azizah Abdulaziz @ Umma-Ali. Siapa yang berminat boleh contact kak zah atau pi ke blognya. Blog yang penuh dengan ilmu. Details berkenaan kem seperti tercatit dibawah yer :

Tarikh : 28 nov - 23 dis,
Hari : isnin - jumaat,
Masa : jam 8 pagi - asar.
Tempat : Kg Tehel, Melaka.
Breakfast, lunch n evening tea will be provided.
2 ustazah hafizah n alimah akan mengendalikan program.
Program tahfiz, tajwid, adab2 n sunnah...
Yuran sbyk RM180 per peserta, dibayar sebelum 28 nov...
Age 9-14...tapi boleh runding...
Hubungi saya atau suami sebaiknya sebelum cuti sekolah bermula.

019-6076822 - Cikgu Rauf suami kak zah

013-6448996 - Kak Zah @ Umma Ali @ Ahliah Rauf

Hehe ayat kat atas saya copy direct dari fb kak zah..kecuali no phone dan nama tempat..jgn marah yer kak zah..

Kak Zah kena create satu nama utk kem ni..sorry sekali lagi sebab memandai bagi nama..

Thursday, November 3, 2011

Pengusaha Pub Menemui Hidayah

Assalamualaikum,

Ummi dapat email ni dari seorang sahabat, dan ummi kongsikan di blog... moga cerita di bawah ini menjadi pendorong pada kita untuk lebih mendekatkan diri pada Allah dan semoga kita sentiasa diberi taufik dan hidayah. Allah bagi hidayah kepada sesiapa yang dia inginkan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pedro di hadapan Masjid Kg Pandan, tempat dimana beliau melafazkan syahadah
buat pertama kalinya



Pedro dilahirkan berbangsa Portugis di Melaka 56 tahun yang lalu. Beliau
seorang penganut agama Kristian. Sumber pendapatannya ialah melalui sebuah
restoran dan pub yang diusahakannya sekian lama.


Perniagaan PUBnya sungguh laris dan dipenuhi pelanggan setiap malam. Dia
seorang yang mudah mesra dan bijak melayan para pelanggannya. Setiap malam
dia akan minum arak bersama mereka. Berpuluh tahun lamanya, itulah cara
hidup yang diketahuinya. Ramai pelanggan menjadi sahabat karibnya, bukan
sahaja di kalangan penduduk tempatan tetapi juga di kalangan golongan
ekspatriat yang ramai terdapat di sekitar Ampang yang terkenal dengan
kawasan pejabat Kedutaan. Perniagaannya berkembang maju dan hidupnya mewah
hasil dari penjualan arak.


Beberapa bulan sebelum Ramadhan 1432, hidupnya berubah secara drastik.
Tidak tahu dimana dan bagaimana untuk memulakan cerita…secara tiba-tiba
berbagai persoalan tentang Tuhan dan kehidupan masuk ke dalam fikirannya.
Persoalan yang dia sendiri tidak tahu jawapannya. Hidupnya menjadi tidak
keruan, jiwanya kacau, benaknya diasak persoalan.

Tiba-tiba bagai ada satu kuasa menyuruhnya untuk menulis bait-bait puisi
yang ada di dalam kepalanya. Dia tidak faham apa yang ditulisnya lalu Pedro
merujuk kepada seorang sahabatnya seorang penulis. Menurut sahabatnya apa
yang digambarkan di dalam puisinya itu berbicara tentang Allah yang satu.
Pedro menjadi bertambah bingung.


Suatu malam dia tersentak dari tidurnya dan serta-merta mulutnya menyebut
“Allahuakbar”….. ungkapan yang tidak pernah disebutnya selama ini. Pedro
tidak dapat melelapkan matanya malam itu. Bagaikan ada suatu desakan di
dalam nalurinya untuk segera beriman kepada Allah.


Keesokannya hari Sabtu dia memohon bantuan seorang rakan untuk membawanya
ke PERKIM. 2 jam menunggu rakan itu tidak kunjung tiba. Pedro terus memandu
ke PERKIM sendirian. Tiba di PERKIM, Pengawal Keselamatan di situ enggan
membenarkan dia masuk dengan alasan pejabat tutup, meskipun terdapat
beberapa orang ustaz yang sedang mengajar kelas agama di tingkat atas.


Pedro terus memandu dan tidak tahu ke mana arah untuk dituju dan kepada
siapa untuk mengadu. Dia tidak lagi dapat menanggung desakan di dalam
jiwanya yang tidak akan tenteram selagi dia tidak menemukan jawapannya hari
itu juga. Lalu dia terpandang sebuah masjid berhampiran dan mengambil
keputusan untuk berhenti dan masuk memohon bantuan. Dia terserempak dengan
beberapa orang jemaah yang baru habis menunaikan solat dan meminta mereka
membawanya bertemu dengan orang yang dapat membantunya. Mereka seakan tidak
acuh dengan permintaannya dan menyuruh dia masuk ke dalam mencari sendiri.
Akhirnya beberapa orang pengikut tabligh yang berada di dalam masjid
menawarkan diri untuk membawa dia ke rumah Imam yang terletak di belakang
masjid.

Malangnya Imam sudah keluar. Lalu mereka mengambil keputusan untuk memohon
bantuan pembantu Imam. Sampai di rumahnya, isteri pembantu imam tidak
membenarkan mereka mengganggu suaminya yang sedang tidur. Walaupun dipujuk
berkali-kali dia tetap enggan mengejutkan Imam. Dengan kuasa Allah tiba-tba
Imam pun tiba dengan motorsikalnya di rumah bersebelahan. Lalu mereka
menemui beliau dan memohon bantuannya. Hari itu juga Pedro memeluk islam
dan memilih “Abdul Aziz” sebagai nama baru.

Tidak mampu membendung perasaan ketika menceritakan bagaimana hidayah Allah
datang kepadanya.


Meskipun berbagai rintangan yang dihadapi dengan kerenah beberapa orang
yang enggan membantunya, Pedro sedikit pun tidak berasa hati malah
menganggap itu semua sebagai dugaan dari Yang Maha Kuasa untuk menguji
samada dia benar-benar yakin dengan keputusannya untuk beriman kepada Allah
Yang Satu.


Namun dugaannya tidak terhenti di situ sahaja malah menjadi tambah hebat
lagi. Penghijrahan Pedro telah menyebabkan dia kehilangan isteri dan
anak-anaknya. Isterinya yang juga merupakan rakan kongsi mengambil
keputusan untuk pulang ke Ipoh. Kesemua pekerjanya juga bertindak berhenti
kerja termasuk mereka yang beragama islam. Ada yang berkata “This business
will not survive if you stop selling drinks (Beer), you will be a bankrupt!
Mark my Word!”. Para pelanggan juga menjauhkan diri. Malah ada yang marah
dan menganggapnya gila kerana menutup pub.


Fauzi, Pengurus Restoran milik Pedro yang telah bekerja dengannya lebih
dari 15 tahun. Perubahan Pedro telah mendorong kakitangannya untuk turut
berubah menjadi insan yang lebih baik.


4 hari selepas berakhirnya Ramadhan, Pedro membuka restorannya semula dan
menukar ia dari sebuah pub kepada sebuah Restoran Portugis Islam.
Pekerjanya yang beragama Islam juga kembali bekerja malah telah menjadikan
Pedro sebagai inspirasi dan contoh untuk mereka bertaubat dan mendekati
Allah. Mereka mula berusaha untuk tidak meninggalkan solat.


Isterinya masih lagi seorang Kristian…seperti kata Pedro; “berikan dia
masa…hidayah itu harus datang dari dalam dirinya dan bukan dipaksa”.
Anak-anaknya secara perlahan-lahan sudah mula dapat menerima Pedro sebagai
seorang Islam.


Pedro harus bangkit semula membina hidupnya di hujung usia setelah
kehilangan semua pelanggannya. Jika dahulu dia boleh memperolehi pendapatan
sehingga 5 ribu ringgit sehari, sekarang 500 ringgit pun agak payah. Namun
keyakinannya terhadap agama yang dipilihnya menjadikan dia lebih tabah dan
pasti bahawa hidupnya kini lebih baik dari hari-hari semalam.
Inilah kisah beliau. Kisah sebuah penghijrahan dari kejahilan ke jalan
Allah SWT dan bagaimana ia merubah 360darjah hidupnya.


Ketika saya meminta untuk menulis kisah beliau, Pedro sangat keberatan.
Beliau tidak mahu menggunakan Islam sebagai landasan untuk menarik
pelanggan ke restorannya. Tetapi setelah dipujuk dan saya menyatakan niat
saya supaya ceritanya ini untuk tujuan berdakwah dan sebagai inspirasi
kepada orang lain barulah beliau bersetuju.

Dr. SAM, salah seorang sahabat Pedro sejak zaman sebelum dia memeluk islam
lagi.



*Jika anda berada di sekitar Ampang saya sarankan untuk menyokong saudara
baru kita ini dengan mengunjungi Restoran beliau Alamat: Restoran Pedro
Portugis Muslim, C-G, Dataran Palma, Jalan Selaman 1, 68000 Ampang,
Selangor
. Restoran ini juga menyediakan hidangan buffet setiap Sabtu dari
7pm -10pm. Semoga Allah membalas segala jasa baik kalian. Amin.



**Kisah Pedro ini akan dijadikan sebuah dokumentari untuk tayangan sempena
Maal Hijrah (27 November 2011) di TVAlhijrah (ASTRO114). Untuk maklumat
lanjut sila ke link berikut
http://www.facebook.com/pages/4-Hidayah-4-Hijrah/205165492889000


By: ERA RAMLY

Tuesday, November 1, 2011

3 Doa untuk anak supaya menjadi soleh-solehah

Assalamualaikum,

Hari ini Ustaz Zahazan Mohamed share ilmu ni di status fb ni. Senang letak kat blog kalau terlupa ayatnya. Mari hafal dan amalkan. Insya Allah.


اَللَّهُمَّ فَقِّهُّ فِي الدِّيْنِ وَعَلِّمْهُ التَّأْوِيْلَ.
Maksudnya: Ya Allah, berilah kefahaman kepadanya dalam urusan agama dan ajarkannya Takwil (tafsir al-Quran).

اَللَّهُمَّ أَلْهِمْهُ التَّأْوِيْلَ وَعَلِّمْهُ الْحِكْمَةَ.
Maksudnya: Ya Allah, ilhamkannya Takwil (tafsir al-Quran) dan ajarkannya hikmah (ilmu yang tepat).

اَللَّهُمَّ بَارِكْ فِيْهِ وَانْشُرْ مِنْهُ.
Maksudnya: Ya Allah, berkatilah padanya dan sebarkanlah ilmunya.


ni gambar contoh jer Faiq Ghazi umur dua tahun..

Kek Pisang

Assalamualaikum,

Lama blog tak berupdate so pagi ni curi masa, sambil berebut dgn Ahmad nak pakai lappy. Posting di sini so in future senang ummi nak buat reference. Layan gambar dan resepi..resepi asal dari yani@myresepi..credit to yani..cuma kek ummi ni tak guna 2 bahan..jus lemon dan cream



Dessert after dinner. Ate around 10pm sebab semalam my husband dah start OT. Freshly baked and dimakan panas-panas...sedap abis satu tray tak cukup nak bagi jiran-jiran rasa..Puas hati bila anak-anak kata sedap..Topnya garing dan tepi-tepi garing sedap..


Resepinya :

Bahan-bahan ( 20 cm )

  • 2 biji pisang (ummi pakai pisang awak, size kecik sikit dari pisang yani ni so ummi guna 3 biji)
  • 140g butter
  • 120g gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar fresh cream(ummi tak guna)
  • 1 sudu besar jus lemon (ummi tak guna)
  • 200g tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
  2. Asingkan putih dan kuning telur
  3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
  4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
  5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
  6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit. (Ummi bakar pd suhu 180 degree selama 20 minit dan loyang pun ummi sapu ngan butter)
  9. ** 2 biji pisang yang saya guna tu seperti dalam gambar di sebelah
    Pisang
Note : Sorry yer yani bukan saja-saja nak ubah resepi tapi bahannya takder waktu nak buat.. ^_~

Saturday, October 15, 2011

Fakta Imunisasi Untuk Anak-Anak Kita

Assalamualaikum,

Ummi nak share info ni. Terjumpa maklumat ni ketika sedang mencari carta imunisasi utk Adzbin Muaz sebab yang ada dalam birth card dia tak lengkap..

Dalam link ni dinyatakan apa dia jenis-jenis imunisasi, tujuan pengambilan imunisasi, penyakit yang boleh dielakkan dgn mengambil imunisasi, jadual imunisasi dan ada lagilah. So readers kenalah pi link ni dan baca..maaf yer ummi boleh share link shj sebab ummi malas nak park kat mana2 site utk file..

Ummi sendiri yang dah beranak 4 ni baru tahu yang imunisasi utk Hep B dan HIB adalah 2 imunisasi berbeza..so apa lagi cepat2 baca kerana info ni memang sgt2 berguna dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.. ni link nyer yaa... Fakta Imunisasi



P/S : Tercatat bagi kakitangan kesihatan, tapi bagus juga untuk kita parents so at least tahulah apa yang dok cucuk-cucuk kat badan anak kita tu..

Friday, October 14, 2011

We were @ Rex Home Renovation Ekspo Midvalley

Assalamualaikum,

Minggu yang amat menguji kesabaran..Tapi ummi takmo share citer pasal nih..nak citer pasal Rex Home Renovation Ekspo di Midvalley pd bulan September lepas..

Insya Allah pd cuti sekolah hujung taun ni kami bercadang nak tambah sikit ruang dapur kami dan adakan pembahagi antara dapur dan ruang tamu...maklumlah konsep rumah sekarang kalau binakan konsep studio...open jer semua..so rasa sesangat tak selesa bila tetamu datang...sebab leh nampak dapur kita tu...and one more thing for safety purpose..ummi risau besok kalau Adzbin Muaz dah start merangkak..abis lah dia tolong mop lantai lepas ummi masak...or tolong kutip tah apa2...maklumlah baby kan..so safety first and we as a parents think this plan should be done immediately..bukan besar pun space yg ada pun kecik jer..tapi bolehlah kalo nak separatekan dapur..

Ok..kaitannya ngan posting kali ni ialah since nak reno...so we thought we should find some info...and survey budgetlah..so kami pi REX ekspo ni ..tapi sayangnya tidak menepati misi..sebab tak banyak contractor yg involve..yg ada few contractor for kitchen cabinet.. supplier yang jual barang for kitchen..wall papers..tilam..sofa..water filter..etc..

Okay layan picture lah yer..sebab ummi needs to attend to Muaz now..bukan boleh duk depan lappy lama2...nanti adalah tah2 apa2 yang boys tu buat..

Boys with Kian's mascot


Get ready for the shoot. Kesian maskot ni tahap penglihatan terbatas..dah jadik cam orang buta..

Ha...barulah pose cantik..

Ahmad takut dgn maskot2 ni..so dia gambo ler sorang2..recently suka benor buat aksi roarrr...cam nih..

Penat plus lapar...

Ummi tgh survey barang...tapi mahallah..kena prioritize apa yg penting dulu sebab budget kecik jer..

Tuesday, October 11, 2011

IKEA Malaysia Click, Tag & Win Contest on Facebook

Assalamualaikum,

Am joining this contest..anyone whom interested to join may go to IKEA Malaysia facebook then click the contest application..



Different department will be selected each week and winners will be picked weekly and will be announced every Thursday on IKEA Malaysia's FB Wall.


This week, I choose this chaise lounge..boleh gantikan yg lama yang dah berusia 8 taun tu..

Sapa-sapa yang menang kena amik sendiri prizes di IKEA Mutiara Damansara.

Thursday, October 6, 2011

Personal Medical Documentation for Muhammad Adzbin Muaz



Assalamualaikum,

For my future reference, I would like to document here in my blog all the medical treatment Adzbin Muaz has gone thru from new born til now.

He was delivered with natal teeth and according to this website http://www.lpch.org/DiseaseHealthInfo/HealthLibrary/dental/natal.html the average is one is every 2000 newborn babies. So he was very lucky tho to be chosen as one.

Chronology for his medical treatment :

Age of 3 days - Brought him to the birth place center for his 1st BCG and Hep B dose.

Age of 8 days - Went to hospital for Jaundice and Natal Teeth treatment. Admitted for 24 hours. Doctor remove the natal teeth. Gave him small dose of anesthetic thru injection and cut it off. After that he was admitted in NICU and went for photo-therapy for his Jaundice. His bilirubin was 355 during the admission and drop to 285/287 when we were discharged.

Age of 9 days - Instructed by the hospital to go to the health clinic at my place, nearest is in Rawang for repeat blood test. Result was 240.2. Asked by the doctor to come again within 2 days time.

Age of 12 days - Repeat blood test. Result was 243.7. Increase. I'm worried. Had unpleasant experience. Had to be prick twice. Cried wildly due to the defect of the first tools.

Age of 1 months - Brought him to Klinik Jelita back at my hometown for his 1 month shot. 2nd dose of Hep B.

Age of 2 months and 9 days - Brought him to Poliklinik Ilham at Tasik Puteri due to his coughing. Was given dyphenhydramin and Parmol suspension.

Age of 2 months and 10 days - Blisters came out. Owh..Muaz get chicken pox. Continue with his medicine and use Ahmad's calamine lotion.

Age of 2 months and 14 days - Cough get worse. Voice turn hoarse. Brought him to Aniza Medical Centre located at Bukit Sentosa Bukit Beruntung. My old place. Hoping to see Dr. Aniza but she was not around. Doctor Sharifah told me he got asthma. Was given doilin (if not mistaken) and ventolin thru nebuliser to resolve his phlegm. Doctor prescribed for Bisolvan, Cephalexin 125, Piriton 4mg and Calamine lotion from the pharmacy. Actually the doctor is not a pediatrician so I'm quite worried with all those medicine given to Muaz. Suggested me to bring Muaz to Klinik Medic for follow up on the next day.

Age of 2 months and 15 days - Brought him to Klinik Medic 24-7 at Bandar Country Homes. Attended by Dr. Ryan. Not a pediatrician. Lung is clear. seek for his advise. Doctor ask me to continue giving Muaz dyphenhydramin and Axol. Reached home and found out that I'll forget to inform him that I've Bisolvan. Rang him to confirm. Stop Bisolvan and give Axol.

Pray to Allah Muaz get well soon. amin.






Today he vomitted few times and cry whenever he cough or being given a medicine. Poor baby :(


Note : Mind my english yaa.. :p