Thursday, February 3, 2011

Owh tidak...Banjir datang lagi..

Assalamualaikum,

Sedih sangat2...rumah parents ummi dah tenggelam dalam banjir yang sedang melanda Negeri Johor sekarang..parents yang duduk di Kg. Sungai Berani Lenga (sepanjang Sungai Muar) so paham2 jer lah kalau dah tepi sungai lagilah teruk keadaannya..

Dulu tahun 2006 waktu banjir besar kat Johor pun rumah dah kena bah...tahun ni 2011 pun kena bah lagi...satu ujian yang maha berat utk parents ummi..

Ummi dan keluarga pindah ke kawasan tu pada tahun 1990, waktu tu ummi darjah 6 tapi alhamdulillah sepanjang membesar disitu tak pernah pulak kena banjir...tu pun sekali jer meranduk air kat jambatan yang menghubungkan kami dengan pekan..tapi air tak sampai dalam rumah...cuma air pasang besar sampai kena naik sampan pi sekolah..Dan waktu pindah ke kampung ni pun mengikut cerita penduduk asal asal di situ bah paling besar pun pada tahun 70-an..so selepas ayah membina rumah bawah (mostly ramai yg buat rumah tinggi waktu ni)...ramai pulak yang modified rumah..meaning buat rumah bawah juga..

Sekarang disebabkan cuaca global yang tidak menentu mungkin agaknya tempat ni akan selalu dilanda banjir..apa nak buat yer...

ni gambar rumah parents ummi..gambar diambil 2 hari lepas..katanya air makin tinggi so tak tahulah dah paras mana sekarang..berdoa janganlah tinggi lagi biarlah air tu surut cepat..


Dengan keadaan air yang tinggi macam ni ... tak usah bayangkanlah kerugian harta benda dan tanaman..



Ni pulak keadaan jalan ke arah Pekan Lenga..terputus hubungan...ni kira kawasan tinggi..kampung ummi nun kat bawah sana tepi sungai...sedih...sedih..

Note : Credit to Cikgu Hirman kawan ummi untuk gambar pekan ni..sebab dia yg amik gambar kat situ..

6 comments:

ank_ayah said...

masyaallah!! terbeliak sekejap tgk gmbo tu..tggal bumbung je?? Allah.. saya duk spore,mmg tk pena lalui maupun lihat dgn mata sendiri mesibah2 mcm ni.. jadi bila tgk kejadian camtu jakun kejap lak..hehe namun ape pun sy bersyukur sgt2,moga Allah selamatkan dari segala musibah..insyaallah amin..tkpela,sangka baik dgn Allah,Dia beri sesuatu yg kita mampu utk pikul..ganjaran Allah sentiasa ade tuk org2 yg redha pd ujianNya,
salam ukhwah

Ummi-Izah said...

anak ayah..ya..kena sangka baik pada Allah..kadang2 benda yg kita tak duga pun dgn kuasanya boleh jadik pada kita..orang yang sabar tinggi darjatnya disisi Allah..banjir besar di Johor pada tahun 2006 pun mcm ni jugak tinggal bumbung jer..

Doakan moga Allah beri kesabaran yang tinggi pada ibu bapa saya juga..amin.

azma said...

saya kesana Khamis lepas bawak brg makanan sikit. Saya di bawak ke pinggir Kg Sg Berani ... dah tak boleh masuk.
Sabtu ni insyaallah saya dan kawan-kawan nak kesana lagi utk bantu apa yg boleh ... jom lah join ...:))

Ummi-Izah said...

yer ker azma..alhamdulillah ada juga yg perihatin..ni bawah society apa?

mengikut bonda saya, bantuan makanan alhamdulillah cuma mereka masih belum menerima bantuan pakaian..

insya allah kalo diizinkan.

azma said...

Insyaallah Sabtu kami akan ke sana bawak dapur, brg2 asas dan pakaian - hasil pemberian kawan-kawan. Mengikut kawan saya Azahari - makanan mmg ok cuma brg2 asas seperti dapur je yg perlu.

Dia org dah kenal pasti keluarga yg amat perlukan bantuan.

Harap jumpa di sana nanti ye..:))

Ummi-Izah said...

syukur alhamdulillah ada juga org yg perihatin mcm azma dan kawan2 azma..

nanti kalo ke sg berani lagi jgn lupa jumpa pak hashim dan makcik maznah...mereka memang amat2 memerlukan bantuan sebegini..

insya allah ada rezeki kita jumpa di sana