Friday, April 15, 2011

Cantik Itu Subjektif..



Assalamualaikum,

Emmmm mengomel apa ya petang-petang cenggini..Ngomelan untuk melepaskan tekanan, so baik ditulis so dapatlah dikurangkan sedikit rasa tekanan ini..Macam biasa sebelum ummi masuk kat topik sure mengarut dulu ... sebenarnya bukan mengarut tapi menambah rencah dan perasa..

Mostly people share what they really feel in their own personal blog.. Blog kan mcm diari personal kita .. but for me..??? Sebenarnya I don't really expose eveything..yalah some of it memang personal.. Bila over exposed nanti dah jadi bahan fitnah dan boleh membawa kepada keaiban pulak..

But as for this time...its really about me..I am now pregnant for 6 months plus..Tak tahulah ni sebab hormon waktu mengandung atau saya yang mendengar hasutan syaitan...Yesterday rasa macam ada puting beliung dalam diri.. Lately my self esteem gone down..Normally I don't even care what people say about myself..maksudnya dari segi penampilan diri...as long as I cover my aurat..I've changed my dressing since I got married and doing this ' lillahi ta'ala'... And lately rasa cemburu akan kelebihan orang ... maksud saya dari segi kesenangan dan kemewahan...

Tapi kadang-kadang iman yg senipis kulit bawang ni tergugat jugaklah ...lebih-lebih lagi bila yang menggodanya syaitan.. Nak tambah perisa lagi nih..tadi pi kedai beli ikan...budak cashier tu rasanya umur dlm 20an and me is 30an.. he called me cik ..or kalo tak paham singkatannya makcik... aduh terkesima sekejap...mula hati ini tertanya-tanya tua sesangat ker aku ni padahal baru 33...

Itu yang masuk part topik...Cantik Itu Subjektif.. Yelah pandangan mata setiap orang berbeza...tapi apa yang penting pandangan dari Allah S.W.T kan... hehe minta tolong para-para sahabat karkunah bagi saya advise walaupun saya sedia ada tahu.. sebenarnya nak minta moral support untuk terus menjaga iman saya ini... Suatu ketika dahulu seseorang yang amat rapat dengan saya yang telah membawa saya ke dunia karkun - karkunah ini.. Tidaklah betul-betul terlibat seratus peratus di jalan ini..tapi serba sedikit mengenai cara hidup yg lebih baik.. Dia yg telah mengenalkan saya serba sedikit mengenai jalan ini.. Tapi sekarang saya rasa terumbang ambing keseorangan..


Mungkin ada sahabat diluar sana yang memahami situasi saya... Dan harap Allah itu sentiasa bersama saya..Saya tahu kita tidak boleh mengharap pada makhluk..hanya pada pencipta Kita...tapi entahlah.. Mungkin ini juga dugaan dalam mendapat redhaNYA..tapi saya...saya lemah.. Dan saya sangat-sangat sensitif sekarang...mcm yg tercatat diwall FB saya asai dok tulis nangis...asai dok nangis tulis...

4 comments:

Yati said...

Ummi, pembawakan budak tu. Yati juga ada hari tu, kat Teluk Batik, adik jaga kedai tu panggil Yati makcik. Terus Yati tak masuk kedai dia. Hehhe... dia tak tau niaga tu. Kalau dia pandai, tua sekali pun dia akan panggil kakak, bior customer rasa happy dan muda. Mungkin Ummi boleh banyakkan mengaji, berzikir. Yati juga macam tu dulu, masa last pregnancy, Sulaiman, macam tornado, tau. Orang potong queue Yati tengah baris kat McDonald, Yati pukul dia dengan handbag Yati. Tapi sebenarnya, kita tahu tu tak baik. Kena take it easy ye Ummi. Nanti baby keluar, jadi ganas, kita pun tak nak, kan. Beristighfar bila rasa macam nak meletup tu, bila rasa nak nangis, nangis je. Tapi jangan lama-lama ok. Dengor lagu feveret juga membantu. Hugggssss.... ummi...
P/S: Yati susah baca entri. Sebab ada cik kak dok tepi tu belah kiri. Hehhe... Ada ruang kecik je boleh nampak bacaan tu. :)

Wuucin Kimora said...

pregnant! hehehhe.. xleh nk bg nasihat sgt.. coz xkawen ag... tp byk kn bertenang ;)

Ummi-Izah said...

thanks Yati...ari tu baca tapi lupa plak nak reply..tu lah kena istighfar byk2 jugak..

to wuucin thanks jugak yer

yaya said...

Assalamualaikum,
maaf sy tergerak hati nk berkongsi pengalaman sendiri dgn saudari, sesungguhnya Allah maha berkuasa dan pemurah dgn sifat kasih dan syg... tua @ muda hanyalah pandangan dan presepsi manusia semata-mata tapi di sisi Allah hanya iman dan taqwa yang dikira... takpelah andai ada org menilai penampilan kita sbg makcik @ lbh tepat seolah2 jauh lebih berusia dr usia sebenar, yg penting kita tetapkan hati dan yakin yg Allah hanya akan redha kita jika menjaga aurat mengikut tuntutan islam. biase...iman turun naik.. jgn khuathir... kita manusia tak lari dr bisikan syaitan... apa2 pon kita sama2 doa agar kita semua umat akhir zaman dapat amalkan cara hidup islam yang sempurna ikut cara nabi saw... amin....