Friday, May 6, 2011

Puding Roti & Apam Beras Untuk Minum Petang

Assalamualaikum,

Dalam 2-3 minggu ni rajin jugalah ummi buat minum petang...then saja buat lebih sikit bagi kat jiran-jiran..

Firstly nak share puding roti....selalu jugak buat puding roti tapi resepi banyak version..This time ummi cuba resepi dari Kak Hanieliza kot...tapi dah ubah sikit sebab waktu nak buat tu ada 2-3 ingredients yang takder..so ummi just follow basic ingredients saja.

Puding Roti ~


Resepi Puding Rot
i

Bahan-bahan A :

500 ml susu segar/fresh milk
(tapi ummi pakai susu cair sebab ni jer yang ada waktu tu)

8 keping roti (gardenia/high 5) (ummi pakai dlm 4 keping roti dan selebihnya cuma kulit roti yang ummi kumpul dari 3 bantal roti ) note : lebih sedap kalo guna lebih byk kulit roti sebab ada rasa rangup2 sikit.

Bahan B :

4 sudu besar gula halus

2 sudu besar butter(ummi guna marjerin jer tapi rasanya kalau guna butter lagi sedap)

2 biji telur ayam (ummi pakai sebiji jer takut kolestrol haha yelah tu)

1 sudu teh esen vanilla

1 sudu besar tepung jagung(ummi tak masukkan)

Dalam resepi asal ada campur 2 besar kismis tapi ummi tak masukkan hehe malas sungguh pi kedai.

Ni bahan untuk buat sos tapi ummi tak buat. Resepi ni rasanya manis2 buah. Lepas masak baru tahu so ummi just letak susu pekat atas setiap potongan.

Sos Kastad

1 tin susu cair

2 s/b tepung kastad

2 s/b gula

Cara-cara :

1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam - Bahan A
2. Kacau dan gaul rata bahan B.
3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.
4. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar. (Ni kalau buat sos)

Ummi pun sapukan marjerin pada keliling loyang, so ada rasa garing-garing sikit kat tepi-tepi tu. Laju jer budak-budak makan sampai tak cukup, jiran pun sampai minta resepi hehe.

Resepi kedua pula buat apam beras, yang ni google pastu ummi dapat resepi dari myresepi nama tuannya cha kot..anyway thanks cha kongsi resepi.

Apam Beras ~

Resepi apam beras

Bahan-bahan ( 5 org )

  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
Note : Ummi lebihkan air dalam 1/2 cawan dan lebihkan sedikit mauripan dlm 1/2 sudu juga sebab perap dlm 1 jam setengah jer. Satu lagi ummi tak pakai brown sugar so still ok. Menjadi juga apamnya, gebu dan lembut cuma tak tersenyum lebar jer..

Selamat Minum Petang...



2 comments:

ct N honey said...

family suka puding roti tu,kalau buat sosnya mesti lebih,sbb semua nak letak byk..saya suka buat sosnya letak susu segar lagi sedap..

Selamat hari ibu.Dah dpt hadiah?Saya dah dpt.

Ummi-Izah said...

tu lah ummi tak pernah buat sos kastard tu becoz resepi yg before this mmg sudah lengkap manisnya...hehe next time boleh try dah...