Thursday, June 30, 2011

Freshly made Bubur Pulut Hitam (Black Glutinous Rice Sweet Porridge)



Assalamualaikum,

Rajin betul nak update blog pagi-pagi ni. So lepas je masak bubur ni ummi tinggalkan kejap house chores and duk ngadap lappy ni. Snap few pictures, edit and now publish it on my blog..

Mengidam nak makan bubur ni since kenduri kahwin sepupu ayah pada awal bulan Jun yang lepas. But waktu tu nampak dalam menu katering saja ada include bubur nih but takder pulak dia served dekat meja katering yang berdekatan meja makan ummi..Then I nampak one of the waiter makan (waktu tu majlis dah nak over pun) ... takan nak seberang lautan semata-mata nak ambil bubur semangkuk...malu U... so apalagi buat sendiri jerlah..boleh makan puas sikit kan..Jangan keanginan udah ler, maklumlah ibu mengandung mudah angin-angin..

Tu yang pepagi ni dah tanak bubur..cadangnya nak buat semalam petang tapi ada hal plak so tak sempat..Tu yang pepagi ni serumah bau pandan hehe..


Semenjak dah nak dekat-dekat bersalin ni macam-macam pulak nak makan ker..sebab nak bulan posa...biasanya ummi ni kalo nak dekat2 bulan posa memang teringin nak makan macam-macam.. tapi taun ni pantang dalam bulan posa..hai jenuh mengganti nanti...


Resepi ummi tanya jer pakcik google..then agak2 sendiri..resepi tu buat basic jer..So jom pekena bubur pulut hitam..or omputih kabor Black Glutinous Rice Sweet Porridge with Santan Topping...betul ker idok yer..hehe betul kot..


No comments: