Thursday, September 15, 2011

Developer of Developer...

Assalamualaikum,

Today nak cerita pasal developer rumah ummi nih..Euthenia Land developer yang develop rumah townhouse Taman Desa Mutiara Rawang.....Sebenarnya byk cerita yg tak puas hati pasai developer...mula2 waktu buat sales...ooo waktu depa nak jual kat kita takder pulak dia habaq ada bayo maintenance utk Joint Management Body..itu satu hal..pastu pakat2 nak pasang guard plak...duit lagi..kononnya rumah pertama flat dah bayo maintenance tiap2 bulan...so harapan setinggi gunung dapatlah kiranya beli rumah sebiji dengan tanah hanya seluas sekangkang kera utk hari tua kami tanpa perlu bayo apa2...tapi harapan kami melecet...eh meleset...

Dalam taman kami ni ada satu row rumah double story...Tapi yang syoknya depa tak bayo utk JMT...kami yang beli rumah kos lebih rendah dari mereka at last kena bayo lebih plak tiap2 bulan dari mereka...Waktu 1st phase launch harga yang dibuka intermediate townhouse bawah RM124k (kalo tak silaplah...atas RM118k...rumah corner antara RM150k - RM190k...

Kekdahnya kami ni dah bosan duk rumah double story dan mencari rumah bertanah so kami belilah townhouse corner bawah..berhutanglah dgn bank sampai lebih dari 1/2 juta....maklumlah tak berduit so kenalah berhutang...dahlah beli mahal ingatkan ada privasi...ni tidak kalo ada kenduri kendara rumah jenjiran...rumah kami2 yg kat corner ni lah jadi mangsa orang parking...bertimbun keta depan rumah..sampai kekadang tuan rumah sendiri kena beralah plak..kadang2 bila sedara mara tuan rumah dtg pun tak boleh parking depan rumah sendiri...sebab parking tu occupied by orang lain..baya lebih mestilah dapat spaces lebih tapi huhu sedih...orang lain plak yg guna space tu...

Ada masalah lain lagi plak...dugaan betul...marah pun ada...beli mahal mestilah nak yg terbaik...ni rumah bukannya hp ker...tv ker..keta ker..cuba readers tgk gambaq kat bawah ni ...apa perasaan anda kalo anda kena hadapi situasi ni...





Yer banjir kilat bila hujan lebat...ni masalah terbaru kami...longkang belakang yg depa buat pun tak dalam..umair bolah seluk tgn tuk amik barang..longkang depan rumah pun sama...

Ni masalah rumah bawah...rumah atas pun sama...banjir dlm rumah...air masuk ikut ceiling...

Apa motif tulis cerita ni yer...mcm biasa utk distress dan kedua sapa nak beli rumah townhouse bewarelah ngan hidden agendanya...org sales pandai putar ... so jgn ler percaya bulat-bulat...

Tapi ada orang kata beli rumah ni ikut rezeki...kalo ok...oklah ..kalo tak...macam nilah...sebab waktu beli kita tak nampak real model..bila dah beli dan duduk baru tahu...apa-apa pun ummi hope masalah banjir ni boleh diatasi...kalo ader kerugian harta benda dek kerana banjir nih agak2 leh tak mintak bayaran ganti rugi dari developer...

4 comments:

Yati said...

Ummi-Izah,
lama Yati tak singgah sini. Harap belum lewat ucap Selamat Hari Raya. :) Sorry to hear about your house. Macam tu la sekarang ni. Bukan rumah besor saje, rumah teres kecik yang Yati sewa ni pun macam-macam masalah bocor. Banyak developer skrang tau untung lebih, tanpa amik kira pembeli yang susah kemudian hari. Bagi warranty pun, tak repair pun dalam tempoh warranty, mai tengok je. That's what happened to rumah kami kat Cheras tu. Sabor je la, kena repair sendiri, cari kontraktor lain yang boleh buat. Harap semuanya will turn out ok for you.

Ummi-Izah said...

Tu lah masing2 sibuk...yati pun sure sibuk semenjak move to kedah kan..kami so far contractor datang fix tapi kes yang ni belum lagi..takut banjir kilat

Anonymous said...

sorry for your information about buyer double story desa mutiara they also pay the maintenance but directly to MAJLIS PERBANDARAN SELAYANG per year compare town house they pay by monthly.
Why u said "syokla takbayar??"
let u know they pay rm3xx peryear same like townhouse if u calculate by month.
and 2nd things rm40/permonth for security is reasonable!! compare now they just open the gate and the viper come in..or u want be the chairman and do what the best solutions to settle the all problem???

Ummi-Izah said...

to anonymous...u pay monthly to MPS as if bayar cukai pintu dan cukai tanah ker..

maintenance calculated for 12 months pun dah lebih dari yg u kena bayar kat MPS..plus cukai pintu lagi..and ada denda lagi for late payment..kalau bayaran to MPS at least taklah kena byr denda monthly....still kalau dua-dua bayaran dikira sekali, kami tetap kena bayar lebih..

RM40 reasonable pd yang mampu....tapi rata-rata buyer kat jln saya ni, nilai belian rumah lower than others...meaning paham2 jerlah tangga gaji dari buyer lain mungkin lower sikit..so RM40 nampak sikit tapi boleh menjadi satu bebanan jugak...

solution utk RM40 tu insya allah ada but cadangan tidak mahu didengari..

to anonymous saya tahu anda juga jiran saya...maaflah jika statement dlm blog saya mengguris hati anda...tapi bila money not equal to value...anda akan rasa mcm yg saya rasa..