Monday, November 14, 2011

Apam Coklat Kukus

Assalamualaikum,

Pagi semalam sempat sediakan apam coklat nih untuk bekpes sefamily....cuma En. Ayah je kureng...sebab dia mmg tak suka benda manis2...so selalunya yg makan hanya ummi dan anak2...dia makan kalo dia betul2 lapar jer hehe..

Ummi dah lupa resepi ni dari sumber mana..anyway thanks pd yg share resepi apam sebelum..ni kali ke dua buat..dan yang ni pun ummi bancuh double...satu bancuhan tak cukup sebab maknya pun suka makan..



Sesiapa yang nak cuba ini resepinya..Resepi ini untuk satu bancuhan yer..Yang ummi buat 2...so double up semuanya lah..Tapi kena kurangkan gula...ummi lupa yg first time buat mmg reduce kan gula...kali ni polow betul2...ampunnnn manisnya...kena tambah koko sampai 6 sudu..nak balancekan rasa tu balik.. so manis bergantung pd individu yer..

Bahan:- (lebih kurang 16 biji)

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air
  • 1 bj telur
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 atau 2 sudu besar serbuk koko

Cara-Cara:-

  1. Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
  2. Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
Masukkan dlm acuan (acuan apa-apa pun boleh..) dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. atau hingga cake tester keluar cantik jer tak melekat-lekat..

Nak buka cerita lain plak yer...semalam pi Levain Boulangerie & Patisserie..Belakang opis dia jer..En. Ayah bawak...almaklumlah dia dah pi sana banyak kali asyik makan pree jer company belanja..so tis time bawak kami sekeluarga lak..

Gambar dari lawatannya En. Ayah ....

Pi sana siap-siap bawak kamera gedabak tu...kami ni kalo tak ya-ya...malas nak bawak camera tu maklumlah ada baby..sure kena gilir carry baby...so semalam kami bawak..sebabnya nak amik gambar kenangan makan sana..so esok lusa anak-anak tak ler jakun..

Sebelum makan...amik gambar dulu sanggup tu tunggu walaupun perut dah berkeroncong...yelah semua belum lunch lagi..hehe..ok dah makan..dah kenyang...spagethi creamy beef kalo tak silap mmg menjilat jari..ciskek peberet ummi..mcm beli kat king jer tapi rega RM9.00 satu slice!....boleh dikatakan makanan kat sana priceylah..tax lagi..Tapi En. Ayah makan twice pree...pastu ala buffet lagi..so makan pree mmg sedapkan...bila bayar baru rasa kekurengannya...anyway alhamdulillah dah pi and dah makan pun..

Balik rumah sempat view gambar2 tu semua then ada satu gambar moment Muaz cantik sangatttt..dah siap En. Ayah enter tu enter ni.. dia pun on photoshop cam biasa...konon nak crop sikit ...edit sikit letak watermark bagai...alih-alih...carik punya carik gambar takder dlm lappy...aduh rupanya dia tak save...dia view terus delete...hampanya ummi tak terkata..posing punyalah cantik depan kedai..yang tinggal hanya ini sebagai kenangan...huhuhu..

Gambar ehsan En. Ayah..nak pi lagi...emmm..kena pikior dulu..pastri cam so..so jer..caffe latte pun so..so..emmm...pi tempat lain kot..

4 comments:

Anonymous said...

frust nyer..dah la jauh dtg makan....anyway, thanks sbb buang "benda" tepi tu....rasa selesa membaca sekarng...mungkin umi blh design yg lain ....

Ummi-Izah said...

to anonymous...tengkiu..len kali boleh boh nama hehe..bolehlah berkenalan..ada juga perancangan nak ubah template...tapi tak sempat hehe..tq for da comments..

ank_ayah said...

Ummi I've tried that one. Hehe cadangnya nk buat roti dulu sekali tgk apam coklat tu teramatla senang,so buatla tu dulu. Yummy very nice! ^^ nk see view at my blog eh tp blum post lg. later. Hehe
Thnks for sharing.

Lps ni insyaallah roti,da beli tadi bread flour.

Ummi-Izah said...

ank_ayah..alhamdulillah...menjadi...saya pun takderlah terer setakat mencuba resepi2 yg digoogle pastu share sesama kawan..

insya allah saya akan ke sana..senang2 kena link ke blog ank_ayah plak lepas ni so boleh terus dpt update..

ok dah buat roti leh share kat blog...boleh letak filling apa2 kalo rajin