Thursday, November 24, 2011

Kenapa Bertabir atau Berlangsir di Pintu Masuk Rumah??


Assalamualaikum,

Sebenarnya ummi dah lama nak buat posting tentang perkara di atas, tetapi Allah belum gerakkan sehinggalah ke saat ini. Dulu baru kahwin pasang langsir sebab suami suruh..tak tahu atas sebab apa..tapi lepas tu fikir bagus jugak pasang langsir kat pintu sebab orang luar tak boleh see through kita dalam rumah...maklumlah dlm rumah kan tak tutup aurat..

Orang tua-tua yang datang rumah pun cam rimas ngan langsir depan rumah..bila mereka datang siap langir tu disangkut kat pintu ...depa nak bagi angin masuk..ada yang kata rumah saya bertutup-tutup...depan rumah langsir...pintu belakang langsir..tingkap ada langsir tapi tak boleh selak luas-luas...tutup jugaklah kiranya..

Pindah rumah baru ada kawan baru datang rumah..terdengar mereka cakap..."aku rimas ada langsir depan pintu...aku tak bolehlah kalo mcm ni, rasa macam sesak..."

Takperlah mereka semua ini tak paham, moga posting ni sampai pd mereka suatu hari nanti..dan Allah bagi kefahaman pd mereka..

Saya bukanlah seorang alimah, sangat kurang ilmu agamanya..tapi ada seorang karkunah pernah beritahu saya kenapa perlu bertabir atau berlangsir didepan pintu..dan diturunkan bukan diselak atau dibuka luas-luas..

Yang pertama adalah untuk menjaga aurat orang yang berada dalam rumah, menjaga pandangan mata orang yang berada di luar rumah dan menjaga keberkatan agar tidak ditarik oleh pandangan orang yang tidak solat..Ini secara ringkas saja..tetapi blogger Ustaz al-alostari ada menerangkan tentang perkara ini..Ini linknya http://hambalialorstari.blogspot.com/2009/04/melihat-ke-dalam-rumah.html.(Sori tak tahu kenapa takder plak icon utk copy url) so kena search manually pakai link add yg ummi bagi tu.

So mari kita memperkemaskan lagi bab menjaga aurat ya..ingatan untuk diri sendiri..Insya Allah..amin.

Note : Gambar ehsan dari google. Kalau ada ustaz ker ustazah yang nak tambah atau komen dipersilakan..mari kita berkongsi ilmu.

2 comments:

Sha said...

salam

sgt setuju. mcm sha, rumah kecik je jd nak tutup semua rasa sgt gelap, duduk pun rumah flat je tapi sha amalkan gak tingkap pasang langsir tapi cara nak buat rumah tu tak rasa gelap, kita pasang langsir yg tak tebal sgt dan kain ala-ala senang cahaya masuk jadi tak la rasa gelap sgt..org yg bertandang pun selalu terus je terpacak depan rumah jd bg sha cara ni sgt penting

Hidayatullah said...

saya azam nnt ada rumah sendri bwat mcm tu.. aurat rumah pon kne jaga.. lagi2 kalau ada org mintak sedekah..sedar2 da depan pintu