Wednesday, November 9, 2011

Roti - Resepi Mudah All in One

Assalamualaikum,

Semalam teringin nak buat roti so ummi google dan jumpa satu resepi mudah sgt dan bahan-bahannya pun simple yet delicious..Thanks to kak Fida@myresepi kerana sudi share resepi roti - doh asas yg mudah ni..Selain roti..boleh gunakan resepi ni untuk buat pizza dan roti berinti...but mine roti kosong jer..sebab nak cuba buat dulu takut tak jadik..alhamdulillah encik ayah puji ...anak-anak suka ...En. Ayah siap cakap esok ader rezeki leh beli oven digital..dia kata oven letak bawah hat yg kotak tu hehe...kalo sedara mara dtg leh buat roti homemade..insya allah...tapi ummi ni ader prob dgn confidence...buat utk diri sendiri ok...nak buat utk makan2 org ...tu yg takut..hehe cuba atasi yer ummi...



Ini resepi roti - doh asas

Bahan-bahan ( tergantung size doh yg dibentuk )

  • 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
  • 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
  • 1 sk rata garam
  • 2 sb susu tepung (opt)
  • 5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
  • 1 biji telur
  • 250 ml air
  • 60 g mentega - lembut (2 sb penuh)

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
  2. Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
  3. Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
  4. Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
  5. Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
  6. Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
  7. Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.

Note : resepi dan bahan ummi copy terus dari kak fida cuma buang gambar...kalau nak tgk gambar step by step pergi link nih yer http://www.myresipi.com/top/detail/7207.

Owh letak situ all in one sebab semua campak jer dlm bowl tak payah letak one by one..kalo nampak mentega tu kat one spot jer...beat lagi sampai dia sekata..

Tips : ikut kata kak fida..lepas doh direhatkan tak payah punch doh tu..bulatkan dgn lemah lembut..kalau melekat letak tepung kat tapak tgn.. byk lagi tip2 lain kat ruangan komen so bolehlah jenguk2 sana. ummi ngan kak fida pun tak pakai bm (bread maker) cuma pakai mixer ngan dough beater..

Satu lagi tips ...kalo tgk citer AFC kalau tak silap chef Michael..dia pesan garam jgn ada direct contact ngan yis..sebab garam boleh matikan yis tu...so for this one ummi letak garam dulu...tepung..mentega..gula..yis..telur dan air..


Puas hati ^_^ sebab dpt makan roti homemade...dulu kat rumah lama cuba buat tak jadik...tapi this one alhamdulillah...next time boleh bagi jiran rasa plak yer..


4 comments:

ank_ayah said...

Salam.
Wahh nk tryla. :D nmpk cam senang. Haha
Tgk je mmgla senang,try buat. Kan ummi? Hehe
Yg ummi buat tu kira roti kosong aje eh?

Ummi-Izah said...

salam ank_ayah yg ni mmg senang...ni kira cam roti kosong manis...mcm bun manis kedai jual...tapi yg ni dia mcm berat sikit dan lembap sikit...kedainya ringan..dan light sikit...

Anak Pendang Sekeluarga said...

tgk sedap...aduhai..lapaq nie...bila mau amek suh mak buat...

Ummi-Izah said...

yer yer anak pendang...senang jer nih..cuma kena pakai tepung roti jer yg lain2 campak2 jer