Sunday, December 30, 2012

Uji Resepi : Roti Jala

Assalamualaikum,

Malam ni Ummi nak update entry uji resepi roti jala. Harus dilakukan cepat sebelum Ummi terlupa resepinya..

Resepi asal Ummi amik dari blog Masam Manis...Kak Azlita pun mencuba resepi Lynn dari My Resepi...tapi memandang kuantiti bahan yang digunakan banyak so ummi rasa tak sesuai..K.Azlita pun ada bagi link resepi Roti Jala Mat Gebu...ummi tengok sukatan pakai cawan emm okaylah senang sikit ummi nak adjust mengikut kuantiti yang Ummi mahukan.

So ini resepi asal dari Che Mat...dan Ummi adjust sket mengikut kuantiti yang ummi mahukan..cam biasa senang untuk dijadikan reference Ummi in future...

Bahan :

Tepung gandum 3 cawan
Air 2 cawan setengah
Susu segar (optional) 1/2 cawan - kalau tak mahu letak susu letak air
2-3 titik pewarna hijau cam Ummi buat
1 biji telur
3 sudu besar mentega
Secubit garam...

Cara-cara :

Satukan semua bahan diatas dengan whisk dan tapis bancuhan..
Panaskan non stick pan
Lenserkan dengan minyak zaitun atau minyak masak biasa (celup kitchen towel dlm minyak sikit dan lapkan pan.
Isikan adunan didalam botol sos yang bermuncung tiga . Atau kalau tiada gunakan acuan roti jala yang biasa. Bila panas paipkan adunan diatas pan secara melintang dahulu dan kemudian menegak. Ummi gunakan api kecil.
Bila permukaan adunan pucat..maknanya roti jala kita dah masak and bolehlah menggulung..Ummi rasa gulung ini ada banyak cara.
Cara Ummi, lipat roti sepertiga atas dan bawah angkat dalam pinggan dan gulung dari tepi hingga ke hujung..
Teruskan menjala hingga adunan habis..

Kalau tak tahu gulung silalah refer link blog K.azlita ni atau googlelah mana-mana...


Dalam gambar ni roti jala Ummi yang masak dan kari daging berdalca tu En. Ayah yang masak :-)
Owh...owh...owh...ni dia rupa botol 3 muncung tu yer..kalau biasa google resepi sure tahu benda ni...tapi bagi yang baru tahu...botol ni biasanya orang beli kat Daiso rega RM5 hengget..tapi ada jugak kedai bakeri yang jual benda ni..



Selamat mencuba....

Pancake dan resepi

Assalamualaikum,

Sebenarnya..ni bukanlah first time ummi buat pancake...banyak kali dah...waktu cuti sekolah ni pancake dah mcm jadi menu utama untuk breakfast..

Ummi nak catatkan resepi pancake tu disini...senang esok lusa jadi rujukan Ummi...tapi maaflah takder step by step picture...sapa yang nak step by step boleh rujuk sini...sebab Ummi pun refer sini waktu first time buat pancake...credit and thanks goes to Nory...

Bahan-bahan pancake :

130gm tepung gandum
4 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin dicairkan
1 biji telur gred B dipukul ringan
2 sudu kecil baking powder
240ml susu segar

Cara-cara

Masukkan tepung, gula, baking powder dalam bekas dan whisk perlahan sebentar agar tepung, gula dan baking powder sekata.

Masukkan susu dan whisk agar semua tepung sebati bersama susu. Kemudian masukkan marjerin cair dan telur..Mengikut kata Nory kita tak boleh terlebih kacau...kalo tidak nanti pancake tu liat..kacau agak-agak sampai tidak ada ketulan tepung sudah memadai..

Then panaskan non stick pan..ambil sesenduk batter letak atas pan dan biarkan permukaan atas tu ada bubble sket..tips sebelum kita flip pancake ni...kita kena sodok perlahan-lahan di sekeliling pancake then barulah kita dapat angkat pancake tu dgn cantik...ni ummi punya staillah.. Peringatan api perlahan yer..kalau tidak hangit pancake tu nanti..

Ada juga ummi taburkan coklat rice or coklat chips yg ini anak-anak suka besides pancake yg plain tu..

Terbalikkan dan check bila batter tu dah masak maksudnya batter tu dah kuning sket dan tak cair lagi itu tandanya pancake kita dah masak..so bolehlah angkat..

So enjoy your pancake..bancuhan ummi ni boleh dimakan begitu saja...sebab dah manis sket..kalo resepi Nory she just add in 2 sudu besar gula...so nicelah kalau nak dimakan dgn jem...syrup ker...honey ker..apa-apalah..

Tapi En. Ayah suka letak olive oil dan honey..kalau makan pancake nih..


Sedap nih...
 Cuba jangan tak cuba...

Monday, December 24, 2012

Venturing amigurumis....

Assalamualaikum,

Alhamdulillah...alhamdulillah...akhirnya dapat juga ummi buat amigurumi...hajat nak belajar mengait jarum satu atau crochet ni dah lama. Terpendam sejak 2 tahun lepas...baru dalam bulan ni, ummi take it seriously...hari tu dah buat bunga...so kali buat amigurumi...walaupun ummi ni beginner and bukannya tahu baca chart bagai...tapi disebabkan cute punya pasal...usaha jugaklah...pattern asal bukannya picture tutorial...tapi hati ni mmg nak sgt buat koala yg cute tu...so kenalah study chart tu...terms and this is the results...err tapi ada juga terms yg ummi tak tahu nak buat praktikalnya...so ummi pusing cara yg ummi tahulah hehe...


My very first amigurumi...Cuddly koala..

I've made him a sister... few days after him..


And I've made this Mr. Blackie The Spider for Muaz malam tadi.. lepas jer shoot gambar ni pagi tadi...tgh2 dok taip...tiba-tiba dengar Muaz cakap bye-bye...tengok-tengok ooo dia dah campak Mr. Blackie ke luar and Mr. Blackie terus masuk longkang..hemmm dah kena mandi... This is my very own pattern.. senang jer kan...cuma sebab malas nak guna dslr...pakai tab jer so tak berapa jelas gambar tekstur Mr. Blackie nih...

More crochet projects coming on...insya allah and suka sangat-sangat...



Sunday, December 9, 2012

Kelas Swimming Lagi - 8 Dec 2012

Assalamualaikum,

Semalam temankan anak-anak pergi kelas swimming kat Peransang Golf Templer Park Club lagi. Kelas yang ke 4. Sepatutnya this week start kelas ke 5 dah tapi last sunday kami tak pergi. Ummi sekeluarga terpaksa balik kampung emergency due to my eldest brother admitted and doc kena potong kaki my brother.. kerana komplikasi kencing manis..

Since setiap minggu kami ada commitment hantar anak2 ke swimming kelas so we took this opportunity to do some exercise...yang memang selama ini kami selalu abaikan..sadis jer..sedangkan kesihatan itu juga penting...last week sempatlah ummi naik exercise bicycle...threadmill...but this week pi jog jer...sebelum menghantar anak pi kelas... Kat club tu for non member kalo nak masuk gym RM15 per person..okaylah kalo nak tahu mana satu alatan yg sesuai sebelum kita decide nak beli..cubalah exercise kat gym dulu.. harga barang-barang gym ni pun bukannya murah...kang dah beli tak sesuai rugi plak kan...

Matlamat ummi bukan nak kuruskan badan...itu kira bonuslah kalo kurus but sebenarnya more to cardio exercise..jgn hangat-hangat pisang goreng jer yer..

Update on swimming class...boys dah boleh float terlentang dan boleh swim short distance..tapi boys mcm tak cukup nafas... kena byk exercise jugak dari terperuk kat rumah and main game..



Tempat tanah tumpah darah Umair...Dilahirkan di sini..Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar 8 tahun yg lalu..excited Umair..walhal pergi nak tengok keadaan pak longnya di emergency room. tapi budak-budak tak boleh masuk pun...mereka cuma dpt melambai jer bila pak long mereka ditolak keluar atas bed oleh doktor ke x-ray room...

My husband tengah running...stamina lebih dari ummi nih.

 
Amik gambo belakang jerlah ye.....maksimum 10 min jer for each tools sebab lepas tu kepala pun goyang.. 


Kami bersenam si kecik ni terpaksa rela duk dalam ni jerlah...


Progress 4th class










Monday, November 26, 2012

Umair & Moustoffa - Swimming Lessons (2nd Class)

Assalamualaikum,

Yesterday, Ahad kami bawa Umair & Moustoffa ke kelas kedua mereka..Yesterday they said cikgu ajar mereka kick kaki...and slide...katanya cikgu suruh buat bengkok, buka, tutup kaki...gaya katak gitu...hehe then cikgu suruh mereka slide for short distance...ummi semalam tak dapat nak pergi tengok betul2...tengok dari jauh gambar pun amik dari jauh...cuma ada few jer gambar yang snap dari dekat...

Yesterday jumpa kawan baru...wife to En. Ayah's friend..Saturday dia ada juga but she was with another friend...so bila dah duduk sama and En. Ayah pula sibuk bersauna so I just could not move around because all the stuff and Muaz that I need to care off..

After they finished their class, Ummi tengok Moustoffa dah practice sendiri berenang without touching his feet to the floor...good and alhamdulillah..abang insya allah will catch up soon..

Well I did chit chat with neighbours about sending my sons to this swimming class..but different peoples might have different opinions and perceptions...for me it's up to you on how you want to fill your child with..and what is your goal as you raising up your children...some might find it's a waste..to spend RM500 only for the fee and RM5 for each entry just for this purpose..tapi as for me and my husband, we agreed we rather spend our money for children first then baru other things..like filling up our house with furniture or nak kasi renovate rumah kaw-kaw..sekarang rumah pun yang ada cuma basic furniture..bukan nak kata kami ni berduit sangat but we try to allocate some for our childrens benefits..

For this year kami planning swimming...insyaallah di tahun-tahun yang mendatang kami nak hantar anak-anak for more ilimiah or kerohanian courses...so just do what ever you think is important for your children.

Okay nak sambung sikit, waktu dekat pool Ummi tengok ada sorang kakak ni berusahalah mengangkut satu beg besar..terpikir apalah kakak ni nak buat...nak ada sukan air ke apa...ooo rupa-rupanya she is Kak Karolina Wan Hasan. She is Master Trainer for Aqualogix Malaysia and the only certified trainer in Malaysia..So kawan pun tanya-tanyalah dia sikit pasal course and the fee...so dia kata we can join her trial class next Sunday for free for an hour..

Seronok tengok 2 adults students belajar semalam..it's like a kickboxing training or maybe aerobic but she trained them in the water...according to her, training ni sesuai untuk orang yang ada masalah sakit lutut, lower back pains and sportsman who just gone for surgery...for confirmation and more info sila-silalah google https://www.facebook.com/pages/AquaLogix-Malaysia/202787373133942.


Sedang gigih berlatih bersama teman-teman baru
  
Aqualogix Master Trainer - Pn. Karolina or lebih mesra dipanggil Kak K. Sedang beri instruction pd students.



Ahmad happy sebab dpt turun kolam.. adik Muaz unhappy because kena sit dlm stroller and just watching people main air...sian anak ummi ...next time yer insya allah..




Saturday, November 24, 2012

Umair & Moustoffa - Swimming Lessons ( 1st Class)

Assalamualaikum,

Hari ini Ummi and Ayah sign up Umair dan Moustoffa swimming class. Kami tinggal di Country Homes Rawang but classes held at Peransang Golf Templer Club. Dulu kat Country Homes ni ada juga club with swimming pool tapi malangnya dah tutup. Kalau masih ada sure ramai orang area Tasik Puteri, Country Homes, Emerald dan kawasan terdekat nak hantar anak belajar swimming. Unfortunately company yang took over the club dah bankrupt..so now the club is abandon...err takder sapa2 ker orang kaya yang nak beli club nih...

Okay2 sorry ummi melalut pulak yer..so now berbalik cerita swimming..Ummi dah called the instructor and confirmed the date and so on...pagi2 bangun hujan...tapi semangatnya anak-anak hujan2 pun diredahi juga...dah nama pun budak...pantang jumpa air lah...when we arrived there I was greeted by the instructor Mr. Punnia Jaya. Dia cakap dia ada sent messages and told about the cancelling class...fuh ummi cakap ummi tak dapat pun any msg...hehe dia salah hantar msg kat orang lain...tapi alhamdulillah pagi tu mmg ada instructor..ada personal matter but alhamdulillah the 2nd instructor can make it this morning so the class was held as usual..bayangkan kalau class cancel sure hampa bebudak tu..

Kami terlewat 15 minutes...sebab tersalah pi club becoz dekat sini ada 2 club berdekatan...yang satu Templer Golf Club...yang satu Peransang Templer Golf Club...Okay sampai jer budak-budak tu instructor suruh turun pool kecik main air dulu.. and kami parents pi isi form and bayar ler of course...fee RM250 seorang and RM5 seorang every time turun pool..

Dah siap register kami pun turun tengok Umair and Moustoffa dah masuk big pool..kedalamaan 4 ft..and yang hujung sekali dalamnya 8 ft.. Okay today 2nd instructor kalau tak silap namanya Kamarudin..ajar blow bubble and float...tangkap2 gambar sat then Ayah ajak Ummi, Ghazi and Muaz pi minum kat sebelah tu...siap2 jer minum adalah dalam setengah jam kot budak2 semua dah dismiss dah masuk pool kecik..

En. Ayah cakap kalau kami duk depan anak2 nanti takut depa manja takmo belajar betul2..but tengok dia orang pun dah okay...Umair takut waktu mula2 turun...Moustoffa pulak cam tak serius..but end result tengok dua2 dah boleh float correctly and dah tahu blow bubble correctly..

Tomorrow is their 2nd class...and kebetulan kawan cycling En. Ayah pun sign up anaknya on the same date...so dah janji ler tu besok nak swim sama2...huhu untunglah orang pandai swim kan...

Okay lets see their pictures...and insya allah Ummi will update on the next classes..


Ahmad yang hampa sebab tak dpt turun pool...tak bawa swim suit.


Kawan En. Ayah and anak-anaknya


Hehe kami teruja...


Blow Bubble practices

Mr. Punnia in yellow shirt and En. Kamarudin inside the pool.. Umair and Moustoffa succesfully float correctly.
Some friends suggested that if I bring my kids to either pool or waterfall sooner they can learn how to swim on their own...tapi sebenarnya kena pi kelas juga sebab instructor akan ajar swimming and breathing technic correctly ...so takderlah semput or salah urat ketika berenang...ini info yang ummi dapat waktu buat research...and I am sharing it for you readers.. :-) ... unless you yourself knows the technic and teach your children correctly..

That's all for today...tomorrow is the 2nd class...

Note : I have edited this entry after 4 years. Ternampak fb instructor ni kat FB so if you guys interested cari kat fb nama Punnia Jaya. Apparently he is still training and coaching swimming. So bolehlah you all contact and ask for latest details.

Sunday, November 11, 2012

My Day @ Terry Fox Run, KL 2012

Assalamualaikum,

Today whole family woke up early than usual as we need to prepare for Terry Fox Run event. Held at Padang Merbok KL.Since we are staying at Rawang so we thought we need to drive there early.

We reached there around 7.45am minus 15 min which En. Ayah spent at his office because he needs to collect his polarizer. Otherwise we could be at Padang Merbok 15 minutes ealier..It's kind a difficult to find a parking space so Mr. Driver just park besides the road near the entrance of Tugu Negara and we walked to the field..

Ini kali kedua Ummi join aktiviti larian charity..kali pertama waktu ummi kerja dgn HLA...yang this time pula pergi under company En. Ayah..and first times for the kids..

Okaylah dapat meregangkan badan sebab dah lama berkarat..and most important..we are supporting Terry Fox cause..So ini adalah sebahagian dari gambar kenangan sewaktu larian ...eih silap sewaktu jalanan..




Stretching

Flag Off

Bersemangat tu.

Baby walk

Route


Mr. Terry Fox read here for more of his inspirational story http://en.wikipedia.org/wiki/Terry_Fox


Sunday, October 7, 2012

Umair dan Mr. Bronto

Assalamualaikum,

Selamat pagi Ahad...bangun pagi sambil gosok baju ummi asyik ingat hari ni Sabtu..sebab my husband tak koje nari...semalam koje..haha...oklah sambil-sambil gosok baju Umair cakap nak pakai PC...no game sebab nak periksa...so dia pun buka paint and draw this..

Ummi tahu Umair memang ada talent in drawing cuma perlu diasah dan dikemaskan lagi..we bought this book written by Kak Emilia at Popular last month...and since then he keep practising...nak cari buku yang versi haiwan tak ada pula jual kat Popular..

Let me show you apa yang Umair lukis using paint.. but I help him here and there..


Saturday, October 6, 2012

Percubaan Mengait Bunga...

Assalamualaikum,

Dalam posting yang lepas ummi ada mention pasal craft kan? Wish list ni pun dah lama rasanya almost 2 years dah...and alhamdulillah akhirnya berjaya jugak ummi buat...cuma kena selalu practise supaya lebih cantik..

I've crocheted these.... (^_^)


First flower to fifth flower... percubaan dan penemuan..
Dek kerana semangat mengait dah mai...ummi pun cari sebuah buku untuk djadikan rujukan..2 tahun lepas ummi just follow tutorial kat youtube...tapi tak menjadi.. this time follow buku...selak punya cam tak berapa paham...dan contoh bunga yang diberikan pun berbeza dari gambar di atas...

So google jugaklah dan alhamdulillah Ummi jumpa Mandipidy.com tutorial bergambar...almaklumlah kita kan slow sikit nak baca chart bagai lagilah tak reti...and Mandipidy pun tak reti baca chart but she is a talented lady... Tapi bunga Mandi lagi cantik dari bunga yang ummi kait (^_~) ...

Berpandukan pada tutorial Mandi ni lah ummi cuba buat bunga2 di atas dan olahkan kembali.. Masalah paling besar ummi adalah lupa kiraan...Mesti readers gelakkan sebab flower crochetlah yang paling simple nak buat...tapi nak buat cam mana dek non..ummi ni pelupa sikit..

Percubaan pakai benang tebal rasa cam susah lagi-lagi bila pakai hook yang tidak mengikut tebal yarn...so second attempt ..ummi cuba pakai benang halus...mudah sikit..hook tu maybe sesuai untuk benang halus kot..then fifth attempt dah beli hook size 1-2 barulah nampak ok sikit..yang halus ni mcm benang pearl benang yang dipintal..so bila nak tarik benang ni tak mudah terurai.. tu yang suka sebab senang...lagi satu kalau jadi nampak mcm kemas jer..

Hemm dalam angan-angan kait bunga ni...boleh pulak tetiba nak cuba buat amigurumi ni gara-gara terjumpa simple ami projek... tapi sebab sibuk dah seminggu pending..tu pun asyik silap kira.. nanti dah siap ummi up kat sini yer..

Friday, October 5, 2012

Momento at Grand Lexis PD - Sept 2012

Assalamualaikum,

Emm tengok last published , 1 July 2012...lama sungguh ummi tak update blog ni yer...raya dah over...sampai nak berjumpa ngan raya haji lagi...baru nak masuk posting lagi....Muaz pun dah semakin besar...dah nak berlari dah pun..

Craft? Dah tertunai dah wish list nak belajar buat crochet bunga...itu update tajuk lain.. laa ni nak rekod cuti-cuti department En. Ayah (Instrument - Technip) ke Grand Lexis PD...

Kami check in on 29 Sept...check out 30 Sept...sehari jer...itu pun kira orait company nak sponsor ...kat G.Lexis ni pun paling murah bilik RM500 over ++ ...  rezeki jgn ditolak ....musuh jgn dicari.. Alhamdulillah setiap tahun company En. Ayah buat department trip..go by every department...so tak lah cramp sangat...tapi tak ler kami follow tiap2 tahun...tapi out of 5 semenjak join company tu...3 yg kami ikut..

Sekitar Kota Lukut
 Sebelum ke Lexis kami dok lah menyinggah ke Kota Lukut...rupanya banyak lagi item sejarah yg boleh kita discover tapi sebab kami tak tau... so kami pi Kota Lukut jer lah... kat atas tu takder apa2 pun...ada kesan2...parit...kubu sikit...ngan telaga...oklah utk burn calori sebelum menambah kalori lagi keesokkan harinya... Pergi menapak naik tangga...hari ni baru tau rupanya boleh berkenderaan ke atas sana... tengok posting blogger ni http://merahsilu.blogspot.com/2012/02/kota-kota-bugis-di-kuala-linggi-dan.html
Tapi mengikut kata En. Ayah..pagar yg boleh dilalui kenderaan tutup.

Ops sebelum terlupa..kami pun tak masuk dlm muzium...senyap sunyi...cam takder org lansung..tapi ada 2 kereta...muzium pun cam tutup jer

Check in hari tu tension gak lah..makna taknya check in kul 3pm bilik tak ready lagi...4.15pm baru nak masuk bilik...tapi ada member ayah dapat masuk awal...maybe bilik member tu takder org duduk so rezeki dia lah...kami pun dpt extend stay sejam lagi sebab delay ni.. tak mcm kat thistle ari tu 45 min delay check out still same time..

Bila dah check in makan dulu makanan yg dah ditapau kat Giant...sampai basi nasi goreng yg dibeli sebab lama sgt nak masuk bilik...lepas tu apa lagi anak2 pun ceburrrr...

Mandi sampai lewat petang on Day 1... Pantry at the wet area...sesuai sesangat ..lepas mandi terus masuk ikut tingkap belakang and dok makan situ.

Muaz pun masuk kejap jer sebab dia demam...ahmad pun sama...boleh pulak demam bila sampai sana...tapi hari tu jer...esoknya dah baik2.....berendam lama-lama sampai kembang bak kata ayah..

Sweet moments during breakfast.. oo Gambar abang yang atas sekali ni, Moustoffa yang captured.. ada rupa apek (khairul Fahmi tak ?) .. Thank you dik...staf-staf G.Lexis semua baik2 belaka...

Malamnya sebab makanan yang ditapau pun ada lagi dan anak-anak semua takmo makan so kami decided pergi Pasar Malam di Pantai Saujana..so cariklah apa-apa snack..

Esok pagi on Day 2 kami breakfast kat hotel...in terms of food compared to Thistle.. Lexis lebih banyak choices...lebih sikit jer lah...but in terms of pools... Thistle lagi best... bayangkan Thistle ada 4 separates pools... tapi maybe kelebihan G.Lexis adalah pada private pool dlm setiap biliknya...so pool yang kat luar tak semenggah sangat..oklah tu...kami pun tak mandi kat pool luar tu..

Lepas breakfast masuk bilik...ummi pun tumpang sekaki mandi kat pool ngan anak-anak...En. Ayah masuk sat jer pastu kuar.. Muaz pulak masuk...tak lama lepas tu kuar sebab tak tahan sejuk...then dia tengok maknya syok sangat sampai tak naik2...join balik turun dlm kolam.. naked jer hehe...

En. Ayah kata selagi tak puas jgn naik...bayangkan berendam dari kul 9 sampai 11.30 lepas makan breakfast terus masuk kolam...maklumlah private pool so takderlah orang nak tgk...sendiri-sendiri jer yg tgk...


Semua takmo balik.. nak duduk situ...hehe ...ayah kata kena buat satu pool cam ni kat tepi rumah..

Dekat G.Lexis ni selain mandi pool...antara aktiviti yg menarik adalah fishing dan crabbing...bawa tools sendiri free..kalau melalui hotel of course kena bayarlah.. Sempat jugaklah En. Ayah dan gengnya menurunkan sangkar ketam kat sebelah bilik...rezeki kami sangkut seekor... Ada juga kawannya yang mancing...sangkut jugak seekor ikan..

Gambar sekitar Grand Lexis..with buggy services..and ketam yg masuk sangkar En. Ayah..
Check out kul 1pm. Kami tak menyinggah mana-mana terus balik Rawang...anak-anak dok merengek nak pi lagi...heee insya allah ada rezeki lagi...kita pi lagi...





Sunday, July 1, 2012

Dari Rawang ke Thistle PD [Jalan-Jalan Cuti Sekolah 2012]

Assalamualaikum,

Sambungan kisah jalan-jalan yang lalu...Walaupun cuti sekolah dah lama over tapi harus dicatatkan disini kenangan-kenangan ummi bersama keluarga...maklumlah bila ada kelapangan boleh imbau balik memori bila baca entry-entry lama diblog kesayangan ni.. Diam tak diam dah 3 tahun dah usia blog ni...

Okay cerita PD yerk...Seminggu selepas balik dari kampung kami pun pergi PD check in on Sunday...sebab kalo check in hari sabtu ada surcaj..ingatkan kalo hari Ahad tak ler ramai orang...walaweh...ramai rupanya plus ada company trip...bayangkan biasa-biasa kalo proses check in takler sampai 1/2 jam...ni sampai 45 min....rugi-rugi...dah lah check in pukul 3pm...check out 12.30pm.

Dari Rawang bertolak dalam pukul 10am..so kami singgah dulu di Nilai..kononnya nak cari kedai Cottonzone...yang ummi jumpa di web...tapi dah tawaf satu nilai 3 tak jumpa..jam dah pukul 2pm takut tak sempat kami pun decided nak pergi lagi waktu on the way balik..Cari jalan keluar pun tak jumpa so kami ikut jer signboard dan jalan biasa sampai ler ke PD..rupanya kat Nilai ni kena u turn kat depan lagi kalau nak masuk highway balik...aiyahhhh....

Berbalik cerita PD..sementara menunggu En. Ayah so berposinglah budak-budak...sempat juga boys main rc car yang baru dibeli..


 
Okay dalam pukul 3.45pm kami masuk bilik letak2 barang...solat..then kuar balik ke PD Walk..makan-makan sikit then kami jumpa makcik dan pakcik En. Ayah di Ancasa yang kebetulan bercuti jugak di PD..Sempatlah strolling lagi tepi pantai sambil chit chat...ambil gambar sunset then balik hotel semula sebelum keluar dinner with makcik-makcik and pakcik..


Sebab lepas check in anak-anak tak berkesempatan masuk pool...boys pun dah merengek-rengek nak main air so kami bagi tau besok baru boleh main pool...yelah seharian berjalan dah tak larat dah..so pagi-pagi after breakfast kami sekeluarga masuk pool main air puas-puas..sempat jugak masuk rendam kat pantai tapi sebab panas dah haishhh tak larat..rasa terbakor kulit dahlah cuaca waktu tu mmg sedia ada panas...


Nak ulas sikit pasal makanan ..voucher yang kami beli kat Matta Fair ni dah inclusive 2 breakfast..so utk anak-anak additional sendirilah RM20 ++ seorang..tapi anak-anak makan alahai ciputnya...terasa rugilah plak amik utk 2 org..makanan pun ikut kata En. Ayah so-so jer....


Tapi private beachnya cantik dan bersih..and ada life guard juga...Kat Thistle ni ada 4 pool..besar2...paling dalam 2.5meter..yang kami duk berendam ni infinity pool...sebenarnya restricted for 18 and above only tapi kami tak nampak notice kecik tu..dah puas main nak balik barulah ada staff hotel tegur guests yang ada kat dalam pool tu...anyway utk pool kami bagi 5 stars.. Pengalaman stay kat hotel okaylah..

Balik singgah Nilai...beli kain utk baju raya yang dihajati then terus balik Rawang...sampai rumah dlm pukul 4 lebih ker 5..emmm dah lupa..

So insya allah next trip adalah company trip En. Ayah kalau ada rezeki dan umur panjang...

Thursday, June 28, 2012

Cerita Saya Adzbin Muaz Jun 2012

Assalamualaikum,

Nama saya Muhammad Adzbin Muaz. Hari ini genap umur saya 11 bulan 1 minggu. Saya dah ada 3 batang gigi atas dan akan dtg 2 di bawah.



Ummi selalu masukkan saya dalam playpen bila ummi nak buat kerja...sebab saya ni aktif...saya suka panjat sana, panjat sini, saya suka kutip dan masukkan semua benda dalam mulut, saya suka main celah kerusi. Hehe sebab itu ummi masukkan saya dlm playpen kalau ummi sibuk.





Kadang-kadang saya tak kisah duduk dlm playpen, bila ngantuk saya tido, tapi bila saya bosan, saya pun nangislah minta ummi keluar dan main dgn saya.



Hari ini saya dah pandai menapak 2-3 langkah. Kalau saya rajin berlatih, insya-allah raya nanti saya dah pandai jalan. Wah lagi banyak yang perlu saya terokai.

Okay nanti ummi update lagi cerita pasal saya...bai...bai..

Sunday, June 17, 2012

Dari Muo ke Batu Pahat [Jalan-Jalan Cuti Sekolah] 2012

Assalamualaikum,

Alkisah ini sambungan cerita entry yg lepas ya.. Lepas balik sehari dua di Muo kami balik ke Batu Pahat plak...rumah mertua..

Di Parit Raja Batu Pahat apa lagi amik peluang makan mee bandung kat warung wak harunlah located kat simpang traffic light Parit Raja..sure tanya saya kenapa tak makan mee bandung kat Muar..sebab Muar punya lagi power..sebenarnya hari itu kami kesuntukan masa dan warung mee bandung yg popular tu pun dah takder lagi kat tempat yg saya pergi dulu..anyway mee bandung Wak ni pun kelas jugak tau...

Kami pergi dua keluarga...En. Ayah ajak keluarga makcik sekali dan tok wan (atok perempuan)..spending good quality time dgn sanak saudara sebelah suami dan mesrakan lagi hubungan silaturahim ;-).


Lepas makan..kami pun borak-borak kejap pastu pikir mana nak pergi lepas nih..Then come out idea pi Dataran BP...kami anak beranak pun lum jejak kaki ke situ lagi...so balik rumah dulu hantar tok wan...ayah mertua pun tak pi sebab penat seharian berpuasa...so kami pi 2 kereta jer..ngan makcik suami..Cik Ann sekeluarga.. Yang paling suka of course ler bebudak sebab rupa-rupanya waktu memalam cenggini dia org pakat main bola.. Bagus juga...satu lagi sesi memesrakan anak-anak dgn pakcik2 sepupu...kecik2 dah kena panggil pakcik..almaklumlah adik beradik mak dan ayah pun ramai yg muda-muda lagi..

Tengok betapa gumbiranya anak-anak..kami yang dewasa ni pakat tengok jerlah gelagat budak-budak sambil melepak ambil angin..


Esoknya plak sebelum balik Rawang sempat lagi kami mengajak emak jalan-jalan di BP Mall..Ni sessi makan donut di Big Apple BP Mall..


To be continued lagi dgn cerita di PD pulak..

Saturday, June 16, 2012

Dari Rawang ke Muo [Jalan-Jalan Cuti Sekolah] 2012

Assalamualaikum,

Jarang-jarang dah rumah ni berupdate...lagi-lagi semenjak bertukar kepada P1 wifi... waktu siang line teramatlah slow berbanding celcom..tapi kami boleh wifi satu rumah..itu yang bestnya plak..ada pro dan con jugak pakai P1 tapi nak buat cam mana...ikut jerlah lagi pun dah ikat kontrakkan..

Okay ni cerita cuti sekolah yang lepas..kami sekeluarga balik Muar dulu...3 bulan sekali baru balik kg atau pun ikut cuti sekolah..bila balik Muar jarang-jarang pula bawa anak ke bandar...so since kampung saya di Muar haruslah saya mengenalkan bandar Muar kepada anak-anak..

So ini antara aktiviti kami dalam sessi lawatan kali ini..Kami bertolak dari Rawang sebelum subuh sebab target nak sarap kat Muar...nak makan lontong Muo yang femes...dan sate..so ummi pun bukannya ingat jalan kat Bando tu...tapi alhamdulillah dalam ingat-ingat lupa tu jumpa jugaklah tempat nak sarap pagi tu..

Meh tengok gambo kat bawah ni yer...kedai kecik...meja kecik ..ruang yang kecik...penuh meja makan..tapi lontong dan sate memang sedap..makan di Restoran Haba Jalan Majidi Muar...tapi sebab orang ramai so makan terpaksalah berhimpit-himpit kami anak beranak..


Lepas isi perut kami seterusnya menuju ke Tanjung Emas..maklumlah dah dekat-dekat pun dgn kedai tu...parking jer terus nampak bot...get ready nak belayar...apa lagi kami anak beranak pun naik ler bot tu bersiar-siar atas air selama 40 min...lama tu..



Di atas nampaklah pemandangan yang memang tidak boleh dilihat dari daratan...baru ler kami tahu ada ini ...ada itu...


Turun dari bot...bagi anak-anak main kat playground sekejap dan kami pun headed back to rumah ayahbonda saya..

To be continued ...