Saturday, January 28, 2012

Cream Puff

Assalamualaikum,

Lama tak update blog yer..bukan sebab tidak ada cerita tapi sebab kebanyakkan cerita dah diceritakan oleh en. ayah diblognya. Hemmm semenjak en.ayah buat satu lagi blog personal so kekurangan bahan entrylah ummi sebab kadang2 ummi tak sempat nak update almaklumlah..lappy dah uzur...semenjak dua menjak ni pun asyik sakit2...dgn tugasan harian..dan anak2 lagi so membuatkan ummi ketiadaan ruang untuk mengupdate blog..cuti tahun baru cina yg lepas kami pi Kuala Selangor utk short trip holiday..so sapa yg nak tahu apa xtvt kami kat sana bolelah lawat blog e. ayah yer.. errr ada ker yg nak baca....hehe tak kisahlah.. kuala selangor 2nd trip..

Okay semalam alkisah sebab anak2 bercuti sekolah rendah...cuma sekolah KAFA jer sebelah pagi...so adalah pembantu untuk tgkkan Muaz..ummi pun google ler resepi cream puff...tup tup jumpa resepi cream puff En. Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan.. So ummi pun copy resepi En. Mat... Tengkiu yer En. Mat sebab puff memang sedap dan gebu...cuma ummi derhaka resepi custard dia...En. Mat suh pakai susu IDEAL...ummi pakai brand lain...En. Mat suh guna orange ummi pakai sunquick...so rasa custard filling yang ummi buat tak berapa sedap...next time insya allah nak guna resepi En. Mat yang pakai whipping cream plak..

Cerita pasal cream puff teringat pulak Ezani Masterchef Champion tu hehe yelah kan Chef Riz puji puff yang ezani buat..so Ezani buat ari tulah yang mengujakan ummi untuk buat cream puff sendiri.. mula2 nampak cam messy dan susah tapi bila dah tahu stepnya senang jer rupanya..

 Cream puff + old town white coffee instant..


Ummi takder nozzle and piping bag..so guna jerlah apa yg ada..plastik biasa jer..since custard filling kureng..ada 3 biji lagi tu ummi letak peanut butter crunchy..lagi sedap..

Since Muaz dah gedik..gedik...bukan gedek..gedek cam Uncle Gedek yer uncle..so ummi takler tempek resepi kat sini...sapa nak sila google resepi cream puff En. Mat Gebu..






No comments: