Sunday, April 1, 2012

Cerita 31 Mac 2012 dan bila kemalangan berlaku depan mata!

Assalamualaikum,

Hari ini hari jadi ummi yang ke 34..semakin singkat usia ini...semakin bertambah umur semakin takut sebab amalan masih kurang...moga Allah bantu dan mengasihani hambanya yg lemah ini..

Banyak perkara yg berlaku pada hari ini..So ummi nak coretkan di sini..so esok lusa...tulat langkat..boleh baca balik...maklumlah dah tua2 nih juga dah jadi semakin pelupa..

Pagi 31 Mac...mulakan agenda dengan menghadiri mesyuarat PIBG sekolah SK TD2, first time pi PIBG meeting..tapi lepas break ummi dah balik...kesian nak meninggalkan si kecil tu lama-lama dgn ayahnya...bukan kesian dgn yg kecil tu jer...kesian juga dgn ayahnya hehe..

So bila balik rehat2...sampai lepas zohor baru kami keluar..memandangkan hari ni hari terakhir for those yg nak mengundi utk this season so kenalah ayah cari pos opis utk tukar alamat kali kedua...ini angkara SPR lah yg tah cam mana bubuh tempat mengundi ikut alamat kg...tidak ikut alamat ic...so kenalah buat pendaftaran baru..okay dah menyimpang nih...balik ke pangkal jalan..lepas pi pos opis pi makan then nak pergi belanja barang dapur...

Nak dijadikan cerita dalam perjalanan itu nak dekat traffic light Taman Rawang Perdana...berlaku accident betul-betul depan mata ... semua kereta slow..tetiba ada satu motor yg pada ummi lajulah...(mana dia tak laju...lampu dah green light..kereta of course ambil masa, kena tunggu kereta depan gerak ...barulah kita boleh gerakkan..so motor ni tak dapat brake on time so dia langgarlah kereta Gen 2 kat depan yg tukar arah tanpa angkat signal....nampaklah motor ni bergoyang-goyang then terus jatuh ke sisi kiri tersembam...yang bawa tu anak dara badan besar..dah tak bergerak...since betul depan kereta ( tapi di lane sebelah sebenarnya..kalo nak jalan terus pun boleh sebab tak masuk dlm area CSI tu..) ...my superhero (siapa lagi suami ummi lah...dan kereta di sebelah kena stop dan block the scene area for safety purpose... 

Perasaan tak dapat bayanglah..my superhero keluar (tolong angkat motor yg jatuh timpa budak 2 orang tu)..yg kawan driver kereta yg kena langgar pun keluar tgk anak dara berdua tu..si penunggang tu tak bergerak selama beberapa minit...si penunggang tu dah tolak-tolak badan dia pun takder respon...kawan dia nih dah nak meraung dah..ummi dlm kereta ngan anak-anak pun panik gak nih...so cepat2 keluarkan handphone terus dial 911....tah mcm mana cuma ingat 911 (patutnya 999 kan)... hemm...pengaruh..pengaruh cerita obersi...tapi..alhamdulillah ada org angkat...baru jer nak melapor kejadian and nak suruh hantar ambulan...tgk dah ada polis peronda stop di lane bertentangan di sebelah...tgk anak dara tu dari keadaan tersembam di sisi dah boleh berpusing terlentang dan ada movement...alhamdulilah...dlm hati doa jgnlah mati budak ni..pastu polis pun tolong papah dia duduk kat tepi jalan so kami pun bergerak ke destinasi yg dituju..

Ini kali kedua superhero ummi bantu orang accident...tu yg depan mata ummi..yg ummi tak nampak sendiri pun ada few...dulu waktu balik kg di highway berdekatan exit Pagoh pun ada kes accident...superhero stopkan kereta...keluarkan baju pantul cahaya dan kawal traffic..so hari ni kejadian  berlaku depan mata anak-anak...ayahnya dah jadik new superhero and new idol for the kids...sampaikan balik rumah...Umair terus tulis cerita dan lukis gambar ayah mcm hero pakai cawat kat luar siap ngan mantel lagi...

Alhamdulillah Allah jodohkan ummi dengan seorang lelaki yg penyayang dan berani begini....nak cabut gigi anak tak payah jumpa doktor...nak basuh uri keempat-empat anak tak payah suruh orang lain basuhkan.. ..masakkan lauk dlm pantang pun suami yg buat..mandikan anak yg baru usia beberapa hari pun suami buat..pendek cerita semua suami boleh lakukan sendiri kalau dia berhajat begitu...doa ummi pada hari lahir ummi agar jodoh kami berkekalan hingga akhir hayat dan kami sekeluarga dirahmati-NYA...amin.. 

Dan buat anak-anak contohilah perkara baik yg ayah kamu lakukan dan buat yg terbaik apabila dewasa kelak..

Gambar ehsan dari google...tiada kena mengena dgn cerita hari ini...............




No comments: