Friday, October 5, 2012

Momento at Grand Lexis PD - Sept 2012

Assalamualaikum,

Emm tengok last published , 1 July 2012...lama sungguh ummi tak update blog ni yer...raya dah over...sampai nak berjumpa ngan raya haji lagi...baru nak masuk posting lagi....Muaz pun dah semakin besar...dah nak berlari dah pun..

Craft? Dah tertunai dah wish list nak belajar buat crochet bunga...itu update tajuk lain.. laa ni nak rekod cuti-cuti department En. Ayah (Instrument - Technip) ke Grand Lexis PD...

Kami check in on 29 Sept...check out 30 Sept...sehari jer...itu pun kira orait company nak sponsor ...kat G.Lexis ni pun paling murah bilik RM500 over ++ ...  rezeki jgn ditolak ....musuh jgn dicari.. Alhamdulillah setiap tahun company En. Ayah buat department trip..go by every department...so tak lah cramp sangat...tapi tak ler kami follow tiap2 tahun...tapi out of 5 semenjak join company tu...3 yg kami ikut..

Sekitar Kota Lukut
 Sebelum ke Lexis kami dok lah menyinggah ke Kota Lukut...rupanya banyak lagi item sejarah yg boleh kita discover tapi sebab kami tak tau... so kami pi Kota Lukut jer lah... kat atas tu takder apa2 pun...ada kesan2...parit...kubu sikit...ngan telaga...oklah utk burn calori sebelum menambah kalori lagi keesokkan harinya... Pergi menapak naik tangga...hari ni baru tau rupanya boleh berkenderaan ke atas sana... tengok posting blogger ni http://merahsilu.blogspot.com/2012/02/kota-kota-bugis-di-kuala-linggi-dan.html
Tapi mengikut kata En. Ayah..pagar yg boleh dilalui kenderaan tutup.

Ops sebelum terlupa..kami pun tak masuk dlm muzium...senyap sunyi...cam takder org lansung..tapi ada 2 kereta...muzium pun cam tutup jer

Check in hari tu tension gak lah..makna taknya check in kul 3pm bilik tak ready lagi...4.15pm baru nak masuk bilik...tapi ada member ayah dapat masuk awal...maybe bilik member tu takder org duduk so rezeki dia lah...kami pun dpt extend stay sejam lagi sebab delay ni.. tak mcm kat thistle ari tu 45 min delay check out still same time..

Bila dah check in makan dulu makanan yg dah ditapau kat Giant...sampai basi nasi goreng yg dibeli sebab lama sgt nak masuk bilik...lepas tu apa lagi anak2 pun ceburrrr...

Mandi sampai lewat petang on Day 1... Pantry at the wet area...sesuai sesangat ..lepas mandi terus masuk ikut tingkap belakang and dok makan situ.

Muaz pun masuk kejap jer sebab dia demam...ahmad pun sama...boleh pulak demam bila sampai sana...tapi hari tu jer...esoknya dah baik2.....berendam lama-lama sampai kembang bak kata ayah..

Sweet moments during breakfast.. oo Gambar abang yang atas sekali ni, Moustoffa yang captured.. ada rupa apek (khairul Fahmi tak ?) .. Thank you dik...staf-staf G.Lexis semua baik2 belaka...

Malamnya sebab makanan yang ditapau pun ada lagi dan anak-anak semua takmo makan so kami decided pergi Pasar Malam di Pantai Saujana..so cariklah apa-apa snack..

Esok pagi on Day 2 kami breakfast kat hotel...in terms of food compared to Thistle.. Lexis lebih banyak choices...lebih sikit jer lah...but in terms of pools... Thistle lagi best... bayangkan Thistle ada 4 separates pools... tapi maybe kelebihan G.Lexis adalah pada private pool dlm setiap biliknya...so pool yang kat luar tak semenggah sangat..oklah tu...kami pun tak mandi kat pool luar tu..

Lepas breakfast masuk bilik...ummi pun tumpang sekaki mandi kat pool ngan anak-anak...En. Ayah masuk sat jer pastu kuar.. Muaz pulak masuk...tak lama lepas tu kuar sebab tak tahan sejuk...then dia tengok maknya syok sangat sampai tak naik2...join balik turun dlm kolam.. naked jer hehe...

En. Ayah kata selagi tak puas jgn naik...bayangkan berendam dari kul 9 sampai 11.30 lepas makan breakfast terus masuk kolam...maklumlah private pool so takderlah orang nak tgk...sendiri-sendiri jer yg tgk...


Semua takmo balik.. nak duduk situ...hehe ...ayah kata kena buat satu pool cam ni kat tepi rumah..

Dekat G.Lexis ni selain mandi pool...antara aktiviti yg menarik adalah fishing dan crabbing...bawa tools sendiri free..kalau melalui hotel of course kena bayarlah.. Sempat jugaklah En. Ayah dan gengnya menurunkan sangkar ketam kat sebelah bilik...rezeki kami sangkut seekor... Ada juga kawannya yang mancing...sangkut jugak seekor ikan..

Gambar sekitar Grand Lexis..with buggy services..and ketam yg masuk sangkar En. Ayah..
Check out kul 1pm. Kami tak menyinggah mana-mana terus balik Rawang...anak-anak dok merengek nak pi lagi...heee insya allah ada rezeki lagi...kita pi lagi...





No comments: