Saturday, November 24, 2012

Umair & Moustoffa - Swimming Lessons ( 1st Class)

Assalamualaikum,

Hari ini Ummi and Ayah sign up Umair dan Moustoffa swimming class. Kami tinggal di Country Homes Rawang but classes held at Peransang Golf Templer Club. Dulu kat Country Homes ni ada juga club with swimming pool tapi malangnya dah tutup. Kalau masih ada sure ramai orang area Tasik Puteri, Country Homes, Emerald dan kawasan terdekat nak hantar anak belajar swimming. Unfortunately company yang took over the club dah bankrupt..so now the club is abandon...err takder sapa2 ker orang kaya yang nak beli club nih...

Okay2 sorry ummi melalut pulak yer..so now berbalik cerita swimming..Ummi dah called the instructor and confirmed the date and so on...pagi2 bangun hujan...tapi semangatnya anak-anak hujan2 pun diredahi juga...dah nama pun budak...pantang jumpa air lah...when we arrived there I was greeted by the instructor Mr. Punnia Jaya. Dia cakap dia ada sent messages and told about the cancelling class...fuh ummi cakap ummi tak dapat pun any msg...hehe dia salah hantar msg kat orang lain...tapi alhamdulillah pagi tu mmg ada instructor..ada personal matter but alhamdulillah the 2nd instructor can make it this morning so the class was held as usual..bayangkan kalau class cancel sure hampa bebudak tu..

Kami terlewat 15 minutes...sebab tersalah pi club becoz dekat sini ada 2 club berdekatan...yang satu Templer Golf Club...yang satu Peransang Templer Golf Club...Okay sampai jer budak-budak tu instructor suruh turun pool kecik main air dulu.. and kami parents pi isi form and bayar ler of course...fee RM250 seorang and RM5 seorang every time turun pool..

Dah siap register kami pun turun tengok Umair and Moustoffa dah masuk big pool..kedalamaan 4 ft..and yang hujung sekali dalamnya 8 ft.. Okay today 2nd instructor kalau tak silap namanya Kamarudin..ajar blow bubble and float...tangkap2 gambar sat then Ayah ajak Ummi, Ghazi and Muaz pi minum kat sebelah tu...siap2 jer minum adalah dalam setengah jam kot budak2 semua dah dismiss dah masuk pool kecik..

En. Ayah cakap kalau kami duk depan anak2 nanti takut depa manja takmo belajar betul2..but tengok dia orang pun dah okay...Umair takut waktu mula2 turun...Moustoffa pulak cam tak serius..but end result tengok dua2 dah boleh float correctly and dah tahu blow bubble correctly..

Tomorrow is their 2nd class...and kebetulan kawan cycling En. Ayah pun sign up anaknya on the same date...so dah janji ler tu besok nak swim sama2...huhu untunglah orang pandai swim kan...

Okay lets see their pictures...and insya allah Ummi will update on the next classes..


Ahmad yang hampa sebab tak dpt turun pool...tak bawa swim suit.


Kawan En. Ayah and anak-anaknya


Hehe kami teruja...


Blow Bubble practices

Mr. Punnia in yellow shirt and En. Kamarudin inside the pool.. Umair and Moustoffa succesfully float correctly.
Some friends suggested that if I bring my kids to either pool or waterfall sooner they can learn how to swim on their own...tapi sebenarnya kena pi kelas juga sebab instructor akan ajar swimming and breathing technic correctly ...so takderlah semput or salah urat ketika berenang...ini info yang ummi dapat waktu buat research...and I am sharing it for you readers.. :-) ... unless you yourself knows the technic and teach your children correctly..

That's all for today...tomorrow is the 2nd class...

Note : I have edited this entry after 4 years. Ternampak fb instructor ni kat FB so if you guys interested cari kat fb nama Punnia Jaya. Apparently he is still training and coaching swimming. So bolehlah you all contact and ask for latest details.

No comments: