Sunday, December 30, 2012

Pancake dan resepi

Assalamualaikum,

Sebenarnya..ni bukanlah first time ummi buat pancake...banyak kali dah...waktu cuti sekolah ni pancake dah mcm jadi menu utama untuk breakfast..

Ummi nak catatkan resepi pancake tu disini...senang esok lusa jadi rujukan Ummi...tapi maaflah takder step by step picture...sapa yang nak step by step boleh rujuk sini...sebab Ummi pun refer sini waktu first time buat pancake...credit and thanks goes to Nory...

Bahan-bahan pancake :

130gm tepung gandum
4 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin dicairkan
1 biji telur gred B dipukul ringan
2 sudu kecil baking powder
240ml susu segar

Cara-cara

Masukkan tepung, gula, baking powder dalam bekas dan whisk perlahan sebentar agar tepung, gula dan baking powder sekata.

Masukkan susu dan whisk agar semua tepung sebati bersama susu. Kemudian masukkan marjerin cair dan telur..Mengikut kata Nory kita tak boleh terlebih kacau...kalo tidak nanti pancake tu liat..kacau agak-agak sampai tidak ada ketulan tepung sudah memadai..

Then panaskan non stick pan..ambil sesenduk batter letak atas pan dan biarkan permukaan atas tu ada bubble sket..tips sebelum kita flip pancake ni...kita kena sodok perlahan-lahan di sekeliling pancake then barulah kita dapat angkat pancake tu dgn cantik...ni ummi punya staillah.. Peringatan api perlahan yer..kalau tidak hangit pancake tu nanti..

Ada juga ummi taburkan coklat rice or coklat chips yg ini anak-anak suka besides pancake yg plain tu..

Terbalikkan dan check bila batter tu dah masak maksudnya batter tu dah kuning sket dan tak cair lagi itu tandanya pancake kita dah masak..so bolehlah angkat..

So enjoy your pancake..bancuhan ummi ni boleh dimakan begitu saja...sebab dah manis sket..kalo resepi Nory she just add in 2 sudu besar gula...so nicelah kalau nak dimakan dgn jem...syrup ker...honey ker..apa-apalah..

Tapi En. Ayah suka letak olive oil dan honey..kalau makan pancake nih..


Sedap nih...
 Cuba jangan tak cuba...

No comments: