Saturday, January 28, 2012

Cream Puff

Assalamualaikum,

Lama tak update blog yer..bukan sebab tidak ada cerita tapi sebab kebanyakkan cerita dah diceritakan oleh en. ayah diblognya. Hemmm semenjak en.ayah buat satu lagi blog personal so kekurangan bahan entrylah ummi sebab kadang2 ummi tak sempat nak update almaklumlah..lappy dah uzur...semenjak dua menjak ni pun asyik sakit2...dgn tugasan harian..dan anak2 lagi so membuatkan ummi ketiadaan ruang untuk mengupdate blog..cuti tahun baru cina yg lepas kami pi Kuala Selangor utk short trip holiday..so sapa yg nak tahu apa xtvt kami kat sana bolelah lawat blog e. ayah yer.. errr ada ker yg nak baca....hehe tak kisahlah.. kuala selangor 2nd trip..

Okay semalam alkisah sebab anak2 bercuti sekolah rendah...cuma sekolah KAFA jer sebelah pagi...so adalah pembantu untuk tgkkan Muaz..ummi pun google ler resepi cream puff...tup tup jumpa resepi cream puff En. Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan.. So ummi pun copy resepi En. Mat... Tengkiu yer En. Mat sebab puff memang sedap dan gebu...cuma ummi derhaka resepi custard dia...En. Mat suh pakai susu IDEAL...ummi pakai brand lain...En. Mat suh guna orange ummi pakai sunquick...so rasa custard filling yang ummi buat tak berapa sedap...next time insya allah nak guna resepi En. Mat yang pakai whipping cream plak..

Cerita pasal cream puff teringat pulak Ezani Masterchef Champion tu hehe yelah kan Chef Riz puji puff yang ezani buat..so Ezani buat ari tulah yang mengujakan ummi untuk buat cream puff sendiri.. mula2 nampak cam messy dan susah tapi bila dah tahu stepnya senang jer rupanya..

 Cream puff + old town white coffee instant..


Ummi takder nozzle and piping bag..so guna jerlah apa yg ada..plastik biasa jer..since custard filling kureng..ada 3 biji lagi tu ummi letak peanut butter crunchy..lagi sedap..

Since Muaz dah gedik..gedik...bukan gedek..gedek cam Uncle Gedek yer uncle..so ummi takler tempek resepi kat sini...sapa nak sila google resepi cream puff En. Mat Gebu..






Monday, January 9, 2012

Adzbin Muaz - 5 Months Old

Assalamualaikum,


Keadaan sedikit sibuk almaklumlah anak kedua Ummi , Moustoffa dah masuk tahun satu..so masih perlu dipantau kerana kalau ikut hati ..emmm dia takmo pi sekolah..oklah takmo cerita pasal Papa sebab blog ayah dah byk cover cerita dia..atau mungkin ummi cerita di posting akan datang..untuk kenangan di masa hadapan..

Ni cerita pasal si kecik..Muaz...cepat betul perkembangan Muaz..dlm usia 2 minggu dah boleh angkat kepala...dlm usia sebulan kaki dah kuat boleh berdiri lama-lama..dalam usia 3 bulan lebih dah start meniarap..usia..4 dah boleh bergerak ke depan...now Muaz dah boleh pergi ke merata tempat...tapi belum fasa merangkak...Muaz sekarang baru nak belajar menyeimbangkan badan di atas kedua tangannya..aka..nak belajar merangkak...dan nak belajar duduk..dah senget-sengetkan montotnya hehe..Em..si kecik ni lebih advance..kalau suap makan..tak bagi and dia dah rasa...mau nangis dibuatnya..rasa-rasanya Muaz ni esok suka makan kot..

Okaylah cayang ummi cepat sikit duduk ...senang sikit boleh ummi masukkan dalam walker..tak payah dok mop lantai yer sayang..









Monday, January 2, 2012

Tahun Baru dan GM Klang

Assalamualaikum,

Alhamdulillah masih bernafas sehingga ke Tahun Baru 2012..Semoga tahun ini lebih baik dari yang lepas.

Banyak juga aktiviti yang dilakukan sepanjang 2 minggu lepas..Last weekend ummi sekeluarga pi Kuala Selangor untuk aktiviti JJCM (jalan-jalan cari makan..) Aktiviti yang tidak dirancang...keputusan dibuat waktu dalam kereta bila kami mendekati highway baru Latar..

Perjalanan jauh tapi sampai dalam masa yang singkat..tu yang seronok pi K.Selangor ikut Latar dari arah Rawang.. Sampai K.Selangor terus naik Bukit Malawati guna tram...punyalah seronok ..anak-anak seronok...mak pak pun seronok..

Turun dari Bukit stop solat kat masjid kat bawah then we headed to Tanjung Karang...konon nak pi lah cari mana-mana jeti turun ikan...nak pi tgk sawah padi tempat orang shooting...kot2 leh jumpa pantai..sebab tak dirancang so tak buat homework dululah..so kami main redah jer..Dalam perjalanan nampak 3-4 kedai makan tepi jalan..perut pun lapar so kami try semua tempat yang masih dibuka..bolehlah makan kat situ..ada yang rasa biasa-biasa jer ...ada yg mmg sedap..Then lepas makan jer sebab kami terpaksa patah balik untuk stop di kedai-kedai makan tu..and Muaz pun dah penat so we decided untuk balik saja...sampai rumah lebih kurang  pukul 6pm. 



Banyak lagi kisah trip ke K.Selangor nih..tercatit di blog En. Ayah...kalau nak tahu lebih lanjut boleh pi sini yer.. Trip Kuala Selangor.

Hari ini 1.1.2012 kami memulakan perjalanan ke S.Alam. En. Ayah ingin berjumpa kawannya, mengambil barang, kemudian singgah di rumah pakcik En. Ayah di Bandar Puteri Klang..Kemudian kami meneruskan perjalanan ke GM Klang di Bandar Botanic..First house kami pun di Bandar Botanic tapi dah disewakan..
Kat sini nak masuk banyak entrance..konsep plak macam ala-ala lowyat gitu..kedai yang jual barang yang sama tapi bukan satu jer kedai...banyakkkkk kedai..Kami nak cari baju untuk anak-anak sebenarnya so kena ikut targetlah kalau tidak sure merewang ke mana tah..cari punya cari masuk pavillion apa tah terlupa plak...then jumpa 3 kedai yang jual baju baby dan anak-anak bawah 5 tahun..kedai2 ni ada jugak jual baju 5 yrs above tapi tak banyak..

Masuk satu kedai baju nih ibarat masuk satu web online yang jual baju baby, toddler and boys..Yang beza cuma barangan ni semua depan mata...Apa yang dijual kat web ker kat blog ker..rata-rata semua ada kat sini..Romper...pyjamas..swimming suit..top..pants dari brand carter..ck..old navy...baby gap..dll..Ari tu ummi beli romper carter utk Muaz kat web..kat sini pun ada jual ngan harga yg sama..tapi kat sini kalau beli lebih dpt harga murah..yelah dah nama tempat pun untuk pemborong..Ada juga buyer waktu tu yang beli sampai 2-3 bungkus plastik sampah yang besar tu baju dan alat mainan..Sure jual online tu..hehe..Baju tido Muaz tak dapat sebab ummi budgetkan sepasang less RM15...yang ada semua RM20 above..nak beli 3-4 psg..at last terbeli pulak baju shirt and pants utk ahmad tema Thomas..duk riuh nak Thomas..nak Thomas..ayahnya layankan...haha dapat sepasang RM40...kalau kat luar tu ummi rasa lebih mahal..Lepas beli jer...dah tak larat  dah masing2 dah penat..yang kecik tu dah lapar so we decided to get out of there and balik Rawang..tak sempat khatam pun GM tu..next time perhaps itu pun kalo rajin..



Catatan Diari Online Ummi - 1.1.2012