Thursday, March 22, 2012

Food{ography} or Food{tography}?

Assalamualaikum,

Getting bored with old style look of me taking food pictures, so me trying this new presentation..using photoshop (still not as expert as my husband but I still managed to come out with this pictures).

I have tried photoshop CS3 (errr I know they have the latest version) but me like the old version, even have tried picasa (lately been using more picasa than CS3) and Microsoft Office Picture Manager but I think CS3 is still the best..

Last week while googling some recipes, me encountered this website, combining food and photography and I love all their pictures. So inspired from them I work out on this new presentation. What do you think? Confession...yes I know lots more to be improved but I am sure, practice makes perfect..

By the way, why on earth am I writing in English...well this is one way of me making sure I don't forget my English... mind my grammar ok..being a professional homemaker, I seldom use English in my day to day life..reading yes but speaking and writing, can count with my fingers..so that's why I always write my FB status in English..not to show off but to practices..

Ok stop mumbling...lets see the pictures..

I think it would be great if the picture is in portrait style rather than landscape, so it would look exactly like magazine cover..but me yet to discover how to do that in CS3..I've tried to rotate the canvas but it doesn't come out the way I wanted it to be..sifuu I need your help (referring to my soulmate > my husband.    
Ahmad said it looks like a monkey...hemmm but I wanted it to look like a clown...what say you?

which one ? clown or this so called petite pie..
Since husband bought a DSLR I never really learn it formally..after few years..I've discovered on how to change the exposure and ISO by myself....ya...yaa...I know..I am slow...but better than nothing..and most of all my initiative to learn..

My Little Caliphs is 8 months old

Assalamualaikum,
21 Mac 2012, genap 8 bulan baby kecil saya Muhammad Adzbin Muaz..Dah pandai merangkak tapi still slow lagi, dah pandai memapah, dan boleh berdiri kuat...mandi pun berdiri jer pegang baldi, tapi air liur masih banyak keluar (ngences) dan masih belum tumbuh gigi...owh lupa belum berapa pandai duduk...


Gambar fresh tangkap petang tadi waktu tido..

Thursday, March 8, 2012

Pencil Case Special Untuk Si Abang

Assalamualaikum,

Lama dah tak buat pencil case..since mengandungkan Muaz sampai laa ni..tapi dlm tempoh tu ada juga ummi jahit benda kecik-kecik..ada jahitkan wallet anak..mending sarung walker...jahit sarung bantal menggunakan kain mahal yang dibeli untuk buat craft project...

Disebabkan kesuntukkan masa dan lappy yang kurang sihat...ummi jarang melawat rumah craftzone...banyak juga crafter2 baru...thumbs up to those yang selalu comes up with new idea and creation...Ummi pun dah lama di craftzone since Maya created it April 2009 kalo tak silap...

Tapi bila hadirnya si kecil Muaz...all the priorities goes to anak-anak...Ummi juga dah tak amik custom order for pencil case or bags...tak tahu bila nak continue balik...and for this moments ummi lebih senang menghasilkan craft or any handmade just to craze my passions...

Okaylah panjang pula coretannya...to intro jer ...intro mengenalkan diri pd crafter2 baru...ader ker crafter lain yg masuk sini...

Okaylah ini sesi recycle..menggunakan beg canvas ( tak sure ni canvas ker pvc...tapi ni hat yg kalis air cam beg sekolah punya material tu)...beg ni En. Ayah dpt waktu pi OGA..so ummi pun potong2...jahit2...taraa...siap untuk Umair...boleh letak kaler sekali kat dlm...buat pencil case jenis flat ni lebih cepat dari boxy...Yelah sekarang nak buat kerja semua kena cepat...nanti bila Muaz start menyanyi tak dan pulak nak siapkan utk abang...dan tak boleh concentrate buat kerja...Image racing car dan nama tu pun ummi jahit zig zag jer kat pencil case tu..

Handmade Pencil Case for Umair...suka dia dpt pencil case nih..anak gumbira...ummi pun suka   
Hanya Umair jer yang ada..

Friday, March 2, 2012

Selamat Hari Lahir - Ahmad Faiq Ghazi 4 Tahun

Assalamualaikum,

Kebetulan En. Ayah tengah on kan blognya di screen so ternampaklah gambar Ghazi..terus ummi teringat belum update lagi entry bz'day Ghazi kat blog..kenangan untuk hari kemudian..dalam tempoh setahun sahaja...begitu jauh perbezaan fizikal dan mental yang telah Ghazi lalui...anak-anak kecil ni nampak betul perubahannya...ummi yang tengok Ghazi hari-hari kadang-kadang tak perasan perubahan ini...itu yang kena simpan kemas2 di blog Ummchak..

Okay...24 Februari 2012 yang lepas genap umurnya 4 tahun..Tahun ini buat lain sikit...pi potong dan makan kek kat kedai jer.... Yang special lagi sebab ummi belanja...hehe...So far ummi tak pernah buat birthday party untuk anak-anak..tapi ummi rasa bukan buat birthday party saja yang menunjukkan kita sayang kat anak-anak kita...banyak lagi cara lain...ummi dulu kecik-kecik pun takder nak celebrate-celebrate ni..Emm mesti ada yang kata...tu zaman bila...laa ni zaman bila...emm yang penting ingatan utk anak-anak itu ada...

Ummi tampalkan bukti kenangan hari itu di sini..

Ghazi...setiap seorang 1 makan different slices of cake...En. Ayah makan aiskrim..

Posing masing-masing.

24.02.2012 - Ahmad Faiq Ghazi turn 4 years old..