Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Guru...

Assalamualaikum,

Selamat Hari Guru kepada semua warga pendidik, tidak kira guru sekolah tadika, guru tuisyen, guru KAFA, ustaz dan ustazah, guru sekolah kebangsaan dan menengah, guru matriks, pensyarah hatta ibu bapa juga..tugas kita semua adalah mendidik..

Satu tanggungjawab yang berat dan amanah yang amat besar.. Besar jasa dan pengorbanan seorang guru ini. Jadi para guru janganlah banyak mengeluh ya..Besar ganjarannya nanti jika amanah dalam menjalankan tugasan anda.. Bak kata kawan ummi bukan hanya guru tapi apa jawatan sekalipun yang kita sandang, ikhlaskan hati dalam melaksanakan tanggungjawab.

Okaylah ummi tak mau cerita panjang lebar bab lain..ni nak cerita pasal persediaan ummi untuk sambutan hari guru di sekolah anak-anak Ummi.

Tahun ini ummi buatkan fabric bookmarks sebagai tanda penghargaan kepada guru-guru yang mengajar anak-anak ummi. Selain daripada bookmarks ummi juga sediakan mint dengan personalised label. Tapi semua printing like label and tags ummi tak buat sendiri...Ummi google dan banyak betul free printable on the website. Pilih jer mana yang kenan dihati. Kalau tak kenan pun emm...pandai-pandailah touch up yer..like I did hehe.

Untuk bookmarks ummi dapat inspirasi dari skip to my lou... dan free printable dapat dari tip junkie. Ingatkan kita saja yang berjimat...tapi minah saleh pun berjimat cermat..Ye lah memang hajat dihati kalau boleh nak bagi yang mahal-mahal tapi kalau ada anak 2...sorang 6 orang guru...emm banyak juga tu...anyway sebenarnya ingatan dan penghargaan itu yang pentingkan.. Sebab itu ummi sanggup spending time jahitkan fabric bookmark tu... Lebih-lebih lagi I am a stay at home mom...and a crafter...so my passion took over. Rasa lebih puas bila hasil tu dari tangan ummi sendiri..

See what I did.





You are appreciated. Thank You Teacher!

Tuesday, May 8, 2012

Uji Resepi : Levain Bakery NYC, Chocolate Chips

Assalammualaikum,

Last week was a very productive week for recipes experimentation. Feel frustrated as my earlier post has gone into the wind..

Em..Ummi watched this programme - Throwdown with Bobby Flay at Li channel..and this time he versus Levain Bakery New York City in making tremendous Chocolate Chip Walnut Cookies. They have mentioned that the taste is different than the normal choc chips. This one taste chewy gooey..rather than crisp like usual..

Okaylah, ummi follow recipe from Judy's kitchen..jauh sgt beza cookies ummi than Judy or Levain..Levain punya seberat 6 oz (kalau tidak silap)..besar sgt.. Okaylah if you google the recipe, mat saleh out there even have forum about this cookies..

Umair cakap " Ummi buat biskut ni tak jadilah" hehe gelak pulak bila dengar dia cakap...Actually this is the exact textures that I am seeking for...My internet coverage is not excellent today and my baby is making lots of sound to get my attention..I am ending this entry with my ala Levain cookies..and the image of the original Levain's cookies..


Tempting isn't it? Credit goes to Creamandsugar.ca website for this picture.

Umair

Assalamualaikum,

Wah rupanya sebulan dah tak update blog..cerita banyak.. ada tu yg hampir terlupa ada cerita begitu begini...Ini cerita bulan april birthday Umair..Ye lah nanti senang nak baca...buat pulut kuning bagi kat jiran, bagi goodies kat kawan-kawan sekolahnya  dan beli sebiji kek. Happy Birthday Umair yg ke 8.