Thursday, June 28, 2012

Cerita Saya Adzbin Muaz Jun 2012

Assalamualaikum,

Nama saya Muhammad Adzbin Muaz. Hari ini genap umur saya 11 bulan 1 minggu. Saya dah ada 3 batang gigi atas dan akan dtg 2 di bawah.



Ummi selalu masukkan saya dalam playpen bila ummi nak buat kerja...sebab saya ni aktif...saya suka panjat sana, panjat sini, saya suka kutip dan masukkan semua benda dalam mulut, saya suka main celah kerusi. Hehe sebab itu ummi masukkan saya dlm playpen kalau ummi sibuk.





Kadang-kadang saya tak kisah duduk dlm playpen, bila ngantuk saya tido, tapi bila saya bosan, saya pun nangislah minta ummi keluar dan main dgn saya.



Hari ini saya dah pandai menapak 2-3 langkah. Kalau saya rajin berlatih, insya-allah raya nanti saya dah pandai jalan. Wah lagi banyak yang perlu saya terokai.

Okay nanti ummi update lagi cerita pasal saya...bai...bai..

Sunday, June 17, 2012

Dari Muo ke Batu Pahat [Jalan-Jalan Cuti Sekolah] 2012

Assalamualaikum,

Alkisah ini sambungan cerita entry yg lepas ya.. Lepas balik sehari dua di Muo kami balik ke Batu Pahat plak...rumah mertua..

Di Parit Raja Batu Pahat apa lagi amik peluang makan mee bandung kat warung wak harunlah located kat simpang traffic light Parit Raja..sure tanya saya kenapa tak makan mee bandung kat Muar..sebab Muar punya lagi power..sebenarnya hari itu kami kesuntukan masa dan warung mee bandung yg popular tu pun dah takder lagi kat tempat yg saya pergi dulu..anyway mee bandung Wak ni pun kelas jugak tau...

Kami pergi dua keluarga...En. Ayah ajak keluarga makcik sekali dan tok wan (atok perempuan)..spending good quality time dgn sanak saudara sebelah suami dan mesrakan lagi hubungan silaturahim ;-).


Lepas makan..kami pun borak-borak kejap pastu pikir mana nak pergi lepas nih..Then come out idea pi Dataran BP...kami anak beranak pun lum jejak kaki ke situ lagi...so balik rumah dulu hantar tok wan...ayah mertua pun tak pi sebab penat seharian berpuasa...so kami pi 2 kereta jer..ngan makcik suami..Cik Ann sekeluarga.. Yang paling suka of course ler bebudak sebab rupa-rupanya waktu memalam cenggini dia org pakat main bola.. Bagus juga...satu lagi sesi memesrakan anak-anak dgn pakcik2 sepupu...kecik2 dah kena panggil pakcik..almaklumlah adik beradik mak dan ayah pun ramai yg muda-muda lagi..

Tengok betapa gumbiranya anak-anak..kami yang dewasa ni pakat tengok jerlah gelagat budak-budak sambil melepak ambil angin..


Esoknya plak sebelum balik Rawang sempat lagi kami mengajak emak jalan-jalan di BP Mall..Ni sessi makan donut di Big Apple BP Mall..


To be continued lagi dgn cerita di PD pulak..

Saturday, June 16, 2012

Dari Rawang ke Muo [Jalan-Jalan Cuti Sekolah] 2012

Assalamualaikum,

Jarang-jarang dah rumah ni berupdate...lagi-lagi semenjak bertukar kepada P1 wifi... waktu siang line teramatlah slow berbanding celcom..tapi kami boleh wifi satu rumah..itu yang bestnya plak..ada pro dan con jugak pakai P1 tapi nak buat cam mana...ikut jerlah lagi pun dah ikat kontrakkan..

Okay ni cerita cuti sekolah yang lepas..kami sekeluarga balik Muar dulu...3 bulan sekali baru balik kg atau pun ikut cuti sekolah..bila balik Muar jarang-jarang pula bawa anak ke bandar...so since kampung saya di Muar haruslah saya mengenalkan bandar Muar kepada anak-anak..

So ini antara aktiviti kami dalam sessi lawatan kali ini..Kami bertolak dari Rawang sebelum subuh sebab target nak sarap kat Muar...nak makan lontong Muo yang femes...dan sate..so ummi pun bukannya ingat jalan kat Bando tu...tapi alhamdulillah dalam ingat-ingat lupa tu jumpa jugaklah tempat nak sarap pagi tu..

Meh tengok gambo kat bawah ni yer...kedai kecik...meja kecik ..ruang yang kecik...penuh meja makan..tapi lontong dan sate memang sedap..makan di Restoran Haba Jalan Majidi Muar...tapi sebab orang ramai so makan terpaksalah berhimpit-himpit kami anak beranak..


Lepas isi perut kami seterusnya menuju ke Tanjung Emas..maklumlah dah dekat-dekat pun dgn kedai tu...parking jer terus nampak bot...get ready nak belayar...apa lagi kami anak beranak pun naik ler bot tu bersiar-siar atas air selama 40 min...lama tu..



Di atas nampaklah pemandangan yang memang tidak boleh dilihat dari daratan...baru ler kami tahu ada ini ...ada itu...


Turun dari bot...bagi anak-anak main kat playground sekejap dan kami pun headed back to rumah ayahbonda saya..

To be continued ...