Monday, November 26, 2012

Umair & Moustoffa - Swimming Lessons (2nd Class)

Assalamualaikum,

Yesterday, Ahad kami bawa Umair & Moustoffa ke kelas kedua mereka..Yesterday they said cikgu ajar mereka kick kaki...and slide...katanya cikgu suruh buat bengkok, buka, tutup kaki...gaya katak gitu...hehe then cikgu suruh mereka slide for short distance...ummi semalam tak dapat nak pergi tengok betul2...tengok dari jauh gambar pun amik dari jauh...cuma ada few jer gambar yang snap dari dekat...

Yesterday jumpa kawan baru...wife to En. Ayah's friend..Saturday dia ada juga but she was with another friend...so bila dah duduk sama and En. Ayah pula sibuk bersauna so I just could not move around because all the stuff and Muaz that I need to care off..

After they finished their class, Ummi tengok Moustoffa dah practice sendiri berenang without touching his feet to the floor...good and alhamdulillah..abang insya allah will catch up soon..

Well I did chit chat with neighbours about sending my sons to this swimming class..but different peoples might have different opinions and perceptions...for me it's up to you on how you want to fill your child with..and what is your goal as you raising up your children...some might find it's a waste..to spend RM500 only for the fee and RM5 for each entry just for this purpose..tapi as for me and my husband, we agreed we rather spend our money for children first then baru other things..like filling up our house with furniture or nak kasi renovate rumah kaw-kaw..sekarang rumah pun yang ada cuma basic furniture..bukan nak kata kami ni berduit sangat but we try to allocate some for our childrens benefits..

For this year kami planning swimming...insyaallah di tahun-tahun yang mendatang kami nak hantar anak-anak for more ilimiah or kerohanian courses...so just do what ever you think is important for your children.

Okay nak sambung sikit, waktu dekat pool Ummi tengok ada sorang kakak ni berusahalah mengangkut satu beg besar..terpikir apalah kakak ni nak buat...nak ada sukan air ke apa...ooo rupa-rupanya she is Kak Karolina Wan Hasan. She is Master Trainer for Aqualogix Malaysia and the only certified trainer in Malaysia..So kawan pun tanya-tanyalah dia sikit pasal course and the fee...so dia kata we can join her trial class next Sunday for free for an hour..

Seronok tengok 2 adults students belajar semalam..it's like a kickboxing training or maybe aerobic but she trained them in the water...according to her, training ni sesuai untuk orang yang ada masalah sakit lutut, lower back pains and sportsman who just gone for surgery...for confirmation and more info sila-silalah google https://www.facebook.com/pages/AquaLogix-Malaysia/202787373133942.


Sedang gigih berlatih bersama teman-teman baru
  
Aqualogix Master Trainer - Pn. Karolina or lebih mesra dipanggil Kak K. Sedang beri instruction pd students.



Ahmad happy sebab dpt turun kolam.. adik Muaz unhappy because kena sit dlm stroller and just watching people main air...sian anak ummi ...next time yer insya allah..




Saturday, November 24, 2012

Umair & Moustoffa - Swimming Lessons ( 1st Class)

Assalamualaikum,

Hari ini Ummi and Ayah sign up Umair dan Moustoffa swimming class. Kami tinggal di Country Homes Rawang but classes held at Peransang Golf Templer Club. Dulu kat Country Homes ni ada juga club with swimming pool tapi malangnya dah tutup. Kalau masih ada sure ramai orang area Tasik Puteri, Country Homes, Emerald dan kawasan terdekat nak hantar anak belajar swimming. Unfortunately company yang took over the club dah bankrupt..so now the club is abandon...err takder sapa2 ker orang kaya yang nak beli club nih...

Okay2 sorry ummi melalut pulak yer..so now berbalik cerita swimming..Ummi dah called the instructor and confirmed the date and so on...pagi2 bangun hujan...tapi semangatnya anak-anak hujan2 pun diredahi juga...dah nama pun budak...pantang jumpa air lah...when we arrived there I was greeted by the instructor Mr. Punnia Jaya. Dia cakap dia ada sent messages and told about the cancelling class...fuh ummi cakap ummi tak dapat pun any msg...hehe dia salah hantar msg kat orang lain...tapi alhamdulillah pagi tu mmg ada instructor..ada personal matter but alhamdulillah the 2nd instructor can make it this morning so the class was held as usual..bayangkan kalau class cancel sure hampa bebudak tu..

Kami terlewat 15 minutes...sebab tersalah pi club becoz dekat sini ada 2 club berdekatan...yang satu Templer Golf Club...yang satu Peransang Templer Golf Club...Okay sampai jer budak-budak tu instructor suruh turun pool kecik main air dulu.. and kami parents pi isi form and bayar ler of course...fee RM250 seorang and RM5 seorang every time turun pool..

Dah siap register kami pun turun tengok Umair and Moustoffa dah masuk big pool..kedalamaan 4 ft..and yang hujung sekali dalamnya 8 ft.. Okay today 2nd instructor kalau tak silap namanya Kamarudin..ajar blow bubble and float...tangkap2 gambar sat then Ayah ajak Ummi, Ghazi and Muaz pi minum kat sebelah tu...siap2 jer minum adalah dalam setengah jam kot budak2 semua dah dismiss dah masuk pool kecik..

En. Ayah cakap kalau kami duk depan anak2 nanti takut depa manja takmo belajar betul2..but tengok dia orang pun dah okay...Umair takut waktu mula2 turun...Moustoffa pulak cam tak serius..but end result tengok dua2 dah boleh float correctly and dah tahu blow bubble correctly..

Tomorrow is their 2nd class...and kebetulan kawan cycling En. Ayah pun sign up anaknya on the same date...so dah janji ler tu besok nak swim sama2...huhu untunglah orang pandai swim kan...

Okay lets see their pictures...and insya allah Ummi will update on the next classes..


Ahmad yang hampa sebab tak dpt turun pool...tak bawa swim suit.


Kawan En. Ayah and anak-anaknya


Hehe kami teruja...


Blow Bubble practices

Mr. Punnia in yellow shirt and En. Kamarudin inside the pool.. Umair and Moustoffa succesfully float correctly.
Some friends suggested that if I bring my kids to either pool or waterfall sooner they can learn how to swim on their own...tapi sebenarnya kena pi kelas juga sebab instructor akan ajar swimming and breathing technic correctly ...so takderlah semput or salah urat ketika berenang...ini info yang ummi dapat waktu buat research...and I am sharing it for you readers.. :-) ... unless you yourself knows the technic and teach your children correctly..

That's all for today...tomorrow is the 2nd class...

Note : I have edited this entry after 4 years. Ternampak fb instructor ni kat FB so if you guys interested cari kat fb nama Punnia Jaya. Apparently he is still training and coaching swimming. So bolehlah you all contact and ask for latest details.

Sunday, November 11, 2012

My Day @ Terry Fox Run, KL 2012

Assalamualaikum,

Today whole family woke up early than usual as we need to prepare for Terry Fox Run event. Held at Padang Merbok KL.Since we are staying at Rawang so we thought we need to drive there early.

We reached there around 7.45am minus 15 min which En. Ayah spent at his office because he needs to collect his polarizer. Otherwise we could be at Padang Merbok 15 minutes ealier..It's kind a difficult to find a parking space so Mr. Driver just park besides the road near the entrance of Tugu Negara and we walked to the field..

Ini kali kedua Ummi join aktiviti larian charity..kali pertama waktu ummi kerja dgn HLA...yang this time pula pergi under company En. Ayah..and first times for the kids..

Okaylah dapat meregangkan badan sebab dah lama berkarat..and most important..we are supporting Terry Fox cause..So ini adalah sebahagian dari gambar kenangan sewaktu larian ...eih silap sewaktu jalanan..




Stretching

Flag Off

Bersemangat tu.

Baby walk

Route


Mr. Terry Fox read here for more of his inspirational story http://en.wikipedia.org/wiki/Terry_Fox