Sunday, December 30, 2012

Uji Resepi : Roti Jala

Assalamualaikum,

Malam ni Ummi nak update entry uji resepi roti jala. Harus dilakukan cepat sebelum Ummi terlupa resepinya..

Resepi asal Ummi amik dari blog Masam Manis...Kak Azlita pun mencuba resepi Lynn dari My Resepi...tapi memandang kuantiti bahan yang digunakan banyak so ummi rasa tak sesuai..K.Azlita pun ada bagi link resepi Roti Jala Mat Gebu...ummi tengok sukatan pakai cawan emm okaylah senang sikit ummi nak adjust mengikut kuantiti yang Ummi mahukan.

So ini resepi asal dari Che Mat...dan Ummi adjust sket mengikut kuantiti yang ummi mahukan..cam biasa senang untuk dijadikan reference Ummi in future...

Bahan :

Tepung gandum 3 cawan
Air 2 cawan setengah
Susu segar (optional) 1/2 cawan - kalau tak mahu letak susu letak air
2-3 titik pewarna hijau cam Ummi buat
1 biji telur
3 sudu besar mentega
Secubit garam...

Cara-cara :

Satukan semua bahan diatas dengan whisk dan tapis bancuhan..
Panaskan non stick pan
Lenserkan dengan minyak zaitun atau minyak masak biasa (celup kitchen towel dlm minyak sikit dan lapkan pan.
Isikan adunan didalam botol sos yang bermuncung tiga . Atau kalau tiada gunakan acuan roti jala yang biasa. Bila panas paipkan adunan diatas pan secara melintang dahulu dan kemudian menegak. Ummi gunakan api kecil.
Bila permukaan adunan pucat..maknanya roti jala kita dah masak and bolehlah menggulung..Ummi rasa gulung ini ada banyak cara.
Cara Ummi, lipat roti sepertiga atas dan bawah angkat dalam pinggan dan gulung dari tepi hingga ke hujung..
Teruskan menjala hingga adunan habis..

Kalau tak tahu gulung silalah refer link blog K.azlita ni atau googlelah mana-mana...


Dalam gambar ni roti jala Ummi yang masak dan kari daging berdalca tu En. Ayah yang masak :-)
Owh...owh...owh...ni dia rupa botol 3 muncung tu yer..kalau biasa google resepi sure tahu benda ni...tapi bagi yang baru tahu...botol ni biasanya orang beli kat Daiso rega RM5 hengget..tapi ada jugak kedai bakeri yang jual benda ni..



Selamat mencuba....

Pancake dan resepi

Assalamualaikum,

Sebenarnya..ni bukanlah first time ummi buat pancake...banyak kali dah...waktu cuti sekolah ni pancake dah mcm jadi menu utama untuk breakfast..

Ummi nak catatkan resepi pancake tu disini...senang esok lusa jadi rujukan Ummi...tapi maaflah takder step by step picture...sapa yang nak step by step boleh rujuk sini...sebab Ummi pun refer sini waktu first time buat pancake...credit and thanks goes to Nory...

Bahan-bahan pancake :

130gm tepung gandum
4 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin dicairkan
1 biji telur gred B dipukul ringan
2 sudu kecil baking powder
240ml susu segar

Cara-cara

Masukkan tepung, gula, baking powder dalam bekas dan whisk perlahan sebentar agar tepung, gula dan baking powder sekata.

Masukkan susu dan whisk agar semua tepung sebati bersama susu. Kemudian masukkan marjerin cair dan telur..Mengikut kata Nory kita tak boleh terlebih kacau...kalo tidak nanti pancake tu liat..kacau agak-agak sampai tidak ada ketulan tepung sudah memadai..

Then panaskan non stick pan..ambil sesenduk batter letak atas pan dan biarkan permukaan atas tu ada bubble sket..tips sebelum kita flip pancake ni...kita kena sodok perlahan-lahan di sekeliling pancake then barulah kita dapat angkat pancake tu dgn cantik...ni ummi punya staillah.. Peringatan api perlahan yer..kalau tidak hangit pancake tu nanti..

Ada juga ummi taburkan coklat rice or coklat chips yg ini anak-anak suka besides pancake yg plain tu..

Terbalikkan dan check bila batter tu dah masak maksudnya batter tu dah kuning sket dan tak cair lagi itu tandanya pancake kita dah masak..so bolehlah angkat..

So enjoy your pancake..bancuhan ummi ni boleh dimakan begitu saja...sebab dah manis sket..kalo resepi Nory she just add in 2 sudu besar gula...so nicelah kalau nak dimakan dgn jem...syrup ker...honey ker..apa-apalah..

Tapi En. Ayah suka letak olive oil dan honey..kalau makan pancake nih..


Sedap nih...
 Cuba jangan tak cuba...

Monday, December 24, 2012

Venturing amigurumis....

Assalamualaikum,

Alhamdulillah...alhamdulillah...akhirnya dapat juga ummi buat amigurumi...hajat nak belajar mengait jarum satu atau crochet ni dah lama. Terpendam sejak 2 tahun lepas...baru dalam bulan ni, ummi take it seriously...hari tu dah buat bunga...so kali buat amigurumi...walaupun ummi ni beginner and bukannya tahu baca chart bagai...tapi disebabkan cute punya pasal...usaha jugaklah...pattern asal bukannya picture tutorial...tapi hati ni mmg nak sgt buat koala yg cute tu...so kenalah study chart tu...terms and this is the results...err tapi ada juga terms yg ummi tak tahu nak buat praktikalnya...so ummi pusing cara yg ummi tahulah hehe...


My very first amigurumi...Cuddly koala..

I've made him a sister... few days after him..


And I've made this Mr. Blackie The Spider for Muaz malam tadi.. lepas jer shoot gambar ni pagi tadi...tgh2 dok taip...tiba-tiba dengar Muaz cakap bye-bye...tengok-tengok ooo dia dah campak Mr. Blackie ke luar and Mr. Blackie terus masuk longkang..hemmm dah kena mandi... This is my very own pattern.. senang jer kan...cuma sebab malas nak guna dslr...pakai tab jer so tak berapa jelas gambar tekstur Mr. Blackie nih...

More crochet projects coming on...insya allah and suka sangat-sangat...



Sunday, December 9, 2012

Kelas Swimming Lagi - 8 Dec 2012

Assalamualaikum,

Semalam temankan anak-anak pergi kelas swimming kat Peransang Golf Templer Park Club lagi. Kelas yang ke 4. Sepatutnya this week start kelas ke 5 dah tapi last sunday kami tak pergi. Ummi sekeluarga terpaksa balik kampung emergency due to my eldest brother admitted and doc kena potong kaki my brother.. kerana komplikasi kencing manis..

Since setiap minggu kami ada commitment hantar anak2 ke swimming kelas so we took this opportunity to do some exercise...yang memang selama ini kami selalu abaikan..sadis jer..sedangkan kesihatan itu juga penting...last week sempatlah ummi naik exercise bicycle...threadmill...but this week pi jog jer...sebelum menghantar anak pi kelas... Kat club tu for non member kalo nak masuk gym RM15 per person..okaylah kalo nak tahu mana satu alatan yg sesuai sebelum kita decide nak beli..cubalah exercise kat gym dulu.. harga barang-barang gym ni pun bukannya murah...kang dah beli tak sesuai rugi plak kan...

Matlamat ummi bukan nak kuruskan badan...itu kira bonuslah kalo kurus but sebenarnya more to cardio exercise..jgn hangat-hangat pisang goreng jer yer..

Update on swimming class...boys dah boleh float terlentang dan boleh swim short distance..tapi boys mcm tak cukup nafas... kena byk exercise jugak dari terperuk kat rumah and main game..



Tempat tanah tumpah darah Umair...Dilahirkan di sini..Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar 8 tahun yg lalu..excited Umair..walhal pergi nak tengok keadaan pak longnya di emergency room. tapi budak-budak tak boleh masuk pun...mereka cuma dpt melambai jer bila pak long mereka ditolak keluar atas bed oleh doktor ke x-ray room...

My husband tengah running...stamina lebih dari ummi nih.

 
Amik gambo belakang jerlah ye.....maksimum 10 min jer for each tools sebab lepas tu kepala pun goyang.. 


Kami bersenam si kecik ni terpaksa rela duk dalam ni jerlah...


Progress 4th class