Saturday, March 23, 2013

Sling Clutch - Willow Grove by The Alexander Henry Collection

Assalamualaikum,

Dalam seminggu ni, ummi sibuk mengerjakan sling clutch bagi menggantikan sling clutch lama yang mmg hari-hari pakai.. Tapi this one, saiznya besar sikit and still menggunakan Kwik Sew pattern..since I am a practical person so kalau berjalan ke mana-mana ummi lebih suka pakai sling clutch rather than sling handbag..tapi sling clutch lama ruang dalamnya hanya muat-muat utk beg duit dan hp...bila En. Ayah suruh simpankan kunci kereta dah tersembul-sembul keluar takut tercicir pula. So that's lead me to resize the bag.

Banyak juga cabaran nak buat sling ni, banyak kali tetas sebab dah lupa cam mana teknik jahitannya...ada jugak rasa nak give up...sampai terdetik dalam hati...ahh kalo tak jadi juga ni ke tong sampah ler nampaknya...tak kiralah pakai fabric designer ker tidak...tapi alhamdulillah last attempt menjadi...

Sling clutch ni ummi gunakan fabric designer...motif Willow Grove by The Alexander Henry 2009 collection..Ummi beli kain ni pun dah lama tahun 2009 ker 2010...konon nak simpan utk anak perempuan after Ahmad...tapi tak ada rezeki, keluar yang last pun boy jugak...Muaz....so decided gunakan kain ni utk diri sendirilah...nak buat blouse or skirt labuh pun tak cukup, kain cuma semeter... yang kaler turqouise tu Kona Cotton..beli mix and match sekali dengan Willow Grove...tapi dah nama kain cotton iron banyak kali pun crumple juga...

So inilah hasil yang tidak seberapa...bolehlah utk diri sendiri...kan...


Sling Clutch...Willow Grove by Alexander Henry


Pandangan belakang...using Kona Cotton... tali bag tu sebelah ummi jahit mati sebelah lagi just ikat riben...adjustable..

Boleh muat handphone...wallet and tab 7 pun boleh masuk...tapi ummi takder tab 7 yang ado tab 10.1 hehe tak muat


Pakai magnetic button ... ingatkan nak buat lining dalam with zipper tak rasa macam hassle so ini je lah...
Sambil menaip blog ni kepala dok pikir...uish sayangnya nak buat pakai hari-hari plus tali sling pun ummi tak lining dgn interfacing so sure bersimpul-simpul nanti... hat dulu pakai heavy cotton so tak ler bersimpul-simpul.. tgklah kalo rajin menggunung boleh buat satu lagi pakai heavy cotton pula...sbb dah tahu cara mudah nak buatnya hasil dari tetasan byk kali....

No comments: