Wednesday, July 10, 2013

Front Post Double Crochet (FPDC) & Back Post Double Crochet (BPDC)

Assalamualaikum,

 Salam 1 ramadhan. Hari ini Ummi nak share tutorial FPDC dan BPDC. I have been browsing through google and found few. Unfortunately it is not as easy as I thought.. But tutorial made by Sara from My Merry Messy Life is the easiest and I can simply understood the instructions. 

All the pictures and words copied from My Merry Messy Life  none are mine. All the credits should goes to her and thanks Sara. I am compiling it here for my easy reference so I don't have to waste time browsing and keep forgeting which the easiest link to follow :-).

Front Post Double Crochet


Some of the pictures have been cropped and words not allign due to apps I've used.


 Back Post Double Crochet



Enough for me to follow :-). If you feel lost than you should refer to youtube tutorial (^_^)v.

Tuesday, July 9, 2013

Ramadan 1434H/2013

Salam ramadan dari kami sekeluarga.



 Ummi Izah







Monday, July 1, 2013

Amigurumi : Elephant and Ironman

Assalamualaikum,

Lama betul ummi tak update blog yer. Rajinnya hanya mengupdate fb..kenapa malas yer...hemmm malas nak duduk depan pc..ni pon tak pakai pc..edit2 gambar semua pakai android apps. .. tak dpt letak watermark sebab gambar oversize pulak walaupun dah resize hemm...hopefully takder yg copy my pictures without my consent yer...

Okay tahun ni rasanya mmg craft concentration hanya pada crochet atau kait jarum satu..dan lebih menumpu kepada amigurumi...

So ini yg terbaru ummi buat...elephant ni amigurumi double crochet pertama yg buat..credit goes to Jam made . Project ni started before teacher's day...then I had to stop sebab nak buat crochet frame...semua dah settle barulah sambung balik projek terbengkalai...

Muaz mmg suka elephant tapi bila bawa pergi zoo tengok live takut...Muaz tak boleh sebut elephant, dia sebut elleboo...so ummi namakan ami ni Mr. Elleboo...

Mr. Elleboo...biggest amigurumi so far I've made..isn't he cute?

As a mother, you will satisfied if you could give something to your children made by yourself..don't you?


Next is my little ironman. This one made special as Moustoffa birthday's gift.. 8 tahun dah anak ummi ni.. orait pattern from Little Yarn Friend  . Sepanjang ummi buat amigurumi, rasanya ami yg kecik2 ni, walaupun tempoh buat tak selama yg besar tapi cabarannya waktu assemble..sebab dia kecik, jari kita besar alahai...tensi juga kekadang...anyway alhamdulillah semua dpt diatasi..

Little ironman...Moustoffa gambar tengah..Ahmad gambar kanan pegang-pegang jerlah.

Jangan main-main ada car collection juga tau sama macam Tony :-)