Thursday, September 12, 2013

Coretan Memori 3hari 2malam Cherating-Kuala Terengganu-Temerloh 2013

Assalamualaikum,

Emm bersawang lagi blog ni yer..baru nak start kemas-kemas..Bila agaknya nak update entry ke Melaka dan Cameron Highland..??

Takper kita teruskan jelah dgn cerita yg ini...last weekend ummi sekeluarga pergi Cherating..tidur 2 malam di Holiday Villa. Kami ikut Technip Department Trip..Alhamdulillah untung orang yg kerja kat Technip ni tiap-tiap tahun ada trip tapi by department. This year  trip ke Cherating dan Bangkok...En. Suami pilih Cherating sebab tak banyak sgt top up kosnya..

Kami bertolak pagi Jumaat. Plus minus berhenti breakfast...pi toilet..stretching bagai kami tiba di Cherating dalam pukul 12 lebih..Sampai jer dah boleh check in sebab bilik pun dah ready...Masuk jer bilik kami check in di Garden Villa...alamak aii...indah khabar dari nama..tak mcm 5 bintang atau 6 bintang punya hotel..Lebih kurang sama jer dgn De Palma Inn Kuala Selangor yang kami check in last year..Tapi kira De Palma okaylah sepadan dgn bintangnya...anyway bersyukurlah yer company dah cover budget cuma En. Suami kena top up sikit maklumlah anak ramai..

Holiday Villa Cherating.


Check in lepas solat kami terus keluar cari sata...Destinasi pertama Warung Aziz Satar di Kemaman..kalau cari pakai waze sebenarnya warung ni lebih dekat dengan SMK Geliga daripada Masjid Geliga..Nasi semua dah abis...alhamdulillah pagi tadi dah makan nasi lemak so coverlah sikit perut anak-anak..boys memilih pulak tak makan sata...so makanlah sotong dan udang celup...ummi dan ayah nak cuba mee chalong tapi not so tastylah...even sata kat warung ni pun kalau mengikut standard En. Suami so so jer katanya...compared to sata yang kami pernah beli di tepi jalan about 5 years ago..Nak balik bungkus lagi sata 2 cucuk dgn pulut panggang sikit..En. Suami yang kata so so...

Warung Aziz Satar Kemaman.

Ummi belasah je hehe.. tu yang siap tapau...budak-budak lepas swim mesti lapar...haa betul tekaan ummi...kat kedai tak makan...kat bilik sampai berebut sebab lapar punya pasal...About 4pm kami gerak ke Santuari Penyu Cherating...Senang jugalah nak cari santuari ni sebab lokasi bersebalahan club med..Masuk santuari ni free tapi bolehlah derma yer...Dalam perjalanan ada member opis En. Suami whatsapp kata tempat ni tutup pukul 5pm...ooo alhamdulillah sempat lagi nih...Dah habis ronda-ronda..berkaki ayam hingga ke tempat hatchery yang memang terletak berdekatan pantai... kami pun suruhlah anak-anak berposing sikit...angin kuat langit pun dah mendung tandanya hari nak hujan..



Teruja tengok penyu comel.


Ada jual cenderahati penyu kecil-kecil kat sini...ingat satu RM2...tanya-tanya emm RM6 sebiji ..emm telan air liur jer...alhamdulillah pergi KT...kat Pasar Payang kecik ker besor...satu RM2...5 RM10...
Waktu nak balik tanyalah juga sis di kaunter tu pasal pelepasan anak penyu...seekor yang hendak dilepaskan bayarannya RM5...tapi...tapi ada tapi yer...minima pelepasan 10 ekor yer hehe.. okay since malam pertama ada Company Dinner so kami tak bolehlah jalan jauh-jauh takut tak termiss pulak..so kami pun balik hotel...anak-anak semua dah gedik-gedik nak swim...dapatlah boys mandi dalam 1 jam sebelum hujan turun...malam pun hujan...

After Dinner kami pun tak pi mana-mana balik bilik lepak-lepak tido...so pagi-pagi kami nak menuju ke Kuala Terengganu...Plan asal kami nak ronda sekitar Kuantan, Teluk Cempedak dan Taman Gelora jer...tapi En. Suami kata kita ke K.Terengganulah best sikit...Kami pun orait je..

Esok pagi lepas breakfast kat hotel..kami pun headed ke KT...tapi on the way tu pasang niat nak cari nasi dagang original Terengganu...singgah kat 2-3 warung takda yang jaul nasi dagang...ada satu warung tu letak banner nasi dagang...kami pun stop by..hampanya pun takdak jual...alhamdulillah sambal nasi lemak makcik tu sedap buat cover sambal tak sedap kat hotel tadi...

Dalam perjalanan rasanya ada few Pantai yang just pass by...then Ummi suggest suruh Ayah stop by di Pantai Teluk Bidara..ada lighthouse di situ tapi jalan masuk ditutup so tengok jerlah dari jauh yer..Pantai-pantai di Terengganu memang cantik dan bersih...ada juga yang bersampah tapi takderlah sampai menjejaskan pemandangan...Ambil gambar kenangan dan teruskan perjalanan lagi..

Pantai Teluk Bidara Terengganu...kat Melaka Pantai Tanjung Bidara ;-)



Pantai Kelulut Terengganu.

Comei adik...En. Suami yang kabor comei...meme comei pun anak dara Terengganu...di Pasar Payang beli kain batik, pelikat dan keychain jaaa..

Seafood tu makan mlm di Warung Awang Ikan Bakar...Celup Tepung tu di Warung Pok Yie Teluk Ketapang...yang bungkus pakai brown paper tu namanya ceklat niseng...beli kat pam minyak...oghe kampung yang buat katanya.
Kali ini berhenti lagi di Pantai Peranginan Kelulut...posing-posing lagi dan teruskan perjalanan..Alhamdulillah nak dekat zohor kami tiba di Pasar Payang Kuala Terengganu..jamu mata...capai kain batik dan pelikat...dan kami pun gerak semula...kali ini menuju ke Seberang Takir cari ikang celup tepung...sotong...lekor..lupalah nama pantai tu...Pantai Teluk Ketapang kot...solat jamak sekali di surau berdekatan dan headed back to Cherating...dalam perjalanan sampai di Duungun dah mula hujan lebat so lambat sedikit perjalanan kami..ummi suggest kami terus dinner sesampai jer di Cherating nanti.


Wan Fatimah tempat kami singgah beli satar..Jalan Kuala Terengganu-Kuantan....satar sedap memang tak boleh banding dgn satar Aziz Kemaman plus RM4 secucuk.. Singgah juga beli Air Nira dengan makcik yang atas ni En. Suami nak cuba rasa...sebotol yang sejuk RM3.

Banyaknya gerbang di Terengganu...ni sebahagian yang masuk dlm camera...
Okay En. Suami nak makan di Warung Awang Ikan Bakar..ummi just highlight kat En. Suami ada review tak best makan di situ..tapi En. Suami still nak cuba juga..dah terlepas sanggup pusing balik tu...alhamdulillah pusingannya tidak sia-sia...menunggu pun about 1/2 hour...dan makan pun sedap..lepas makan since langit pun dah cerah cantik banyak bintang...Ummi suggest lagi apa kata kita pi tengok kelip-kelip guna service Hafiz...kalau di Cherating ni orang tahulah Hafiz yang paling expert pasal kelip-kelip..

Tengok fireflies....plus bonus dpt tengok light reflection sea plankton dan jelly fish.

Bayaran seorang dewasa RM20 dan kanak-kanak RM10...mahal okey..kata staffnya...next week naik RM5  seorang sebab faktor kenaikan harga minyak..tunggu dalam 1/2 jam sebab boat previous trip belum balik lagi..unloaded then reloaded passenger..then 5 bot bergerak bersama-sama menyusuri sungai cherating..waktu menunggu tu as usual Muaz memang tak boleh duduk diam..asyik terloya. Ummi ingatkan angin ker apa budak ni...ker mabuk naik bot...bukalah cangkuk seluar supaya tak ketat sgt...dlm hati terpikir emm kalaulah tengah-tengah sungai nantu dia melompat-lompat buat bising mcm mana...dahlah bot tu kecik jer...En. Suami naik pun dah bergoyang bot...pikir juga dahlah tak reti berenang...pakai long skirt jer pulak tu...tapi alhamdulillah Ummi tak cancel perjalanan Ummi dan Muaz. Kalau tidak rugi...Dia terloya sebab safety jacket tu mcm stuck kat leher dia..Alhamdulillah jugak dapat control Muaz sepanjang perjalanan menyusuri sungai...

Subhanallah pemandangan memang cantik...mcm tgk lampu kelap-kelip yang orang pasang pulak...cumanya pengalaman ini tidak dapat dirakam menggunakan kamera biasa...hehe itu yang kena rasai sendiri pengalaman tu....biasanya Hafiz boleh panggil kelip-kelip tu datang kepada kami tapi disebabkan air pasang...katanya banyak plankton dan jelly fish so banyak cahaya di permukaan air...kelip-kelip keliru...hehe...tapi kami ni kira dapat bonus jugak kot...dapat tengok light reflection (tak surelah apa terma sebenar fenomena ni)...kalau tiada pergerakan pada permukaan air kami cuma nampak air yang gelap saja...tapi bila dikocak kami nampak kebiru-biruan pd permukaan air...paling cantik bila tgk bawah bot yang bergerak dan air yang terpercik di permukaan...mcm tgk bintang berkerlipan...bezanya kami merenung di air bukan di langit...Tamat aktiviti pada hari kedua..

Tengok sunrise and main pasir sikit-sikit...

Kami dah janji dengan anak-anak hari ke 3 hari main air sebelum check out...pagi lepas subuh kami terus ke pantai depan villa...tengok sunrise tapi tak berapa nampak dari lokasi villa...then strolling along the beach...terus breakfast...

After breakfast apalagi ceburrrr time dalam pool..then kami pi sat ke pantai main pasir ...main ombak...tak puas main...En. Suami sudah panggil balik..

Kami check out pukul 12pm...then gerak menuju ke Kuantan...pusing sat kat Kuantan then terus headed to Temerloh...nak rasa Ikan Patin Tempoyak yang disebut-sebut orang...mmg sedap ikan patinnya...tak hanyir..gerai ni di Terminal Bas Lama Temerloh.. berdepan sungai ...gerai hujung sekali...satu lagi yang sedap pucuk ubi gulai tempoyak campur kerdas...hehe...lepas makan ...solat kat masjid.. kami gerak balik ke Rawang..


Patin Tempoyak Temerloh.
Alhamdulillah...alhamdulillah...syukur diberi kesempatan ke negeri orang..bak kata pepatah jauh perjalanan luas pengalaman....


Satu famili...