Thursday, May 22, 2014

Review T-Shirt Muslimah Jenama Muslimah4U, Zariyya dan Jameela

Assalamualaikum,

Ummi adalah salah seorang fan t-shirt muslimah..bila malas nak gosok blouse yg dijahit sendiri, t-shirt muslimah menjadi pilihan..almaklumlah kita ni beranak 4..nak siapkan yg kecil sekali...kekadang semua nak cepat..so bersiap ringkas seadanya..

Hari ini Ummi beli satu lagi t-shirt muslimah brand Jameela..most of t-shirt muslimah ni bercorak/berdesign bagai..I was looking for a plain t-shirt..Husband kata kalau pakai plain nampak muda sikit..hehe yelah..kita beli yang plain ya..sedarlah umur pun dah 36... :-P

Ingatkan nanti nak cuba jahit printed palazzo to be match with this t-shirt..tapi belum sempat lagi nak beli kain..Insya Allah soon..kalau rajin lagi boleh jahit tudung sekali with the same printed kan..


Jameela collection.






Ini hanya merupakan review peribadi sebagai pemakai t-shirt ni ya. Kualiti kain..bagus..not to thick not to thin..tapi lebih nipis dari Zariyya..basuh pun tak berbulu...utk pemakai yg kulitnya sensitif mcm ummi ni..pakai tak terasa gatallah..some of the fabric mmg ummi tak tahan..rasa uncomfortable..tapi this one ok..sedap lembut je pakai... Design t-shirt jenis A-Cut..betul ker..hehe maksudnya t-shirt cutting dia tak straight sama je dari atas ke bawah..bwh kembang sikit..so cantiklah di mata ummi..but for info..design jameela ada juga yg straight tgk koleksi yg mana satu ya..

Zarriya collection

Yg atas ni brand Zarriya..Ummi beli di Jusco Aeon bukan thru online..Koleksi yg ini pun kain sedap tak tebal tak nipis..cuaca panas pun pakai sedap jer..for those with sensitive skin I think u'll know what I've mean..kalo tak selesa tu kita rasa macam merenyam jer kulit kita...kulit ok bukan orangnya..I am married hehe...Basuh pun tak shrink..Hat yg ini mmg kesayangan ummi..ingat nak juga kumpul koleksi zarriya tapi bila pi Jusco..koleksi yg ada semua tak cantik...dull..or to bright..or fabric to thick..nak cari hat mcm ni tak ada dah..laa ni yg keluar jenis Lycra with old design..rasanya kalau ummi beli dan pakai nampak mcm tua sesangat kot..Tapi check website Zarriya byk juga koleksi yg menarik..cuma takut kain tak sedap pakai jer..I'll also wonder kenapa pengilang ni tukar-tukar material..

Muslimah4U Collection

Last but not least..brand Muslimah4U..ada 2 helai yg ummi beli secara online..tapi satu lagi basuh no..so tak dapeklah nak snap..Kain muslimah4u..tebal sikit dari 2 di atas.. Yang ini pun ummi pakai kalau cuaca tak berapa panas..atau keluar jalan waktu malam..and etc..meaning mmg pakai waktu cuaca yg dingin jer.. :-) .. Maklumlah...byk sangat tungku letrik semulajadi yg ummi bawa tu yg kena hati2 memilih pakaian sekiranya keluar berjalan..kalau tak saunalah..dlm ovenlah..eh macam-macamlah..yang ini kalau basuh shrink sikit tapi lepas pakai kembang balik..so ok kot..

Banyak lagi t-shirt muslimah yang lain ummi dah pakai..It just t-shirt tu belum branding..so tak bolehlah nak review.. T-shirt muslimah yang ada di pasaran dengan branding pun banyakkan..Safiyya...Wafiyya..Keesha Couture..tapi ummi belum pernah cuba so can not review.. Satu lagi yang menjadi persoalan setiap kali nak beli t-shirt secara online..seller selalu tulis 100% cotton..tapi cotton pun byk jenis cotton..ada gak yg lebih details..this kind of seller mmg ummi appreciate sangat2... :-)

Note again..this is only a personal review dari seorang penggemar dan pemakai t-shirt muslimah..






No comments: