Tuesday, June 10, 2014

Uji Resepi : Gulai Kawah Daging Versi Terengganu

Assalamualaikum,

 Waktu berada di Terengganu ummi sempat pergi ke Pasar Payang dan beli rempah gulai kawah serta nasi dagang. So hari ini ummi cubalah masak gulai kawah. Ikut je resepi yg disertakan bersama rempah itu..Rasanya mcm tak sama dengan gulai kawah yg biasa ummi makan..Err ada beza ke versi kelantan dan terengganu...?

Anyway kalau terasa nak mencuba bolehlah follow resepi dlm gambar..sori ya malas nak taip balik..Satu lagi kalau nak masak gulai kawah dan lauk nasi dagang kalau masak setakat guna rempah kari biasa memang tak rasa umphh nya..sebab dua masakan ni guna campuran rempah khas..

Ummi beli rempah ni daripada kedai Warisan PakLeh di Pasar Payang..Banyak rempah kisar yg beliau jual..dan yg datang membeli pun beli pakai kilo..meaning orang berniagalah tu..hajat hati nak beli rempah yg timbang-timbang..tapi ada sorang kakak ni approach ummi (err but not so friendly)..dia tunjuk ummi rempah yg siap pack dgn resepi sekali..dia bg tau rempah pek dengan timbang sama ja..so beli jelah..tak yah nak google-google resepi lagi kan..

Anyway inilah air tangan ummi hasil eksperimen tadi..

Gulai Kawah Daging Versi Terengganu.

Rempah Cap Tempayan Emas..Pak Leh proses sendiri.

Ummi follow je resepi ni..

















2 comments:

wa said...

Sedapnya gulai kawahhhh...:) tapi mmg lain versi kelantan n trg tu..:)

Ummi-Izah said...

Wa..gulai kawah mmg sedap..tapi rempah yg ummi beli kat KT ni kureng sikitlah rasanya..should try cap bunga ros next time..:-)