Friday, October 23, 2015

Idea Dekorasi Kreatif Dari Coklat Untuk Gubahan Hantaran Atau Hadiah

Assalamualaikum,

Pagi ini lalu dekat wall fb ummi cara deko coklat dari satu page kreatif antarabangsa Useful DIY. Dekorasi begini sesuai utk gubahan hantaran atau hadiah kpd yg tersayang. 

Dekorasi begini pastinya sangat berguna bagi anda yang mengingini sesuatu yg berbeza, murah tetapi cantik. Ummi pasti kos coklat hiasan begini adalah lebih murah berbanding dgn harga sebiji kek pengantin.
 Bagi tujuan rujukan ummi simpan gambar ni di blog ummi..cuba juga copy link tu utk attach di sini tetapi tak berjaya..makanya kenalah buat begini.. All credits goes to Useful DIY page and the original creator for these pictures.





















Wednesday, October 21, 2015

Breadcups atau roti cawan nama diberi???

Assalamualaikum,

Penangan jerebu anak-anak cuti sekolah so boys suruhlah umminya masak anything for tea time...haha tea time apanya makan pun dah nak dekat pkl 7pm...kira oklah jugak tu kan.Semalam bake instant muffin. Hari ni boys minta pizza sebenarnya. Tapi disebabkan umminya tak dak cukup bahan utk pizza base so tercetuslah idea nak buat breadcups yg ala-ala pizza ni.

Kenapa yerk nama resepi breadcups..hem sebenarnya ummi pernah nampak pakar bento dari Singapore made something like this. Sebenarnya sebelum dia buat ummi pun dah pernah buat sekali, cuma tak tahu nak panggil apa. Dia panggil breadcups maybe sebab roti tu dia tekan dlm bekas
bila keluarkan dah rupa cawan. Emm in my case ummi guna muffin pan so should I call it breadpin...hihi alhamdulillah bukan bradpit ye dak..oklah sila cuba kalo berani. Ummi ni tak pro masak pun amatur je.

Nak buat breadcups ni simple je. Bahan-bahan filling pun boleh buat suka hati janji sedap anak-anak suka.
Jom tengok resepi dan gambarnya sekali..dan selamat mencuba.







Tuesday, October 20, 2015

Alamak!!! Ahmad Patah Gigi!!!!....

Assalamualaikum..

Eksidenlah pulak budak ni...main sorong bantal tertangkup muka patah gigi depan ..kekal pulak tu..tinggallah separuh je...punyalah jaga gigi dia supaya tak bertindan like mine (zaman kecik dulu gigi ummi sihat dan kuat...so tak gugur lagi dah kuar yg kekal...zaman tu manalah ada duit nak jumpa dentist...makanya bertindanlah gigi...)... gigi Ahmad ni mcm ummi akar kuat dah kuar gigi kekal so kena jumpa dentistlsh minta cabut...so now bertindannya tidak but not even anymore...alahai anak ummi...son mark this date..when u grown up   read this entry then you will remember the cause of your un even teeth...



Monday, October 19, 2015

Vegetables Stamping (Ocra)


Assalamualaikum...
 Buat cetakan menggunakan bendi. Buat ni pun sebab nak ajar Ahmad sebelum dia sit for DSV exam..bolehlah kan ;-)