Thursday, May 4, 2017

Camping Di Pantai Sri Purnama Port Dickson



Assalamualaikum,

Lama betul tak update blog. Hari ini ummi update pasal perkhemahan semalam kami Di Pantai Sri Purnama PD.

Kami pergi 2 minggu lepas ketika cuti 3 hari sempena Pertabalan Yang Di Pertuan Agong. Memandangkan Moustoffa ada kelas tuisyen ulangan pada hari Sabtu, so kami terpaksalah tunggu dia habis kelas. Lepas zohor kami bertolak dan sampai di sana lebih kurang nak dekat Asar. Maklumlah musim cuti kereta mesti banyak atas highway. Banyak je tapi tak jem pon. Kat PD pun tak jem so kira oklah.


Pandai dah selpie. Dah besar katakan.

Gaya yang paling popular. Apa yg depa suka sangat tak tawlah.



Upload gambar dulu na. Maklumlah dah lama tak update blog so agak kekok nak bercerita. Oklah masuk je area PD kami terus on waze. So dibawanya sampailah ke Pantai Sri Purnama. Pantai ni dekat je dengan rumah terbalik dan rumah hantu PD. tapi rumah ini semua bertentangan dengan lokasi pantai.

Sampai je hem semua dah teruja. Yang kecik-kecik of cozlah teruja sebab nak main air nak main pasir. Kami ni mak pak kena cool down kan dulu anak-anak. Maklumlah dekat tempat tu terpampang no telefon untuk tapak perkhemahan. So ummi call En. Zaini Salah seorang yang listed dalam no tu. Katanya suh tanya org yang dok kat kanopi biru sebelah kedai makan. The only kedai makan yang ada situ . En. Ayah pulak pi usha tapak khemah. jumpalah port cantik kat tebing. Baca kat blog lain kata ada masa air pasang boleh cecah tebing. Punyalah haru tak buat homework pasal air pasang. Bukannya waktu tu air pasang besar pun adoiyaii..Takut benoo

Waktu kami sampai petang tu ada 2 buah bas. Terdetik dalam hati, janganlah campsite penuh..takan nak tido tepi pantai atas pasir. Takut air pasang habis hanyut kemas. Rupanya budak-budak sekolah tu dah nak balik haaa legaa hihi. So Ummi pun jumpa kakak yang jaga situ. Dia caj kami satu kepala RM6. Adik yang tadika dia caj RM4. Kami  sekeluarga ada 6 orang. Untuk penggunaan toilet dan basuh bekas makan yang kita masak sendiri dia caj RM6. So all in RM40 selama berkhemah di situ. Sebab dah bayar pakej berapa kali nak guna toilet pun tak kisah. Kalau tak kena bayar asing. Nak basuh pinggan mangkuk pun kat tepi wakaf sebab dia kata tak nak minyak-minyak semua kotorkan toilet. So kira oklah. Toilet dan campsite semua bersih. Surau pun ada. Telekung ada satu je. Peak hours mcm subuh ke maghrib ke long queue plak nanti so better bawa sendirilah yer.


Khemah Ummi, Ayah dan Adik
Sempat lagi beli kerusi ni kat Jusco pagi sebelum bertolak.
Settle je bab khemah, pasang semua lepas solat Asar kami mak pak pun apa lagi start le memasak. Kalau dah main air tu sure lapar kan. Sebelum boys buka mulut kita siap sedialah.


Khemah anak-anak dan khemah kami. Nampak tangga tepi tu. Naik tangga tu  untuk pergi toilet dan surau.

Ummi dan Ayah posing juga.

Ni semua barang baru rasmi hihi.
Khemah semua dah pasang, solat Asar dulu barulah ready utk main masak-masak. Boys dah salin baju main air dah. Taulah bebudak ni kalau dah main air mesti laparkan. So siap-siaplah kita.

Alhamdulillah anak-anak dah besar. Maklumlah saiz mak ayah ni comel sangat. Tak larat kami nak ulang alik ke kereta angkut dan ambil barang. So depalah jadi runner hihi.

Dah nak maghrib. Masih main lagi pasir. Kalau atok abah kau taw abis dijeritnya anak oiii!!!

Subhanallah.

Ni haa abg sulong peminat tegar ni..orang sampai kat pantai main air..dia pi main bola haha

Makan time. adik lapar.  Makcik yang jaga camping site ni kata kalau waktu air pasang besar tempat kami setup khemah ni pun boleh tenggelam. Tapi time kami ni air kat depan tu je. Dalam 300m dari campsite.

Cari ketam.
Acara mengetam waktu malam. Memang acara yang popular kat PD ni rasanya. Dapatlah yang kecik-kecik. Ummi suruh boys lepaskan. Next time bawa proper tools.  Si Moustoffa siap kena kepit lagi jarinya haha.



Boys sampai ke pukul 2-3am tak tido. Dok merayap dalam gelap kat pantai tu cari ketam. Air pasang dalam pukul 1am dengan ayah join sekali. Yang paling best camping ni kita boleh dengolah air tu datang waktu air pasang. Apa ayat ni adeh..kira bolehlah yerk.

Macam biasa yang jadi jam loceng waktu Suboh ummilah. Dapatlah tido 2-3 jam. Panas satu, banyak nyamuk satu haha maklumlah orang baru pes taim camping. Dah subuh tu tengok refleksi kat awan bila matahari naik pun nampak cantik. Pagi tulah baru ummi rendam kaki kat air masin.

Boys berendam kejap pastu kita orang kemas-kemas sebab motif utama datang PD nak hiking kat Bukit Batu Putih. Sampai je situ dah gerimis.

Kena bayar juga. Singgit kalau tak silap untuk org dewasa.

Kali kedua hiking. Merungut kaki sakit tu pasti. Tapi ni muka serius sangat sebab sampai je kat atas disambut dengan bunyi guruh dan kilat. tu kat laut sebelah tu air dah berpusing sikit. Lagilah dia takut. Katanya nanti takut diterbangkan angin macam dalam cerita Wizard of Oz plak.

Hem yang ini bukannya penat sangat pun. Saje je wat drama.

Rumah  Api Tanjung Tuan. Ditutup kepada orang awam.

Posing pantas sebab adik takut dgn guruh dan kilat
Ni buat family yang suka camping ini ada camping hacks. Berguna gak ni terutamanya bab lampu dgn tempat tido toddler. Klik link untuk video yer. Camping Hacks

Turun je hiking kami terus balik Rawang. Sekian haha.