Tuesday, September 19, 2017

Camping di Kem Sg Pauh Cameron Highlands



Assalamualaikum,

Lamanya tak berblog hihi. Hari ni kemas sawang sikit. Update trip camping ke CH pada 16-18 Sept 2017. Kami pun dah lama tak cuti-cuti asyik kerja je, kadang-kadang weekend pun kerja so cuti ini amatlah diperlukan. Untuk recharge balik inner energy dan relaxing with family. Gateaway bajet yang kita orang mampu.

2 bulan sebelum buat trip, ummi dah survey dan buat homework. Ini biasanya mmg tugas ummi untuk pilih lokasi dan study. So baca dan tanya di group Hacam memang Kem Sg Pauh memanggil -manggil kami. Sebulan sebelum tu ummi dah call person in charge tanya ada lagi kosong tak untuk tapak campsite. Jawapan yang diterima hampa dowh..katanya fully booked sepanjang bulan September. Pergilah tanya lagi kat group Hacam mana lagi campsite best selain kat Sg Pauh, so banyak jugalah suggestion yang diterima. Tapi hati ini nak sangat camping kat CH. So we both decided to terjah saja.

So ummi share kronologi trip camping kali ini sebagai panduan dan rujukan di masa hadapan. Lagi satu boleh juga buat baca-baca memori lama dan kenangan kami sefamili.

video


Up dulu video air yang mengalir dari Gunung Berembun melalui kawasan perkhemahan.


15 September 2017

Dari pagi bawa ke petang membeli bekalan dan keperluan untuk trip kali ini. Pagi beli bahan makanan. Dah petang tu keluar lagi bila teringat lupa nak beli tali. Ummi beli tali sidai baju kat satu kedai hardware tempat ummi. Panjang 20m RM8.50. Jangan tanya tali berapa pound but tali ni kualiti  juga. Kalau cari kat Decathlon mahal juga tali gini.

Stok makanan sepanjang berada di sana. Yang tak termasuk dalam gambar beras dan peralatan memasak hihi.




Korang yang baru first time nak pergi camping, eloklah buat homework apa supplies yang korang wajib bawa especially kalau ada anak-anak kecil. Ummi anak yang paling kecil (dari segi umur hihi) pun dah umur 6 tahun. Malam barulah terhegeh-hegeh nak packing baju. Bawa baju mmg extra untuk 3h 2m tapi end up macam pakai baju 2 hari je. Sejuk ooo. Airnya pun sejuk ya amat. Nak amik wudhu gigil so bayangkanlah kalau nak mandi. Cicah je air kat kulit meraung oooo ..


Ummi bagi checklist yang kita orang bawa ye tapi korang gilah buat homework lagi:

1. Khemah ikut keperluan berapa ramai yang nak tidur dalam tu. Kita orang ada 6 members. So kami bawa 2 khemah yang satu utkk 4 pax yang satu utk 2 pax. 1 khemah besar ummi kongsi dengan Ayah dan adik. 1 khemah lagi untuk 3 boys tu.

2. Bekalan makanan yang mencukupi. Kami bawa stok bahan kering dari rumah. Tapi pd hari kedua kami keluar ke pekan Tanah Rata cari ayam kat market. Remarks market Tanah Rata kat sebelah lorong masjid. Terkejut yang buka cuma 1 stall jual ayam je dalam tu, jual sayur few dan jualan runcit bahan lain pun cuma ada 2 stall. Tanya orang jual ikan takda ke, katanya kat Ringlet. Mesti ikan mahal kat sini hihi. Harga ayam hari tu RM8.50/kg.

3. Ubatan. Ni penting ya. Bawalah stok ubat PCM, ubat tahan sakit, ubat cirit, charcoal, minyak angin dll yang korang rasa perlu.

4. Bawa tali yang mencukupi. Ini sangat berguna terutamanya bila hari hujan. Korang kena setup canvas atas khemas untuk elakkan khemah korang banjir. Huhu khemah kita orang murah je sebab tu dah pasang canvas pun banjir sikit kat dalam tu haha. Khemah anak-anak mahal sikit so dengan lenanya dorang tidur waktu hujan.

5. Peralatan memasak yang paling asas. Kalau ada gas burner pun bagus. Kuali, periuk, sudip, sudu etc. Kita orang bawa 1 tabung gas je. Tak cukup dowh nak masak untuk 3h 2m tu. So we decided to masak guna kayu api. Gas guna waktu emergency jika kayu basah je.

6. Lampu camping. 

7. Baju sejuk, sleeping bag. Serius sejuk dia waktu malam sampai ke tulang. Bila korang bercakap kuar asap woo.


16 September 2017

Cadang nak bertolak pagi subuh kat RnR, tapi dek kepenatan nak settlekan order customer dulu so jam yang dikunci pukul berapa tah oleh En. Ayah ku tak dengari. Tau-tau bangun dah pukul 6 pagi. So bersiap semua pukul 7 kami gerak. On waze route yang diberi ikut highway Utara-Selatan dan exit di tol Tapah. So bayaran tol dari Rawang-Tapah ialah RM16.20 sehala.

Kami tak stop di mana-mana pun. Berhenti isi minyak di pam minyak berdekatan tempat kami, beli roti dan air dan terus memulakan perjalanan.

Sepanjang perjalanan naik dari Tapah ke Tanah Rata, banyak juga tanah runtuh dan pokok tumbang. Yelah sebab hari sebelumnya cuaca agak teruk di kawasan utara. Tapi alhamdulillah pagi-pagi begini tak banyak kenderaan besar yang ikut jalan Tapah ni. Dah nak sampai tu je ada selisih dengan 2 buah bas. Ya ampun depa ni besar selisih dengan kita rasa mcm lajunya depa ni bawa.

Dalam kereta ni kami berdoalah semoga ada tapak free sebab consider kes terjah je. Almaklumlah dah call PIC, and dorang bagi tahu fully booked khenn. 

Sampai je tapak lebih kurang dalam pukul 10 pagi tengok campsite penuh. Ada perkhemahan Badan Beruniform sekolah menengah. Aaa dah sudah dalam hati cakap takan kena patah balik Rawang. Hampanya. Waktu ummi pergi toilet, Encik Ayah dah jumpa renjer yang jaga tempat ni. Dia kata ada kosong betul sebelah surau baru. Phew muka ada sinyum sambil ucap alhamdulillah.

Signboard Kem Sg Pauh.  Tak jauh pun dari Brinchang sebab ada jalan short cut. Nak tahu korang on jelah waze nanti yerk. Pandai-pandailah cari sendiri.


Boys setup khemah dorang.

Khemah student banyak juga.

Lagi tapak khemah di bahagian atas. Tapi yang ini betul tepi hutan. 

Surau yang baru dibina. Kira selesalah nak beribadat. Toilet ada kat bawah sebelah opis renjer.


Korang kalau nak park kereta, park jauh sikit pun takpa sebab dalam tu sempit sikit. Kalau hujan naya je tayar stuck dalam becak tanah. Ni kita oranglah haha. Lepas angkut barang semua so En. Ayah buka khemah dan anak-anak pun tolong angkut barang. Settle je buka khemah dan setup barang perkara pertama kita orang buat ialah masak..kan makan roti je dari rumah tadi. So nasi putih yang Ummi bawa dari rumah jadi nasi goreng untuk santapan pertama di campsite. Kalau tak nak bawa bawang bagai, beli jelah instant paste.

Menu pertama, nasi goreng cina instant.

Haha En. Ayah dah take over goreng nugget.

Goreng tololah. Nampak tak plastik hitam kat sebelah tu. Itu stok kayu api kita orang. Tutup supaya tak basah bila hujan. Kalau ada anak yang dah besar suruh jelah dorang cari ranting untuk buat kayu api. Kalau dapat kayu yang besar lagi bagus lama sikit api tu tahan. Tapi hati-hatilah ye sebab namanya pun tepi hutan.


Ni bila semua dah makan. Dorang lepak-lepak tepi unggun api kasi warm up. Serius bila dah pukul 4pm ke bawah korang akan rasa sejuk. Lagi pula time kita orang pergi ni musim hujan. Not adviseable pergi camping waktu hujan sebab banyak risikonya seperti pokok tumbang, banjir, landslide dan so on. So kami doa banyak-banyak semoga kami  dilindung Allah dari sebarang musibah.



Kita orang mak pak pilah lepak-lepak bawah pokok kat belakang surau. Saja tinjau kawasan. Campsite ni sebenarnya kaki Gunung Berembun. Nak naik atas kena bayar permit. Kalau tak silap RM10 kata renjer tu.

Lepas lepak turun je bawah tengok boys dah buat benda ni. Haha bersungguh Moustoffa dan adiknya buat. Boys tetap boys mana boleh duduk diam. So sesuai sangatlah bawa boys pi camping  hihi.
Masak nasi guna piyuk je. Huhu korang biasa masak nasi pakai rice cooker kan..so good luck 😉

Menu makan malam. Lepas asar tu dalam pukul 5 lebih kita orang dah start masak untuk dinner. Better kalau nak masak dinner tu buatlah awal. Dah gelap nanti tak berapa nak nampak plak.



Tukang tengok je. 

Masak pakai kayu api, rasa smoky gitew. Tak caya???? Haha korang try dulu baru tahu. 

Dinner dah ready. Apa lagi sapdeklah..
Tempat memasak yang telah di tambah baik haha.


video

Experience masak guna kayu api. Padahal dah biasa goreng telor kat rumah. Kat sini mcm clumsy jerk haha




Huhu dalam hutan sardin pun sodap.


Waktu kita orang sampai takda orang kat khemah ni. Sekali balik laa kawan adik rupanya. Boleh pulak jumpa kat sini.
                                                   



                                                      

 Campsite sebelah hutan di bahagian atas. Terang jugalah sebab ada lampu.

                                                       
Ni xtvt En. Ayah dan boys. Rebus ke hapa tah.. Ummi dah tak larat plus cuaca sejuk. So kita bertapa dalam khemah je. Lepas solat kita Zzzzzz. Alhamdulillah malam 1, cuaca baik tak hujan. 


17 September 2017

Morning. Pagi bangun awal sebab malam tadi asyik dengar bunyi tapak kaki orang berjalan. Maklumlah dah tengah malam pun ada orang baru sampai buka khemah. So kiranya kalau duduk tepi surau kalau ramai campers korang akan hilang sikitlah privacy tu. Huhu nak buat cam mana. Ini satunya site yang ado dan sesuai utk kami.  Subuh pun ada solat berjemaah sebab ada group budak sekolah ni. Misi pagi ini nak mencari bahan mentah untuk santapan hari ini.


So dalam pukul 7, kami bertiga keluar ke Pekan Tanah Rata keluar cari sarapan dan ayam. 

Serius kalau bangun pagi korang nampak view ni. Apa korang rasa??? Tenangkan..

Di sebalik kecantikkannya kami doa juga dalam hati. Di sekeliliang tapak khemah banyak pokok begini. So pikirlah sendiri hihi.



My eldest son. Besar dah kan.

Nasi lemak beli di Pasar Tani Tanah Rata. sebungkus RM2.00. Kuih sebiji 50 cen. Teh tarik ni Ummi bungkus dari satu kedai tepi jalan masuk ke Market (kedai Melayu) sebungkus RM1 hihi.

Dah siap sarapan apa eik kita orang buat. owh lepak-lepak jap. Borak dengan pakcik campers sebelah kami. Umur 64 tahun masih fit camping berdua dgn wife dia. Semenjak dari muda suka outdoor xtvt. Then En. Ayah pun start le masak untuk lunch. dalam pukul 11 lebih tu.


video

Video goreng ayam pun nak dimasukkan 😂

Lunch kita orang dalam pukul 12 lebih. Adalah menu ayam masak kicap dengan nasi. Solat lepak-lepak. Cadangnya petang nak buat light hiking kat kaki Gunung ni. Sekali petang hujan daa..




Budak-budak sekolah tu dalam pukul 12 dorang dah siap pack barang dan pulang. Huhu tinggallah kami beberapa kumpulan saja. Kemudian satu demi satu pack khemah dan balik. Makin petang makin terasa sunyi sepi sebab tinggal kami je. Huhu takut juga bila dah sunyi gini. Dalam pukul 6pm, waktu kami tengah masak dinner, nampak ada satu family ni baru sampai. 3 beranak. Phew lega. Ada gak kawan haha. Tapi dia pilih tapak jauh sikitlah. 

Lepas isyak je dah start hujan semula. Kalau hujan ni alamat mmg tak buat apalah. Nak buat unggun api pun tak hidup. So pukul 9 masing-masing masuk khemah melayan bunyi hujan jatuh atas khemah.

Malam kedua ni tidur dalam basah dan kesejukan. Air masuk dalam khemah kami sebab hujan. So tidurlah dalam basah dan sejuk tu.

Tengok budak kat belakang tu hahaha..apa keheinya sonok bebenor.

video

Unggun api sebelum terpadam bila hujan turun.


Ni sebelum hujan turun. Khemah kita orang. 

18  September 2017

                            
Dia dah standby nak sarapan.


Tapak khemah kosong

View dari atas.


Hai budak berdua ni.

Posing sebelum balik.

ni pun sama pose dulu sekeping dua buat kenangan.


Morning. Bangun pagi solat. Dalam pukul 7 pagi En. Ayah dah prepare breakfast. Lepas breakfast kita orang pun kemas-kemas barang bersihkan sampah semua. Satu je nak pesan. KORANG KALAU PERGI CAMPING KAT SINI BAWALAH PLASTIK SAMPAH YANG BESAR TU DAN MAKE SURE KORANG BUANG SAMPAH PROPERLY. Lepas je group camping dan group orang piknik balik bertimbun sampah kita orang nampak. Alahai masyarakat. Yang mana buang pamper anak letak je kat tepi sink padahal ada tong sampah kat luar toilet. Yang mana buang polisterin bersepah. Memang macam sampahlah korang yang buat macam ni.  Nanti kalau dorang sub pada orang lain dan naikkan harga korang jangan merungut pulak. Lagi satu kalau dah sampah bertimbun lepas korang blah tak ker nanti tikus datang. Memanglah dorang akan bersihkan, tapi keesokkan paginya. Tinggallah sampah tu bersepah semalaman. Habis tercemar pemandangan kita orang.

Siap packing so kita turun ikut Simpang Pulai. Memandangkan malam tadi hujan so takut jugalah kot-kot banyak tanah runtuh. Tapi kalau ikut Simpang Pulai jarak dan masa perjalanan bertambah. Tol pun dari Simpang Pulai - Rawang caj tol RM21.60. Nak tau caj ke tempat korang silalah cek di website Plus Malaysia.


Sekian catatan panjang lebar untuk trip camping kali ini. Gateaway bajet 5-6 star bawah pokok hihi. Tidur dalam khemah, makan masak sendiri. Balik jangan lupa bersihkan khemah dan peralatan korang. Banyak kerja sebenarnya berkhemah ni.. before -  during - after . tapi pasti korang puas. 

No tel utk pertanyaan & tempahan :
05-4911384 Nombor pejabat (sila sabar, adakala takde org jawab, ikut nasib)

Ummi nak kongsi kat blog pun pikir 2-3x takut bila makin ramai yang tahu makin ramai yang datang. Tapi benda baik nak share kat korang yang bajet ciput macam kita orang tapi nak juga gateaway. Ingat kalau nak camping sini, sama-samalah jaga kebersihan. Toilet, surau dan tapak khemah. walaupun korang kata korang bayar tapak tu tapi kita sama-sama jagalah. Barulah tempat ni bersih.




No comments: